Lagbanner
Santiago Bernabeu, 2024-04-21 21:00

Real Madrid - Barcelona

Inför El Clásico: "Är magin död?"

Inför El Clásico: "Är magin död?"

El Clásico! Världens största match går av stapeln på söndagskvällen när Real Madrid, i det nyrenoverade Santiago Bernabeu, tar emot FC Barcelona i den 32:a omgången av La Liga. 

Söndagens match kan vara Barcelonas sista möjlighet att hålla ligatiteln vid liv. I nuläget har Barcelona 8 poäng upp till serieledarna Real Madrid. Vinst eller förlust innebär alltså en skillnad på 5 eller 11 poäng inför de avslutande sex omgångarna av ligan. Fem poäng är svårt men inte omöjligt att ta igen, speciellt eftersom Madrid också har minst en (troligen två) omgångar av Champions League kvar. 11 poäng skulle dock innebära att man nog får räkna Real Madrid som ligavinnare. 

Är spänningen och magin borta från El Clasico nuförtiden?
Det verkar den förra Real Madrid-spelaren Mesut Özil tycka. Tysken sa i en intervju i Marca att matchen förlorat sin potential och slängde in en syrlig kommentar kring Barcelonas eviga klagande på domare: 

“At that time, it was the most important match in world football. Unfortunately for us, Pep’s Barça was perhaps the best Barça in history. It was at another level, certainly different from today’s Barça,” sa Özil

“I think that right now worldwide attention is more focused on games like Liverpool-Manchester City or other Premier League duels. Here, I think the Clásico has gone down and that’s a shame.”
Özil adderad: “But that’s not Real Madrid’s fault, as they are undoubtedly one of the best teams in the world. The problem is Barça, who have lost potential. Barcelona are struggling; they are trying. They have good players in all positions, but they have had too many injuries this season and maybe they should look a bit more at themselves and their mistakes and stop complaining about the referees all the time.

Har Özil rätt? Jag vetefan egentligen. Jag kan hålla med om att magin från när jag var liten och fick vara uppe extra sent för att se Messi vs Ronaldo, och när spelare som Marcelo, Ramos, Xavi, Iniesta, Busquets, Xabi Alonso, etc var på på planen, att den magin har försvunnit liiiite. Men från mitt perspektiv vet jag inte om det handlar om El Clasico i sig, eller om det är barndomens rosaskimrande filter som försvunnit. Jag tror mer på det sistnämnda, men skulle vara intressant att höra med dagens ungdomar och barn för att se om El Clasico är en match man gjorde allt för att få stanna uppe några extra timmar för eller inte. 
Med det sagt så finns magin fortfarande där för mig, det vill jag vara tydlig med. Det finns inget motstånd som är viktigare att vinna mot. Det handlar om historia, prestige, rättigheten att skryta, och en massa mer. Från det perspektivet spelar det ingen roll vilka spelare som är på planen. 

Inför söndagens match så kommer Real Madrid senast från en straffläggningsvinst mot Manchester City i kvartsfinalen av Champions League, en match som bygger på den 16 matcher långa obesegrade sviten sedan förlusten mot Atletico Madrid i Copa Del Rey. Räknar vi bort matcherna mot Atletico, så har inte Real Madrid förlorat en tävlingsmatch sedan 21 maj 2023 när man förlorade 1-0 borta mot Valencia

Barcelona kommer från en 1-4 förlust hemma mot PSG i kvartsfinalen efter ett tidigt rött kort på mittbackan Araujo, och med totalt 4-6 i PSGs favör så åkte Barcelona ut ur tävlingen. Innan tisdagens match hade man stabila 15 matcher utan förlust dock - kan de hitta tillbaka till den formen på söndag? 

Senast lagen möttes så slutade matchen 4-1 till Real Madrid efter att Vinicius Jr gjort hattrick efter 39 spelade minuter. Senaste ligamatchen som spelades mellan lagen var den 28:e oktober där matchen slutade 1-2 till Real Madrid på bortaplan. I den matchen avgjorde Jude Bellingham med sitt andra mål i matchen i minut 92. 
Engelsmannen har gjort succé i sin första säsong för Marängerna. 16+4 G/A i ligan och 2+4 i Champions League är siffror som är svåra att förvänta sig från en 20-åring som precis flyttat till ett nytt land och till världens största klubb. Bellinghams målproduktion må ha minskat över säsongen, men han fortsätter vara en stark bidragande faktor till att Real Madrid fortsätter prestera som man gör. Det är en unik spelare som inte bara har alla tekniska förutsättningar för att bli världens bästa fotbollsspelare, men som också verkar ha allt det mentala för att bli bäst. Han tar plats, men han ger också plats. Alltid snabb på att lyfta lagkamrater och tillsammans med Camavinga, Valverde, Tchouameni, Vinicius, Rodrygo, och resten av ungtupparna i Real Madrid så finns det en framtid som aldrig sett ljusare ut. 

På söndagen får Bellingham göra sitt första El Clasico på Santiago Bernabeu, framför alla tusentals vitklädda supportrar, kommer han avgöra det igen? Vi får se.
 
Samtidigt som Bellingham gör sitt första, så kan söndagens match bli Nachos sista El Clasico. I veckan rapporterades det från olika källor att Nacho valt att lämna Real Madrid efter säsongen. Ryktena säger att Nacho vill lämna för MLS eller den Saudiska ligan för att inte riskera att behöva möta sitt gamla lag någon gång i framtiden. 
Nacho är verkligen definitionen av en lagspelare och förtjänar alla supportrars oändliga respekt. Han har varit en bänkspelare i majoriteten av säsongerna i klubben, men varje gång någon blivit skadad och han varit tvungen att kliva in så har han gjort det med bravur. De senaste säsongerna, egentligen sedan Ramos lämnade så har han tagit några extra kliv till den spelare han är idag. Nacho skulle kunna varit en stjärna i de flesta lag runt i Europa, men valt kärleken till Real Madrid före allt annat. Han förtjänar vår fulla respekt, och hoppas han blir hyllad stort under söndagen och resterande matcher denna säsong. 
Tack för allt Nacho! 

Inför matchen så har Real Madrid några skadefrågetecken. Carvajal tränade inte under fredagen men verkar ha varit tillbaka på lördagsträningen. Istället var det Ferland Mendys tur att kliva av träningen och är nu osäker till matchen. Vem kliver in i hans ställe? Får Fran Garcia chansen eller trycker man ner Camavinga? 

Jag skulle gärna se denna elva: 
Lunin
Carvajal - Rudiger - Nacho - Camavinga
Valverde - Tchouameni - Kroos
Bellingham
Rodrygo - Vinicius 

Jag kan dock se att Vazquez startar på högerbacken om Carvajal haft skadekänningar under veckan. 

För mig så ska denna match inte bli något annat än vinst. Jag hoppas, och tycker det är dags, att vi krossar Barcelona helt i dagens match. Ge oss en 4-0 vinst och se till att vi får en 11-poängsledning inför de sista matcherna på säsongen. Det ger oss mer frihet att satsa mer på Champions League och se till att vi vinner dubbeln. 
Hala Madrid! 

21:00 - TV4 Fotboll! 

 

Simon Johansson2024-04-20 14:08:00
Author

Fler artiklar om Real Madrid