Lagbanner
Santiago Bernabéu, 2022-04-30 16:15

Real Madrid - Espanyol

Inför guldmatchen mot Espanyol

Inför guldmatchen mot Espanyol

Vi är väldigt nära att ta hem titeln och vi vill göra det så snart som möjligt. – Carlo Ancelotti

Det är en match vi alla har gått och väntat på, enda sedan den där oväntade men ack så uppskattade Vallecano-segern borta mot Barcelona som förkunnade att Real Madrid nu endast behöver en poäng hemma mot Espanyol för att säkra den 35e ligatiteln!


Real Madrid

Det har varit sedan länge väntat, men under lördagseftermiddagen kan det alltså bli officiellt, Real Madrid behöver bara undvika en förlust hemma på Bernabeu för att koras ligamästare – och det redan i den 34e omgången. Jag tror dock inte jag är ensam om att känslorna har varit rätt svala inför matchen, det med tanke på den enormt stora drabbningen i Champions Leagues semifinal mot Manchester City. Men nu när känslorna har hunnit lägga sig en aning och tankarna har fått reflektera över det hela så är det en väldigt unik men kanske framförallt fantastisk prestation vi nu står till mötes, vi kan koras ligamästare för 35e gången! Det är sagt att om så skulle bli fallet, att Real Madrid nu faktiskt tar minst den där poängen som behövs, så väntas man motta pokalen efter matchen och sedan väntas traditionsenlig titelfirande vid Cibeles. Men som om tanken om att kunna titulera sig ligamästare redan under lördagskvällen så skulle detta även kunna ha en enormt viktig inverkan på spelarna och dess självförtroende inför den viktiga returen som väntar senare i veckan, med andra ord kan matchens betydelse vara betydligt större än vi alla egentligen tycker och tror.

Men Carlo Ancelotti har det inte helt lätt inför matchen, laget dras nämligen med ett gäng skador i försvaret, tillsammans med avstängningar på både Nacho & Militao som därmed absolut missar matchen precis som David Alaba som utgick redan i halvtid senast mot City. Sedan har vi frågan huruvida anfallsessen Vinicius Jr & Karim Benzema bör starta eller inte, för vi har ju just den där returen till veckan att ha i åtanke. Såhär säger Ancelotti själv om situationen inför matchen:

"Vi har några problem i försvaret eftersom vi är utan Alaba, Nacho och Militão. Jag ska ge Vallejo en start; han har spelat färre minuter men han är ett fantastiskt proffs. Casemiro kan spela tillsammans med honom som mittback. Jag har många alternativ i mitten men jag har fräscha spelare i Camavinga och Ceballos, som har gjort ett bra jobb och är fulla av självförtroende. Asensio är också fräsch och jag ska bedöma om Karim kan starta en match till och om han är helt återställd kommer jag att kunna spela mot honom. Jag ställer ut ett lag som kan vinna matchen samtidigt som jag undviker skador på spelare som kan vara trötta."

Han fortstsätter:

"Benzema och Vini Jr skulle kunna vila men jag tror att om en spelare har återhämtat sig bra så borde de spela. Truppen är vid god hälsa men om någon behöver vila så ger jag dem det. Inte för att det är en lätt match, utan för att om en spelare inte har återhämtat sig till 100 %, finns det en större chans att de drabbas av en skada."

Vi kan med andra ord förvänta oss en del rotation och detta ger spelare med mindre minuter chansen att visa upp sig och bidra till att vinna titeln.

Real Madrid går mot en stark avslutning av La Liga. Med fyra raka segrar i ligan, däribland en otroligt tung sådan efter en sen vändning mot toppkonkurrenten Sevilla, så är man helt klart i gott slag inför drabbningen mot Espanyol. Faktum är att spelet trots allt sett aningen bättre ut från match till match efter en väldigt skakig inledning på året, en inledning som ändå fick många att börja frukta ännu en sån där kollaps efter en stark höstsäsong. Det är framförallt lagets vilja att vinna och att aldrig ge upp som har genomsyrat hela slutspurten och nu blivit vad vi alla lär minnas när vi framöver ser tillbaka på denna säsongen. Senast i bortamatchen mot Osasuna fick vi också för första gången se prov på en större rotation i startelvan, ja för att vara Carlo Ancelotti dvs, där inte mindre än sex ordinarie spelare saknades. I eftermiddag kan vi nog alltså redan på förhand räkna med något likvärdigt.

Truppen i sin helhet:
Goalkeepers: Courtois, Lunin and Diego.
Defenders: Carvajal, Vallejo, Marcelo, F. Mendy and Gila.
Midfielders: Kroos, Modric, Casemiro, Valverde, Lucas V., D. Ceballos, Isco and Camavinga.
Forwards: Benzema, Asensio, Vini Jr., Rodrygo and Mariano.



RCD Espanyol

Om Benzema mer eller mindre har burit Real Madrid på sina axlar vad gäller målskyttet så är det nog vad vi kan säga om Madridbekantingen och egna produkten Raul De Tomas som såhär långt har varit starkt bidragande till att Espanyols chanser till nytt kontrakt fortfarande är goda. Laget är placerade på en 13e plats i ligatabellen förnärvarande, nio poäng ned till nedflyttning och nog har katalanerna något att spela för även om det väntar andra matcher med större aspiration på viktiga poäng. Men vi kan alltså räkna med att de lär göra ett ordentligt försök till att störa Real Madrid och skjuta upp ett eventuellt titelfirande, vi ska heller inte glömma att laget faktiskt är en av de tre som hittills har lyckats vinna mot Real Madrid i ligan, 2-1 slutade det nämligen i höstas och det talar för en underhållande match och möjligen ett revanschsuget hemmalag. Man kommer dock till matchen med två raka förluster i bagaget, allra senast hemma mot Rayo Vallecano, så formen är dock inte den allra bästa inför matchen.

Läget vad gäller skadefrånvaro & ev avstängningar för bortalaget är dock betydligt positivare jämfört med motståndet, endast Keidi Bare återfinns på skadelistan och det är med andra ord ett ordinarie Espanyol vi har att vänta som ställs ut på planen.
Trolig startelva:
Diego Lopez;
Vidal, Calero, Cabrera, Pedrosa;
Herrera, Morlanes, Darder;
Puado, De Tomas, Vilhena


Utöver Raul De Tomas finner vi även ytterligare en Realbekanting i form av målvakten Diego Lopez, som spelade för laget som senast 2013-2014 och var faktiskt med och vann La Decima med de vitklädda. Utöver detta förväntas Sergi Darder starta, en väldigt energisk och tekniskt kunnig spelare med både en del mål och assist i sig, en spelare Real Madrid bör se upp med.
En annan spelare som kan komma att starta är mittfältaren Yangel Herrera, såhär säger han inför mötet med Real Madrid:

"Vi är väldigt missnöjda med den senaste matchen vi hade. Vi är medvetna om att vi inte var på vår bästa nivå. Vi måste få den matchen ur våra huvuden och fokusera på vad som ligger framför oss.

Varje helg har vi möjlighet att ändra på saker och att studsa tillbaka, samt att bli av med känslan från förra matchen. Vårt mål för de fem sista matcherna är att kämpa till slutet för en bättre plats i tabellen. En vinst kan ta dig upp ett par positioner, och det borde vara vår mentalitet: tävla till slutet och inte ryckas med i något spel.

Vi ska ge vårt yttersta mot Real Madrid. Vi slog dem redan i den första matchen mot dem den här säsongen, och vi måste gå ut och njuta av den här matchen. Vi vill ge fansen något att vara glada över, och ändra känslan av att vi lämnade i förra matchen. Vi har en bra möjlighet, en fantastisk arena att spela på, och vi vill tävla och njuta till fullo."



Carlo Ancelotti fick även han chansen att reflektera kring matchens betydelse, inte bara för spelarna & fansen utan även för honom själv. Såhär sa han om matchen och sin egna insats så långt den här säsongen:

"Jag är mycket nöjd med det utförda arbetet och hittills har det varit en väldigt lätt säsong för mig eftersom jag har haft fullt och tydligt stöd från klubben och spelarna, som har accepterat varje beslut jag har tagit på ett mycket professionellt sätt.

Fotbollen har förändrats och jag måste ärligt talat säga att vi tränare måste följa med tiden. Jag ser mig själv som en erfaren tränare eftersom jag har varit här genom alla förändringar som fotbollen har sett. Fotbollen är annorlunda än den var för 20 år sedan, när jag vann min första trofé. Reglerna har ändrats, offsides och till och med hur målvakter spelar. Fotbollen kommer att fortsätta förändras och jag måste kunna hänga med.

Vi är medvetna om att vi är väldigt nära att vinna titeln och vi måste få den poäng vi behöver i dessa matcher eftersom ligan inte har avslutats än. Vi skulle vilja avsluta det i morgon och laget vet vilken prestation vi behöver. Ingen trodde att vi skulle vara här i det här skedet av säsongen. Laget har gjort ett fantastiskt jobb hittills och vi har gjort det genom att vinna många matcher på bortaplan på mycket tuffa arenor - två gånger i Sevilla, i Bilbao och Barcelona, ??San Sebastián.

Sedan slutet av matchen mot City har vi bara fokuserat på Espanyol-matchen. Vi har matchboll och när de bästa tennisspelarna kommer dit ser de till att vinna den. Vi är ett fantastiskt lag och när vi behöver leverera en sista stöt så kommer vi att göra det. Jag hoppas att det kommer imorgon. Jag tror inte att vi kommer att slappna av eftersom titeln är så nära och jag tror inte att den kommer att gå fastna i någons huvud efter allt det hårda arbete vi har gjort för att komma hit. Vi behöver en poäng och vi måste tänka på att förbereda oss inför matchen på bästa möjliga sätt för att försöka vinna den."


Han fick även frågan om möjligheten att bli historisk som enda tränaren att ha vunnit ligan i Europas fem största ligor, han valde dock att ge ett väldigt ödmjukt svar:

"Ärligt talat gillar jag inte att diskutera det eftersom jag fortfarande inte har gjort det och jag är vidskeplig i den meningen. Om du inte har något emot det så skulle jag vilja svara på det när det här är över och jag kan berätta hur jag verkligen känner."



Statistik & fakta inför matchen:

Fem senaste mötena
Espanyol – Real Madrid 2-1
Espanyol – Real Madrid 0-1
Real Madrid – Espanyol 2-0
Espanyol – Real Madrid 2-4
Real Madrid – Espanyol 1-0



* Real Madrid förlorade med 1-2 i den omvända matchen den här säsongen mot Espanyol; bara tre gånger tidigare har Marängerna förlorat båda matcherna i samma La Liga-upplaga mot Periquitos (1929/30, 1980/81 och 1995/96). Men inget lag i La Ligas historia har slagit samma motståndare oftare än Real Madrid mot Espanyol (104 vinster, med en vinstprocent på 60,1%).

* Real Madrid har bara förlorat en av sina senaste 45 hemmamatcher mot nyuppflyttade lag (W43 D1), en 0-1-förlust mot Cadiz i oktober 2020, och den kommer på Alfredo Di Stefano på Valdebebas.

* Espanyol har tappat flest poäng av något lag, genom insläppta mål under de sista 15 minuterna av matcherna den här säsongen (11 p, delat med Valencia), medan Real Madrid är det enda laget som inte tappar några poäng från insläppta mål under den perioden av matchen.

* Karim Benzema har varit involverad i 10 mål i sina senaste 10 La Liga-matcher mot Espanyol (sju mål och tre assist), inklusive ett mål och en assist senast han spelade mot Espanyol på Santiago Bernabeu i december 2019.

* Titeln skulle göra Marcelo till den mest dekorerade spelaren i Real Madrids historia.





Och för er som är lika gamla som jag, eller bara gjort en väldigt bra historieresa, kanske minns den numera rätt gamla men fortfarande lika klassiska matchen från säsongen 2006/07. En match där Real Madrid gjorde en av väldigt många sjuka remontadas i en av de kanske allra sjukaste liga avslutningarna som sedan ledde till klubbens 30e liga titel. Inte? Då är det dags att göra det, klicka på länken och njut!

https://www.youtube.com/watch?v=ch69lq5idnA



Hacia la victoria y contra el número 35!
Hala Madrid Y Nada Mas!



 

Jones Benaouda2022-04-30 00:00:00
Author

Fler artiklar om Real Madrid