Estadi de Son Moix, 2023-02-05 14:00

Mallorca - Real Madrid
1 - 0

Mallorca-Real Madrid: 1-0 – Ligatiteln borta

Real Madrid tog sig till charterorten Palma för lunchmatch mot Real Club Deportivo Mallorca, eller helt enkelt Mallorca. Efter ytterligare 90 minuter av idéfattigt rullande kombinerat med onödigt tjafs kunde vi slå fast att ligatiteln av allt att döma är förlorad.

Två tredjedelar av det ordinarie mittfältet fick vila när man i vårsolen tog sig an Mallorca i en lunchbatalj. Ceballos och Valverde ersatte Modric och Kroos, och Tchouameni var tillbaka i startelvan efter skadefrånvaron. Längre ner i banan fortsätter skadeproblemen där Camavinga fortsatt vikarierade som vänsterback. Nacho bildade mittlås ihop med Rüdiger då Militão saknas och Alaba inte bedömdes redo för start. Som lök på laxen fick Courtois dessutom stå över efter en känning under uppvärmningen, Andriy Lunin ersatte mellan stolparna. Längst fram vilades Benzema som uppges vara trött och sliten. Rodrygo tog hans frånvaro rollen som spets i tremannaanfallet flankerad av Vini och Asensio.

Första halvlek:
Real Madrid inleder matchen långsamt och ointresserat och ser inte ut att kunna hota ett motiverat och välorganiserat Mallorcaförsvar. Hemmalaget låg lågt i sina positioner och lät gästerna spela bollen utanför sig.

En knapp kvart in i matchen lyftes bollen in i Reals straffområde och oturligt nog lyckades Nacho med årets hittills snyggaste nick, när bollen långsamt seglade över en helt chanslös Lunin i mål. Mallorcas målkung Verdat Muriqi var dock inte särskilt brydd om att han inte var sist på bollen när han vilt firade ledningsmålet med sina lagkamrater. Oavsett vem som knoppat in det var det i alla fall odiskutabelt 1–0 som stod på tavlan och vägen till seger blev plötsligt några onödiga kilometer längre.

Man fortsätter första halvlek på samma apatiska sätt och skakar inte fram en enda målchans av värde. Det testas distansskott som antingen blockas eller seglar högt över ribban. Som så många gånger förr lämnades bollen över till Vini som förväntades dribbla av sex försvarare och göra allt på egen hand. Utan någon som helst rörelse bakom Mallorcas sista linje kunde de bekvämt ligga i sina positioner och fortsätta hålla Madridlaget utanför sig. Man gick in i paus fortsatt i underläge 1–0.

Andra halvlek:
Tidigt in i halvleken hittar Rüdiger en lång boll bakom Mallorcas backlinje som nådde Vini. Brassen hinner först på bollen och rivs sedan ned av Mallorcamålvakten, ingen tvekan från domaren som genast pekade på straffpunkten. Fram klev en livrädd Marco Asensio som såg ut att vara under pistolhot. En svag straff räddades tämligen enkelt av Rajkovic i Mallorcakassen och 1–0 kvarstod.

Ancelotti försökte med vad han kunde när han lät Kroos, Modric och Alaba komma in för Ceballos, Tchouameni och Valverde, men det hjälpte föga. Även Mariano Diaz fick 20 minuter på sig att göra ett avtryck, vilket var sisådär 20 minuter för många.

Efter Asensios missade straff kändes det aldrig som att man skulle vare sig kvittera eller vända matchen. Man lyckades egentligen inte hota en enda gång. Mot slutet av matchen kändes det mer som ett krig i inställning än en fotbollsmatch, det kriget hade Real inte en chans att vinna idag.

Återigen är Real Madrid totalt idéfattiga och minst nio spelare på planen antar att någon ska fixa det åt dem. Efter det här poängtappet är det nog dags att inse att La Liga-pokalen kommer hamna en bra bit nordöst om Madrid i år.

Spelarbetyg:

Lunin – 2:
Testas egentligen aldrig, kan inte göra någonting åt målet han släpper in.

Carvajal – 2:
Behöver hjälpa till betydligt mer i offensiven, särskilt när Asensio är den som startar på högerkanten.

Rüdiger – 3:
Tar störst defensivt ansvar, slår en avgörande boll som i förlängningen vinner straffen.

Camavinga – 3:
Gör det fortsatt bra i en ovan position. Gör inte bort sig men utmärker sig inte heller.

Valverde – 1:
Svårt att förstå vad som har hänt efter VM. Gör fortfarande knappt ett rätt och måste bänkas snarast.

Tchouameni – 2:
Tillbaka efter skada och är inte på sin toppnivå.

Ceballos – 2:
Kommer inte upp i nivån han hållit senaste matcherna. Såg loj ut.

Asensio – 1:
Gör ingenting förutom att missa en straff. Apatisk.

Rodrygo – 1:
Gör sig inte bra som ensam nia. Funkar bäst centralt när han har Benz framför sig.

Vini – 1:
Tillbringar nästan hela matchen bråkandes. Dåligt fokus som knappast hjälper någon. Drabbas av att få alldeles för stort ansvar i offensiven då alla tror att han ska lösa allt åt dem.