Lagbanner
LISTA: Florentino Perez sämsta värvningar
Eden Hazard är inte den enda floppen i Madrid.

LISTA: Florentino Perez sämsta värvningar

Eden Hazard har lagt skorna på hyllan. Hans sejour i Madrid blev dock ett fiasko och en rejäl missräkning för Real Madrid och president Florentino Perez. Därför listas här klubbens sämsta värvningar under Perez tid i klubben. 

Det hade givetvis varit roligare att skriva en positiv text om Eden Hazard. En fantastisk lirare som var en fröjd att se på fotbollsplanen i Frankrike och England. Men belgarens tid i Madrid blev tyvärr ett gigantiskt misslyckande och under veckan meddelade 32-åringen att han avslutar karriären. 

Det blev fyra säsonger kantade av skador och övervikt för spelaren som Real Madrid och Florentino Perez betalade över en miljard för sommaren 2019. Ofta har Perez prickat rätt med sina värvningar men det finns några rejäla missar under hans år i klubben (2000-2006 och 2009-tills vidare). 

Här nedan listas tio värvningar som inte alls levde upp till förväntningarna, mycket på grund av skador och en press de inte kunnat hantera. (Låneaffärer räknas inte in).

Asier Illarramendi

Sommaren 2013 valde Real Madrid att betala drygt 30 miljoner euro till Real Sociedad för Asier Illarramendi. Den då lovande 23-åringen såg det som en unik och oemotståndlig möjlighet. 

Men om han hade gjort det bra i La Real så blev det något helt annat i den spanska huvudstaden. Illarra hade svårt att övertyga när han väl fick chansen och förklarade några år senare vad som gick fel enligt honom själv.

– Det är en helt annat värld i Real Madrid. Jag kom dit och åkte på två skador under försäsongen och hade problem när jag väl spelade. Jag gjorde inte det jag kan göra på planen och det kostade. Jag var ung och hade en annan mentalitet, saknade självförtroende i viktiga lägen, något du kan hantera med mer erfarenhet. Det stora problemet var att jag saknade självförtroende. 

Det blev totalt 90 matcher i Real Madridtröjan innan han återvände till Baskien sommaren 2015. 



Luka Jovic

Real hade stora problem att hitta en backup till Karim Benzema. Sommaren 2019 trodde man dock att lösningen hette Luka Jovic, som spottade in bollar i Eintracht Frankfurt. Serben gjorde bland annat tio mål på 14 matcher i Europa League 2018/19 (27 totalt den säsongen) och Real Madrid betalade 66 miljoner euro för 21-åringens underskrift den sommaren.

Jovic fick det inte alls att stämma och såg mest ointresserad ut när han väl fick spela, även om det inte var mycket. Tålamodet tog slut sommaren 2022 när han skickades till Fiorentina och det blev ynkliga tre mål på 51 matcher i klubben.

– Jag lämnade Frankfurt väldigt tidigt (efter två säsonger) och i Madrid hamnade jag i strålkastarljuset direkt. Att passa in i världens största klubb är svårt. Dessutom var det skador och corona, vilket gjorde det ännu svårare och jag fick en orättvis press på mig, har Jovic sagt om tiden i Madrid

Jovic hade även svårt att övertyga i Fiorentina och skrev i somras på för Milan.



Antonio Cassano

I januari 2006 valde Real Madrid att ta en chansning på drygt fem miljoner euro och värvade strulpellen Antonio Cassano från Roma. Och visst borde man ha varit varnade om att han var en riktig dåre som kom från en konflikt i Romklubben. 

Cassano nätade visserligen i sin debut och såg ett tag ut att kunna hitta formen och visa upp all sin briljans men hans skalle kunde inte hantera saker och ting. Efter problem med vikten, festande och utbrott på tränare Fabio Capello skickades Cassano tillbaka till Italien och Sampdoria 2007. 

– Real Madrid är något helt annat mot resten av världen. Bara en idiot kan bete sig som jag gjorde i Madrid, har han erkänt i efterhand. 



Walter Samuel

Sommaren 2004 trodde nog de flesta att Real Madrid skulle få ordning på sitt svajiga försvarsspel när Walter Samuel värvades från Roma för 25 miljoner euro. ”Muren” hade firat framgångar med Roma och nu skulle det bli ordning i Madrid, men han var inte ens nära formen från Italien. 

– Jag är förvånad över att Samuel inte gjorde sig ett namn i Real Madrid. Men kanske var tidpunkten fel, har Samuels tidigare tränare Fabio Capello sagt.

Samuel gjorde bara en säsong i Real Madrid innan han återvände till Italien och Inter, där han givetvis hittade storformen igen och bland annat vann Champions League 2010. 



Pedro León

– Ni pratar om Pedro León som om han vore Zinedine Zidane.

Ja, José Mourinho var inte nådig när han pepprades med frågor om Pedro León under säsongen 2010/11. Högeryttern som hade haft en riktigt fin tid i Getafe och var en av landets mest spännande unga yttrar, köptes sommaren 2010 för drygt tio miljoner euro. Men spanjoren hade extremt svårt att övertyga Mourinho, som bland annat menade att han var lat, och Pedro Leon fick inte en enda ligastart under sin enda säsong i klubben. 

– Jag kände mig förödmjukad i Madrid, har han berättat i efterhand.



Nuri Sahin

Sommaren 2011 lekte fotbollslivet för den då 22-årige Nuri Sahin som var briljant i ett Borussia Dortmund som plockade hem ligatiteln säsongen 10/11. Turkens framgångar på planen fick Real Madrid att köpa honom för 10 miljoner euro.

Sahin åkte dock på en skada innan han anlände till Madrid och det tog lång tid (november) innan han var tillbaka i träning. Sahin lyckades aldrig slå sig in i laget och sommaren efter köptes en viss Luka Modric in. Det gjorde att Sahin, som bara spelade 642 minuter fördelat på tio tillfällen i Real Madrid, skickades iväg på lån till Liverpool sommaren 2012. Det blev aldrig något mer i Madridtröjan för den tidigare Dortmundstjärnan. 

– Jag hade en allvarlig skada, spelade inte mycket och hade superstjärnor runt mig. Som spelare är jag säker på att jag kunde spela i Madrid. Jag var en spelare på hög nivå men i Madrid är det inte tillräckligt att vara en bra spelare, du måste även vara mentalt stark. Madridtåget stannar aldrig. Jag tränade med världsklasspelare och jag hade kvaliteterna men efter skadan kunde jag inte hantera pressen. Jag var otålig och inte tillräckligt förberedd. Jag borde ha haft mer tålamod och värdesatt vilken klubb jag tillhörde, har Sahin sagt om tiden i Madrid



Kaká

Sommaren 2009 gick Florentino Perez all in och gjorde kanske fotbollshistoriens mäktigaste transferfönster. Cristiano Ronaldo, Karim Benzema, Xabi Alonso och Kaká, för att nämna de största. De tre förstnämnda blev extremt lyckade men just Kaká nådde aldrig höjden han hade i Milan och det tänkta samarbetet med Cristiano Ronaldo blev aldrig så magiskt som man hoppades. Det fanns glimtar av briljans men skadorna blev för många och klubben fick aldrig valuta för de nästan 70 miljoner euro som man betalade. 

När sedan José Mourinho och Mesut Özil anlände till klubben 2010 hamnade Kaká ännu längre ifrån startelvan och sommaren 2013 återvände han till Milan. 

– När Ancelotti kom till klubben var han tydlig med att presidenten ville använda sig av de nya och yngre spelarna. Samtidigt ville jag ha chansen att spela VM så det bästa för mig var att lämna. Florentino såg mig som väldigt professionell och att jag hade gjort allt för att lyckas men skadorna och den lilla speltid jag fick satte stopp för mig, har Kaká sagt om tiden i Madrid.



Danilo

Brasilianaren imponerade i Porto och Real Madrid såg sin chans att skaffa en konkurrent till Dani Carvajal. Sommaren 2015 pröjsade man lite över 30 miljoner euro för Danilo men snabbt såg man att han hade stora problem defensivt och han var aldrig nära att hota Carvajal. 

– Ett misstag, oavsett storlek, blir viralt, har han sagt om tiden i Madrid. 

Det blev bara två säsonger i den spanska huvudstaden innan han såldes till Manchester City.



Jonathan Woodgate
 
Det var inte bara Walter Samuel som värvades till backlinjen 2004. Efter en del rykten om till exempel Fabio Cannavaro blev det överraskande Jonathan Woodgate som hämtades till Madrid för 13 miljoner pund. Och det hann inte gå länge innan man började klia sig i huvudet kring den värvningen. 

Det skulle ta mer än ett år (!) innan debuten skedde på grund av skador. Debuten skedde mot Athletic Bilbao och 25 minuter in nickade han in ett självmål bakom Iker Casillas. Mardrömmen var dock inte över. Efter drygt 66 minuter drog Woodgate på sig sitt andra gula kort och visades ut i sin premiär. Real Madrid vann som tur var med 3-1 men Woodgate fick inte mycket till speltid efter det då skadorna blev fler. 

Sommaren 2006 lämnade han för Middlesbrough och det blev bara 14 matcher i Real Madridtröjan, en rejäl missräkning för honom och klubben.

Misslyckade är ordet jag använder för tiden i Madrid. När du skriver på för den största klubben i världen vill du komma dit och göra skillnad, men det gjorde inte jag. Jag vann ingenting och spelade knappt. När jag ser tillbaka på karriären är det det som stör mig mest. Jag var på den största scenen men min kropp svek mig. 



Eden Hazard

Han fick till sin drömflytt sommaren 2019 och kom från flera supersäsonger i Chelsea. Men vad som skulle ske några veckor efter presentationen kommer alltid att jaga Eden Hazard. När han anlände till Madrid efter semestern såg han ut som allt annat än en fotbollsspelare i världsklass. 

Överviktig och klumpig tog det inte lång tid innan problemen började. Eden Hazard åkte på en mängd olika skador och kastade bort sin möjlighet i Real Madrid. Man ska också komma ihåg att Vinicius Jr exploderade i samma veva men Hazard har mycket sig själv att skylla för att han aldrig lyckades i världens största klubb.

Det blev totalt fyra säsonger men bara 76 (!) matcher och sju mål i den klubb som han alltid drömde om. En otroligt misslyckad sejour i hans karriär. Den sämsta värvningen i klubbens historia då man betalade runt 150 miljoner euro totalt för belgaren.

– Jag är ledsen Madridistas. Jag försöker. Jag måste bevisa något men det är svårt. Jag spelar inte och jag vill spela mer. Men jag är verkligen ledsen för vad som hände, menade Eden Hazard i en intervju under förra säsongen. 

Det lyfte aldrig för Hazard och under veckan meddelade han att karriären är över. Hazard var en av de absolut roligaste spelarna att titta på under sin sejour i Chelsea och det är oerhört tråkigt att han aldrig lyckades visa upp det i Madrid.



HALA MADRID!

Alexander Ellharalex_e_89@hotmail.com@EllharAlex2023-10-13 07:30:00
Author

Fler artiklar om Real Madrid