Lagbanner
2020-07-13 22:00

Granada - Real Madrid

Inför Granada CF – Real Madrid!
Mot 34e!

Inför Granada CF – Real Madrid!

Real Madrid kliver in i ligaomgång 36, efter knappt tre dagars vila sedan segern mot Alaves ”hemma” på Alfredo Di Stefano. Blickarna riktas nu mot en ytterligare svår bortamatch nere i Andalusien, med vetskapen om att en seger mot Granada skulle vara ett oerhört stort kliv mot ligatiteln.

Real Madrid
Form: VVVVV


“Det handlar inte om att räkna kvarvarande poäng, utan fokus ligger på varje enskild match”

Det var ungefär så det lät i varje svar från Zidane på presskonferensen inför morgondagens match, att en ev press inte är något man bryr sig om och inte heller bryr man sig om att titta framåt eller räkna poängen utan allt som betyder något är själva matchen och det är den man ser fram emot.


Åtta raka segrar, 15-2 i målskillnad, ja så ser lagets facit ut sedan omstarten av La Liga och faktum är att detta är klubbens längsta vinstrad sedan 2016. Med andra ord siffror som helt klart kännetecknar ett potentiellt mästarlag men det stora utropstecknet är det faktum att man dessutom släpper in minst mål, endast 21 st. Det har varit lagets stora styrka och som nu visat sig vara nyckeln denna säsong. Med tanke på avsaknaden av en genuin anfallare med smak för mycket mål så har Zidane lyckats åstadkomma något väldigt unikt för klubben Real Madrid, för även om defensiven har varit nyckeln så snittar laget 1,83 mål per match och har ett tjugotal olika målskyttar. Vad detta visar är hur Zidane har lyckats blanda dynamik med pragmatisk, att anpassa laget efter varje utmaning och få till bästa tänkbara resultat. Det som gör det hela än mer imponerande är också det faktum att Zidane fått stå utan en mängd stjärnor större delen av säsongen, Bale, Hazard, James, Isco & Asensio och istället har hoppet legat hos de unga talangerna tillsammans med klubbens fanbärare.

En överblick över säsongen såhär långt:
Antal matcher: 47
Antal vinster: 30(63,83% winrate)
Antal titlar: 1(supercopa Espana)
 
Avsaknaden av en målskytt
Ingen skugga skall falla över Benzema som denna säsong gjort 23 mål, varav 17 i La Liga, men målskyttet är utan tvekan lagets stora brist just nu och tittar man på Benzemas anfallskollegor så lämnar de mycket mer att önska.

La Liga

Bale: Uttagningar – 24, antal matcher – 16, från start – 12, antal mål – 2
Hazard: Uttagningar – 17, antal matcher – 15, från start – 13, antal mål – 1
Asensio: Uttagningar – 8, antal matcher – 6, från start – 2, antal mål – 2

Jovic: Uttagningar – 25, antal matcher – 16, från start – 4, antal mål – 2
Mariano: Uttagningar – 9, antal matcher – 5, från start – 0, antal mål – 1  

Rodrygo: Uttagningar – 25, antal matcher – 17, från start – 11, antal mål – 2
Vinicius: Uttagningar – 31, antal matcher – 27, från start – 11, antal mål – 3
 
Ovan statistik bekräftar inte endast avsaknaden av målskyttar utan även att Benzema faktiskt har gjort fler mål än alla dessa tillsammans. Att Asensio har missa nästan hela säsongen pga skada tar vi givetvis hänsyn till men den generella summering av ovan är att detta är allt annat än acceptabelt och inte alls värdigt en klubb som Real Madrid.
 
Kinesiskamuren från Madrid
Om målskyttet har varit lagets stora bekymmer så är defensiven precis tvärtemot, efter 35 omgångar av La Liga har laget släppt in 21 mål vilket är ett historiskt rekord per idag. 19 gånger har Courtios hållit nollan, lika många som rekordhållaren Paco Buyo från säsongen 86/87 och fler än Iker Casillas. En imponerande vändning efter en minst sagt misslyckad första säsong som såg honom pekas ut som ett ”felköp” enligt många. Sergio Ramos har startat i alla sina 32 matcher i ligan och har tillsammans med Varane varit bättre än någonsin. Kaptenen har spelat en betydande roll, defensivt såsom offensivt med 10 ligamål den här säsongen. Nytillkomne Mendy har hjälpt Marcelo att balansera upp vänsterflanken och tillsammans med Carvajal har man lyckats kontrollera sina kanter samt bidragit med matchavgörande assister. Värt att nämna är också betydelsen av Casemiro som gång efter annan gör avtryck och är spelaren som binder ihop hela laget på planen. Framväxten av unge Valverde har knappast heller gått folk om miste, arbetskapacitet som få och en box to box som laget saknat.

“The team digs in, fights and has the desire to do big things to win every game” – Zidane
 
Truppen mot Granada:
Goalkeepers: Courtois, Areola and Altube.
Defenders: Carvajal, Militão, Ramos, Varane, Mendy, Javi Hernández and Miguel Gutiérrez.
Midfielders: Kroos, Modric, Casemiro, Valverde and Isco.
Forwards: Hazard, Benzema, Bale, Lucas Vázquez, Asensio, Brahim, Vinicius Jr. and Rodrygo.


Ingen Marcelo som pga sin skada blir borta säsongen ut, Jovic undersöks för Corona och är därför inte tillgänglig. Mariano och James lämnas utanför.
 
Granada CF
Form:OFVOV


Jojo-laget från östra Andalusien, bildades 1931, med Real-bekantingarna Roberto Soldado och Jesus Vallejo gör nu sin första säsong i högsta ligan efter att ha spenderat ett par säsonger i segundan efter degradering säsongen 16/17. Innan degraderingen spenderade man hela sex säsonger i Primera Division och har under den perioden en femtondeplats som bästa notering, vilket man ser ut att slå denna säsong då man förnärvarande ligger på en nionde plats inför omgången och man är dessutom bara tre poäng från en ev Europaplats. Detta är inte ett oävet lag, faktum är att man så sent som i oktober befann sig i toppen av tabellen. Man har lyckats ta poäng utav flera lag som man nu har ovanför sig i tabellen, segrar mot Barcelona och Getafe följt av oavgjorda resultat mot Valencia likasåväl Atletico Madrid samt knappa förluster mot Sevilla och Real Sociedad – med andra ord en svår nöt att knäcka på Estadio Cármenes. Sevillalånet Carlos Fernandez toppar den interna skytteligan med 11 mål, 8 i La Liga men det är ett lag som väldigt likt Real Madrid förlitar sig mer på sin defensiv. Klubben var även ett av de fyra lagen som nådde semifinal i årets Copa Del Rey.

Klubben leds av huvudtränaren Diego Martinez och man föredrar att spela efter en 4-2-3-1 formation. Matchen blir nummer 245 i ordningen för mannen från Vigo och som huvudtränare håller han en winrate på ca 40,6%. Han lär mönstra följande elva:
Silva;
Foulquier, Diaz, Vallejo, Duarte, Neva;
Machis, Herrera, Azeez, Puertas;
Soldado

 
 
Tidigare drabbningar
Klubbarna ifråga har drabbat samman 47 gånger tidigare, 33 vinster för Real Madrid(70%) och faktum är att Real Madrid har vunnit de nio senaste mötena lagen emellan – Granadas senaste seger kommer sedermera från 2012/13 säsongen vilket också är enda segern hemma mot Real Madrid i modern tid. Segern är också den enda matchen man lyckats ta poäng från Real Madrid, vare sig hemma eller borta, sedan säsongen 1974/75. Det är med andra ord klar fördel Real Madrid inför detta möte sett till historien men med tanke på hur denna säsong har utvecklats sig och hur fotbollen generellt har utvecklat sig så vet vi att det inte finns några enkla matcher.


Förlust mot Granada 2013


Senast lagen möttes var i oktober på Bernabeu, Hazards första och hitills enda ligamål förövrigt, en match som slutade 4-2 till Real Madrid. Segern var dock långt ifrån lika säker som sifforna indikerar och Real Madrid var länge under press då man tappade en 3-0 ledning i mitten av andra halvlek innan James kunde fastställa slutresultatet.

Tre andra minnesvärda drabbningar

Real Madrid – Granada 9-1(2014/15)
Få har nog glömt den klassiska urladdningen med Ronaldos fem mål, efter ett par mindre bra resultat vände de regerande Champions League mästarna den negativa trenden och det slutade tillslut med en total demolisering av stackars Granada.

Granada – Real Madrid 1-2(2011/12)
Real Madrid var förvisso redan krönta mästare det året men matchen i sig hade stor betydelse rent akademiskt då vinsten, som kom på övertid, var bidragande till poängrekordet Real Madrid tillslut satte den säsongen – 100 poäng.

Real Madrid – Granada 5-0(2016/17)
En mästerlig uppvisning utav ett lag i total harmoni, Granada kom aldrig in i matchen och blev i slutändan totalt utspelade.


5 mål i storsegern 2015



Att ”defensiven vinner titlar” är en gammal klyscha, men onekligen fakta i många fall och inte minst i upplösningen av La Liga denna säsong. För det är just defensiven som nu, med endast 9 poäng kvar att spela om, som kan komma att avgöra. Att ligatiteln har betydelse råder ingen tvivel om, särskilt med tanke på senaste åren av besvikelse i ligaspelet, att exempelvis Luka Modric endast har en ligatitel sedan han kom 2012 så ja – att vinna ligan i år skulle betyda mycket om inte allt för väldigt många och det skulle samtidigt ge Zidane rätt för att han väljer att spela sitt spel och inte följa ”normen”. Skulle Real Madrid lyckas, skulle Zidane lyckas, så har han lyckats vinna La Liga två gånger på tre riktiga försök vilket är en sanslös bedrift med tanke på var laget befann sig efter att han lämnade första gången och var vi befann oss när han sedan kom tillbaka.

 När ligan fick ett stopp i februari hade Real Madrid precis förlorat borta mot Betis och därmed tappat ligaledningen till Barcelona, som i det läget hade två poäng mer. Elva matcher återstod när ligan återstartade, åtta av dessa har Zidane och Real Madrid nu vunnit, tre återstår eller rättare sagt tre finaler återstår. Inför omgången teoretiskt sätt fem poäng före med nio kvar att spela om, vi har varit nära många gånger men såhär nära har nog aldrig känts så långt borta samtidigt. Vi behöver en seger mot Granada, en seger som nästan säkrar ett nytt ligaguld, en måstematch – ”We're not thinking about three games remaining, but about focusing all our energy on the Granada game.”
 Ja, vi måste vinna!

Mot 34e ligatiteln, Hala Madrid Y Nada Mas!


 
 

Jones Benaouda2020-07-12 21:05:00
Author

Fler artiklar om Real Madrid