Lagbanner
La gran reencarnación de Dani Ceballos

La gran reencarnación de Dani Ceballos

Talang? Check. Spelstil? Check. Tur?... Från att bli kallad europas bästa U21 spelare, till att göra den stora drömflytten, för att sedan bli kallad flop... Vägen är inte enkel för en fotbollspelare i dagens miljöer. Media, motståndare, livet, allt detta sätter en press på dig, en press som säger att du inte får göra fel, att du ska prestera varje dag, varje match, varje träning... Men som vi fotbollsälskare brukar säga... fotboll är livet, och livet... ja du, det är f*n inte enkelt!

Skador, inkonsekvens och för hög press… Ceballos blev aldrig det vi hade förväntat oss efter transfern från Betis. Men vi alla vet i första hand hur fotbollen aldrig följer en linjär utveckling. Luka Modric exempelvis blev klassad som årets sämsta värvning året 2012 när han bytte miljö från regniga London, till soliga Madrid… 6 år senare spelar han VM final med lilla Kroatien och eventuellt får han lyfta den åtråvärda Ballon d’Or trofén.
Men vi är inte här för att snacka om Luka, utan om en spelare som på nytt hittat glädjen och formen som han saknat sedan Betis dagarna!

Från Droppad till Upplockad

Redan som ung grabb hade han problem, när han år 2009 blev sparkad från Sevillas akademi på grund av sjukdomen Bronkit, vilket påverkar ens lungor. Betis kom tidigt in och plockade upp honom. 3 år i Betis akademi, sen skriver han på sitt första professionella kontrakt och redan då såg man en otrolig potential i honom. Han hade en flärd och teknik som efterliknade Iniesta, eller dagens Luka Modric. Redan 2015 var klubbar som Liverpool efter honom, men inget blev av, då säsongen 2014/15 hjälpte han Betis vinna Segunda Division, för att återigen spela i La Primera División!

U21-EM 2017 och Slutet på stjärnans glöd

En då 20 årig Dani Ceballos visade upp så på den största scenen, då världen fick se hans sanna potential! Vid sidan om vår Marco Asensio och lillebroderns Saúl Ñíguez, strålade de starkast i det spanska laget som till slut föll mot Tyskland i finalen. Ceballos åkte inte hem tomhänt, då han fick priset som turneringens spelare! Så som Real Madrid är, såg de en chans, en spansk stjärna som presterat utomordentligt, nu öppnar vi plånboken. Den sommaren köpte man Dani Ceballos för 18 million Euro, på ett 6 års kontrakt. Dock var det inte bara en markör för en övergång, utan även en markör för det drastiska prestations tappet som följde efteråt…

Livet kanske inte är så ljuvt på andra sidan regnbågen…eller? 

Starten kunde inte varit bättre, när han fick debutera under de sista 10 mot Barca i Supercupen 2017, vilket Los Blancos eventuellt lyfte, för att några veckor senare säkra en 2-1 vinst på helt egen hand, borta mot Deportivo Alaves.
Det verkade som att den då 21 åringen skulle hitta sin plats finfint, med rådgivning från Toni Kroos och Luka Modric, skulle han sedan ta över mittfältet. Första säsongen vann han Champions League, Uefa Super cup och Spanska Supercupen.
Säsongen därpå var annorlunda. Zidane som värvade honom till klubben, hade inte gett Dani jättemycket speltid, endast 899 minuter hela säsongen. Sen lämnade han tillsammans med Ronaldo och man tänkte att Ceballos kan få mer speltid nu, under nyanlända Julen Lopetegui. Förvisso fick han det, men atmosfären i huvudstadslaget var inte bra, man bytte tränare 3 gånger under en och samma säsong och man vann inte en enda trofe, till följd av Ronaldo och Zidanes avgång.

Inte nog med att laget inte presterade, Ceballos och de andra ynglingarna såsom Reguilon, Vini och Valverde fick bära på pressen, speciellt när ledarna som Marcelo, Modric, Kroos och även ibland Kapten Ramos, inte presterade. 4-1 Förlusten hemma mot Ajax, och uttåget som följde därpå, markerade slutet på en era. Ja, ronaldo hade lämnat 6 sommaren innan, och man visste alltid att det skulle på otroligt svårt att fylla hans skor...
Men den totala utklassningen av, med all respekt, ett gäng barn, satte skräck i Madrid fansen... Hur länge skulle det ta tills vi skulle dominera igen. Våra veteraner presterar icke, så varför gör inte ungdomarna något åt det? 

De följande 2 säsongerna tillbringade Ceballos i Islington. Livet i Arsenal var bra, han fick speltid, han presterade och man fick äntligen se en glimt av det han skulle blivit. På 2 säsonger fick han spela hela 77 matcher, och därimellan ledde han även laget mot en FA Cupen vinst, mot Chelsea.

Säsongen 21/22 som Madrid fans minns så ljuvt, var kanske inte jätte himmelsk för Ceballos på den personliga skalan. Endast 338 matchminuter, och en hel del skador… Dani kände sig uppgiven. 1 år kvar på kontraktet vi den tidpunkten och det såg ut som att hans Real Madrid karriär skulle ha ett (individuellt) bittert slut. 

Vad i hela friden är det som händer med karln…? 

Denna säsongen har han fått mer speltid jämfört med tidigare. han missade 6 matcher under hösten på grund av skada, men innan dess hade han gjort 1 mål och spelat i samtliga 9 matcher. Men vad är det som har hänt med honom efter VM. Han har spelat i 8 av 9 matcher sen VM avlsutades, och det är inte några små inhopp för att döda tid, utan han har startat och presterat. Han har deltagit i 522 minuter utav 750 möjliga, även 1 mål och 3 assists har han bidragit med under de senaste 1,5 månaden. Efter matchen mot Bilbao sa han följande “Now is the time to grit my teeth, because I have four months left on my contract.” Förra säsongen var han kopplad tillbaka till Betis, Carlo ville inte ha honom, men han gav inte upp, och kolla var han är nu. 

Med alla skador som laget har, och alla gånger som Kroos eller Modric inte presterar bra, så är Ceballos där nu, han har cementerat sin plats som en startspelare sen årsskiftet. Hans kontrakt löper ut i sommar och enligt trovärdiga rapporter kommer han att erbjudas ett 4 årskontrakt. Kritiker må säga att detta är en så kallad “purple patch” och att han snart kommer träffa sin eventuella formdipp… Jag säger endast en sak… Kolla vad som hände med Modric. Ungefär i samma ålder och situation, där prestationerna inte räckte till, blev han kallad årets floppvärvning… Nu säger jag inte att Ceballos kommer vinna Ballon d’Or, inte alls; MEN det är inte helt uteslutet att han kan bli en viktig pjäs de kommande åren. Ryktena går om att Kroos ska lägga av, Modric är inte gjorda av Titan och han är perfekt för ett roterande mittfält, om inte mer.

Men som jag nämnde tidigt... Livet är inte enkelt, och nu spelar han nog sitt livs roligaste fotboll. Det enda som kan stoppa honom nu är... Livet! 

Hajir Shakib2023-02-03 23:46:34
Author

Fler artiklar om Real Madrid