Lagbanner
Civitas Metropolitano, 2022-09-18 21:00

Atlético - Real Madrid

Inför: El Derbi Madrileño
Vinicius har inlett säsongen strålande, och blir viktig i Benzemas frånvaro.

Inför: El Derbi Madrileño

På söndag tar Real Madrid sig till de östra delarna av Madrid för att möta Atletico Madrid i El Derbi Madrileño. Real Madrid har inlett La Liga-säsongen med full pott – femton poäng på fem matcher.  För Atletico har det gått knackigare. Diego Simeones mannar har plockat hem tio poäng på fem matcher och hittas således först på plats sju i tabellen. Därtill förlorade de rödvita i Champions League, 0–2 mot Bayer Leverkusen, tidigare i veckan. Även ”Los Blancos” mötte tyskt motstånd i veckans Europ

Derby: 
Sedan Diego Simeone började befinna sig på tränarbänken för ”Atletis” räkning, 2011, har hans lag gjort sig kända som ett av världens mest defensivt disciplinerade gäng. Det har även märkts i Madrid-derbyt, speciellt när ”Los Colchoneros” spelar på hemmaplan. 

Exempelvis gästade Real Madrid lokalrivalen, som då spelade på Estadio Vicente Calderón, fyra gånger säsongen 2014/15. Inte nog med att Real inte vann en enda gång, ”Los Blancos” lyckades heller inte göra mål. Atletico vann ligaderbyt med förkrossande 4–0, slog ut Real ur Copa del Rey och plockade hem den spanska supercup-titeln i och med segrarna. När lagen möttes i Champions League var det dock Real Madrid, som även då tränades av Carlo Ancelotti, som drog det längre strået, efter 0–0 på Calderón avgjorde Javier ”Chicarito” Hernández dubbelmötet med ett mål i slutminuterna på Bernabéu. 

Så har styrkeförhållandet inte sett ut historiskt.

I mitten av  juni 2003 tog Atletico emot Real i den näst sista ligaomgången. Den gången hade de rödvita chansen att krossa ”Marängernas” titeldrömmar med en seger – så blev det dock inte. Efter två mål var av Ronaldo och Rául slutade derbyt 0–4 till Real Madrid, och som salt i huvudstadsrivalens sår säkrade Real ligatiteln omgången efteråt. 
Faktum är att Real Madrid inte förlorade ett enda huvudstadsderby mellan juni 1999 och maj 2013. Efter 25 raka derbyn utan seger (19 förluster och 6 oavgjorda) bröt Atletico till slut trenden i Copa del Rey-finalen (den 17 maj) 2013 – de rödvita tvingades alltså att vänta på en derbyseger i nästan fjorton år. Efter det kom den ovannämnda mörkerperioden för de helvita.
I fjol vann klubbarna varsitt derby i ligan, i båda matcherna var det hemmalaget som gick segrande ur striden. Atleticos seger i vårderbyt var klubbens första derbyseger i ligan sedan februari 2016. 

Domare:
Det spanska fotbollsförundet har utsett Jose Luis Munuera Montero till matchens huvuddomare. Munuera gillar att visa gula kort, han ger i snitt runt fyra gula kort per match under sin karriär i La Liga. Munuera Montero har dömt åtta matcher som involverat Real Madrid, av dem har "Los Blancos" vunnit sju och förlorat en.

Klubbarnas form och skadelistor:
”Los Colchoneros” har fått en rätt stabil start på La Liga-säsongen. Lager har hittills vunnit tre matcher, kryssat en match och förlorat en match. Således hittas de rödvita på sjunde plats i tabellen, fem poäng bakom Real Madrid inför drabbningen mellan lokalrivalerna.

Atletico inledde säsongen med en övertygande 3–0-seger borta i Getafe men åkte därefter på en oväntad hemmaförlust, 0–2, mot Villarreal.
Därefter har man besegrat Valencia, kryssat mot Real Sociedad, och i senaste ligaomgången besegrade man även Celta Vigo. 

Atletico, som slutade trea i La Liga förra säsongen, slog Real Madrid med 1–0 i motsvarande match förra säsongen. Det var Atleticos första seger mot Real i ligan sedan 2016.

Real Madrid däremot har börjat säsongen med åtta segrar på åtta tävlingsmatcher. Därmed toppar ”Los Blancos”  både ligan och sin grupp i Champions League. Därtill har laget plockat hem titeln i den Europeiska Supercupen (huruvida det är en riktig titel går dock att diskutera). 

För Atleticos del väntas spelare som Stefan Savic, Jose Gimenez, Jan Oblak, Thomas Lemar och Sergio Reguilon alla missa derbyt. 

Att världsmålvakten Oblak saknas är utan tvekan ett väldigt stort avbräck för de rödvita. Som ett resultat av det väntas 26-åringen Ivo Grbic få fortsatt förtroende mellan stolparna. Samtidigt som nyförvärvet Axel Witsel sannolikt bildar en trebackslinje tillsammans med Reinildo och Mario Hermoso på grund av att Gimenez och Savic inte finns tillgängliga.

Simeones herrar är redan fem poäng bakom Real Madrid i tabellen, så att förlora ytterligare tre poäng gentemot "Los Blancos" skulle potentiellt kunna förstöra deras chanser att tävla om årets titel.

När det gäller Real Madrid så går Karim Benzema en kamp mot klockan för att bli i speldugligt skick. Benzema åkte på en lårskada i matchen mot Celtic i Champions League för ett par matcher sedan. 

Benzema missade därför både förra ligaomgången, mot Mallorca, och CL-matchen mot RB Leipzig tidigare i veckan. Enligt spansk media kommer anfallsstjärnan dock inte att riskeras om han är i full form. Därför väntas Rodrygo återigen spela centralt i anfallslinjen. Federico Valverde och Vinicius Junior väntas inleda på höger- respektive vänsterytter.

Eder Militao har också missat Real Madrids två senaste matcher på grund av skada, men är nu tillbaka i full träning. Om det blir Militao eller Rudiger som spelar tillsammans med David Alaba i mittförsvaret är dock oklart. 

Lucas Vazquez är den enda spelaren som bekräftats vara frånvarande redan på förhand. Spanjoren väntas saknas tills efter landskampsuppehållet på grund av en lårskada.

Väntade startelvor: 
Atletico Madrid:
Grbic, Reinildo, Witsel, Hermoso, Molina, Llorente, Koke, De Paul, Carrasco; Morata, Felix

Real Madrid:
Courtois, Carvajal, Militao, Alaba, Mendy, Modric, Tchouameni, Kroos, Valverde, Rodrygo, Vinicius

Var? Wanda Metropolitano, östra Madrid.
När? 21.00.
Hala Madrid!

Rico Liljedahl liljedahlrico@gmail.com2022-09-17 16:52:25
Author

Fler artiklar om Real Madrid