Lagbanner
Santiago Bernabeu, 2022-10-16 16:15

Real Madrid - Barcelona

Inför: Real Madrid - Barcelona
Vem kopplar ett tidigt grepp om den spanska ligatiteln?

Inför: Real Madrid - Barcelona

Säsongens första riktiga El Clasico är nära, riktigt nära. Med ett drygt dygn kvar till avspark dallrar luften redan av spänning. Båda lagen har fem poäng ner till serietrean Atlethic Club, vilket innebär att det kan vara en tidig seriefinal som spelas redan nu i oktober. Vem tar greppet om ligatiteln?

Barcelona toppar La Liga när klubben besöker Santiago Bernabéu, och Spaniens huvudstad, i den nionde ligaomgången. 

Den katalanska storklubbens ligaledning är dock knapp. Barcelona och Real Madrid har nämligen identiska resultatrader i ligaspelet hittills – sju vinster och en oavgjord match efter åtta omgångar. Minst sagt imponerande av båda klubbarna. 

Barcelona går inte in i El Clasico endast som ligaledare, klubben är även den solklara favoriten i detta stormöte. Varför? 

Jo, ”Barca” förstärkte nästintill alla lagdelar inför säsongen. Vilket även har synts på planen. En världsklassanfallare som Robert Lewandowski har anslutit till klubben och vräkt in mål, Raphinha vände, vrider och skapar målchanser och Franck Kessié ger nyttig bred på mittfältet. Därtill ser ”nyförvärvet” Ousmane Dembélé ut att vara på väg att bli den utslagsgivande spelaren han var i Borussia Dortmund. Således har offensiven flödat i inledningen av ligasäsongen – vilket även syns i statistiken. ”Barca” har nämligen gjort flest mål av alla (20 mål på åtta matcher), inför helgens stormöte snittar laget 2,5 gjorda mål per match. 

Trots det är ingen av de ovannämnda det som har imponerat mest med detta ”nya Barca”. 

Det som imponerat mest är försvarsspelet. Speciellt statistiskt. Ligaledarna har nämligen endast släppt in ett mål i ligaspelet – ett mål som släpptes in i en 4–1-seger på bortaplan mot Real Sociedad

Xavi har alltså, på knappt ett år, skapat ett lag bestående av både världsstjärnor och egna unga talanger – som både är offensivt potent och solitt bakåt. Något som inte minst har visat sig i ligan den senaste tiden. Eller vad sägs om tre raka 1–0-segrar? Klubbens enda poängtapp i ligan är således ett 0–0-kryss i den första omgången (hemma mot Rayo Vallecano). 

I Europaspelet har det dock gått knackigare för Xavis mannar. Efter fyra omgångar i Champions League har laget endast en seger. En seger som togs mot tjeckiska Viktoria Plzen. 
Efter fyra matcher har man därför endast spelat hem fyra poäng till Spotify Camp Nou. 
I veckans CL-match fixade en sen Lewandowski-kvittering 3–3 hemma mot Inter – vilket gav en, nästintill, livsviktig poäng. 
Inför gruppspelets två avslutande omgångar har tredjeplacerade ”Barca” därmed tre poäng upp till Inter som innehar andraplatsen i gruppen, bakom överlägsna ettorna Bayern München. Kruxet? Jo, Inter besegrade Barcelona på hemmaplan, och har således allt i egna händer. 

Även om resultaten i den inhemska ligan har gått som på räls för Barcelona så är allt inte frid och fröjd. Sedan landslagsuppehållet för några veckor sedan har man nämligen drabbats av ett flertal skador: Memphis Depay, Hector Bellerin, Ronald Araujo och Andreas Christensen missar alla stormötet. Däremot väntas Jules Kounde vara tillbaka från skada, och gå rakt in i startelvan.

Även om Real Madrid har vunnit fyra av de fem senaste El Clasicos, som spelats i ligan, är trenden oroväckande. Förlusten (0–4) inträffade nämligen senaste gången lagen möttes i Madrid. Om man dessutom tar i beaktande att klubbarna möttes i en träningsmatch i somras, ja då har Real Madrid en målskillnad på -5 på de två senaste matcherna.
I ligaspelet är det främst försvarsspelet som skapat frågetecken i huvudstaden. Sju insläppta mål på åtta matcher är inte i närheten av att vara ett demonfacit.

Därtill har Karim Benzema inte varit i närheten av att visa upp samma form som förra säsongen. Fransmannen har både missat matcher på grund av skada samt missat en straff i Real Madrids enda ligapoängtapp. Benzema har noterats för tre mål och en assist på fem ligamatcher, vilket knappast är det saldo huvudstadssupportrarna vant sig vid. I offensiven är det således Vinicius, Federico Valverde och Rodrygo som har varit ljuspunkterna, och stundtals har trion burit laget på sina axlar. Åtminstone poängmässigt.

Detta stora utropstecknet hittills har dock varit nyförvärvet Aurélien Tchouaméni. Efter hans ankomst valde Real Madrid att skeppa stöttepelaren Casemiro, till Manchester United, vilket har gett fransmannen en stor roll med mycket ansvar direkt. Något fransmannen har klarat av med bravur. 


Även om han främst visat att han är en fantastisk defensiv mittfältare även på den stora scenen, så har han också visat upp ett brett register som inkluderat målgivande passningar. Om Real Madrid ska plocka poäng mot Barcelona krävs ytterligare en solid insats från fransmannen och hans kumpaner på mittfältet, vilka väntas bli den evigt unga Luka Modric och maestron Toni Kroos.

Utöver Tchouaméni har Real Madrid valt linjen att göra sig av med truppspelare snarare än att förstärka. Vilket hittills inte gett klubben några större bakslag, men om den tunna offensiva bredden gör sig påmind senare under säsongen kan det visa sig att det var ett felbeslut.

I Champions League har Real Madrid plockat hem tio av tolv möjliga poäng. Även om en poäng satt långt inne tidigare i veckan visade laget styrka och kvitterade i slutminuterna. Det innebär att Real Madrid har en betryggande fyrapoängsledning, i grupp F, med två matcher kvar att spela. 

Real Madrid kommer definitivt att sakna Dani Ceballos tjänster på grund av en lårskada, medan Thibaut Courtois uppges ha förlorat kampen för att övervinna sina ryggproblem i tid för att bli spelklar.

Däremot väntas Antonio Rudiger ha repat sig efter den skallskada han ådrog sig i Champions League mot Sjachtar tidigare i veckan, men rakt in i startelvan väntas han inte kliva riktigt än.

Även om Barcelona är marginella favoriter på förhand är nog en tajt och jämn match att vänta. En sak är dock säker, klubben som går segrande från huvudstadens gräsmatta kopplar nog ett tidigt grepp om ligatiteln. Om det räcker för att ta hem titeln i vår frå tiden utvisa.


Möjlig startelva Real Madrid:
Lunin, Carvajal, Militao, Alaba, Mendy, Modric, Tchouameni, Kroos, Valverde, Benzema, Vinicius.
Möjlig startelva Barcelona:
Ter Stegen, Sergi Roberto, Kounde, Eric Garcia, Balde, Gavi, Busquets, Pedri, Dembele, Lewandowski, Raphinha.

Var? Madrid, Santiago Bernabéu.
När? Avspark, söndag 16.15.
Hala Madrid!
 

Rico Liljedahl liljedahlrico@gmail.com2022-10-15 12:13:03
Author

Fler artiklar om Real Madrid