Lagbanner
2022-02-26 18:30

Rayo Vallecano - Real Madrid

Inför: Rayo Vallecano - Real Madrid
Real Madrid gästar Rayo Vallecano i omgång 26 av Primera División.

Inför: Rayo Vallecano - Real Madrid

I skuggan av den ryska invasionen av Ukraina gästar Real Madrid stadskonkurrenten Rayo Vallecano i omgång 26 av Primera División. Vid vinst har Real Madrid möjlighet att dryga ut ligaledningen till nio poäng.

Efter Rysslands militära attack mot Ukraina har känslan för världsutvecklingen inte varit annan än dyster. Även fast fotbollen många gånger känns som en oväsentlig del i sammanhanget när ett krig aktualiserats, blir det också tydligare vilken påverkan politiken har på fotbollen. Uefa har agerat och beslutat att flytta vårens final i Champions League från Ryssland till Frankrike men fortfarande planeras en av finalerna i vårens VM-playoff spelas i Ryssland. Vad som dock blir påtagligt på riktigt är när enskilda individer blir påverkade. I Real Madrids fall föddes och växte andramålvakten Andrey Lunin upp i Ukraina, landet som i skrivande stund blir bombade och attackerade av ryska trupper. Tankarna går till Andrey och alla andra som drabbas av kriget i Ukraina.

Nåväl, ett spanskt huvudstadsderby ska spelas, om än i något av de mindre (men inte sämre för det) upplagorna. Nykomlingen Rayo Vallecano imponerade stort i början av säsongen och låg länge med i toppen av tabellen, ovanför både Atletico Madrid och Barcelona. Men efter årsskiftet har det börjat vackla och Vallecano har sex raka matcher utan vinst i ligan. Laget från östra Madrid har dock imponerat i Copa del Rey och tagit sig hela vägen till semifinal mot Real Betis. I det första mötet av två blev det dock förlust hemma på Vallecas, och returen spelas matchen efter derbyt mot Real Madrid.

Real Madrid har inte heller haft en optimal start på det nya året. Efter den sena (och lyckosamma vändningen) mot Elche i Copa del Rey har det imponerande spelet från hösten inte gått att känna igen. En av anledningarna är troligtvis Karim Benzemas frånvaro och att en tydlig ersättare där inte fanns. Jovic som nia levererade inte, Asensio som falsk nia fungerade inte, Isco som falsk nia fungerade inte heller och Bale i den positionen fick inte utdelning. Men efter Benzemas comeback i mötet med PSG, vilket inte alls var en godkänd insats på det stora hela, så skänktes en strimma av hopp matchen efter när det blev vinst med 3–0 mot Alaves och fransmannen stod för ett mål och två assist. Förhoppningsvis blev det vändpunkten inför en viktig vårsäsong där Champions League och Primera División ska avgöras.

I truppen får Rayo Vallecano klara sig utan långtidsskadade Martin Merquelanz, mittfältaren Unai Lopez och Jose Pozo.

Och Real Madrid har helt osannolikt haft samtliga spelare tillgängliga i de två senaste matcherna men nu är både David Alaba och Gareth Bale inte med i truppen på grund av skador. Utöver det är truppen fullskalig.

Real Madrids trupp:

Målvakter: Courtois, Lunin & Luis López
Försvarare: Carvajal, Militão, Vallejo, Nacho, Marcelo & Mendy
Mittfältare: Kroos, Modric, Casemiro, Valverde, Lucas Vazquez, Ceballos, Isco & Camavinga
Anfallare: Hazard, Bensema, Asensio, Jovic, Vini Jr, Rodrygo & Mariano

På presskonferensen inför matchen meddelade Carlo Ancelotti att han kommer använda sig av de elva bästa spelarna i de båda matcherna inför returen mot PSG. Ingen rotation att vänta alltså.

När? 26 februari 18:30
Var? Campo de Fútbol de Vallecas, Madrid
Sänds? Cmore
 

Anthon Talhaugatalhaug@hotmail.com@AnthonTalhaug2022-02-25 19:35:32
Author

Fler artiklar om Real Madrid