2020-07-05 14:00

Athletic - Real Madrid
0 - 1

Matchrapport: Athletic Club - Real Madrid, tre poäng på San Mames!

Utöver huvudstadskonkurrenten Atletico Madrid så är det Athletic Club som haft ligans främsta defensiv bakom ligaledarna Real Madrid, något som satte sin prägel på matchen. 0-1 vinsten är blytung och kan vid ett poängtapp för Barcelona ikväll mer eller mindre ha avgjort titelstriden!

Simon

Den första halvleken inleddes positivt för Los Blancos som hade det mesta av bollen. Bollinnehavet mynnade ut i en frispark från distans som Asensio slog. Frisparken hamnade ganska mitt på Simon som släppte en svag retur, både Carvajal och Benzema var där och högg men spanjoren slog en alldeles för hög boll, någon decimeter lägre så hade 0-1 varit ett faktum! I takt med att matchen fortgick blev det allt mer uppenbart att spelarna var ganska slitna. Spelet var från båda lagen ganska hafsigt vilket innebar många enkla misstag vid mittplan där Casemiro fick slita hårt, Athletic stack då och då fram via främst Inaki Williams och Raul Garcia. Garcia hade en farlig nick och Inaki kom fri med Courtois i en situation som visade sig vara offside. I övrigt var Eder Militao en av halvlekens mer framstående spelare, brassen klev in istället för Varane som om det var ingenting och tog i ett farligt läge bollen från Inaki så enkelt att det såg ut som om han spelade med ett gäng barn.

Framåt var båda lagen överlag ganska ofarliga men Real Madrid hade ände ett jätteläge när Asensio från vänsterkanten slog ett studsande inlägg som nådde Rodrygo på bortre stolpen, brassen fick inte riktigt ordning på nicken som mycket väl hade kunnat gå i mål.

Matchen närmade sig halvtid och efter slarvigt genomförda första 45 minuter så kändes det bra att ha med sig 0-0. Då slog Asensio slog ett inlägg som om det varit fem centimeter lägre nog hade inneburit 0-1. Plötsligt kändes 0-0 inte alls särskilt bra.

Den andra halvleken både inleddes och genomfördes betydligt bättre av bortalaget. Det var framförallt Luka Modric som tog över matchen tillsammans med Casemiro, brassen som varje vecka tillhör planens beta spelare. Athletic Club pressades längre ned i planen och fick främst slå ifrån sig bollar, de få gånger baskerna väl kom till anfall så var det Militao och Ramos som stod i vägen.

Det var många ”nästan” situationer då Los Blancos tryckte på men misslyckades i det avgörande skeendet, Rodrygo och Valverde kombinerade fint men Rodrygos touch svek honom då han annars hade kommit ganska ren. När Vinicius och Lucas var redo att hoppa in så slog han till, Capi! VAR tilldelade Real Madrid en straff efter att Marcelo blivit stämplad i straffområdet och Sergio Ramos gjorde som alltid nuförtiden, mål. Straffen slogs iskallt vid Unai Simons högra stolpe, otagbart för målvakten som är en av La Ligas främsta. 0-1 i matchminut 73 var ett faktum. Matchen började i detta skede bli hårdare och precis efter ledningsmålet råkade Ramos trampa på Raul Garcia i straffområdet, det hade mycket väl kunnat bli straff och oj vad jobbigt det hade varit. Som tur var bestämde sig domaren och VAR-rummet för att förseelsen inte var värde en straff och ligaledarna kunde spela av matchen utan större bekymmer.

Det var istället Real Madrid som var det bättre laget i matchens slutskede, Kroos som kom in istället för Fede Valverde styrde upp spelet och spelade fram Benzema som inte lyckades betvinga Unai i Athletics målbur. Utöver det lyckades man hålla i bollen ganska mycket och Modric stod för en tunnel som fick Iker Muniain att totalt tappa huvudet. Spanjoren hockeytacklade omkull kroaten varpå ett bråk utbröt. Tack för det sa Real Madrid eftersom det innebar att tiden gick!

Analys: Det märktes att Real Madrid var trötta men trots det var försvaret som så ofta oerhört stabilt. Mittfältet var i matchens andra halvlek bra men det märks att Kroos är viktig då Fede och Modric båda trivs bättre med tysken brevis sig. Det stoppade däremot inte Luka Modric som spelade som i fornstora dagar, han och Casemiro var oerhört stabila. Att spela med två klassiska yttrar var kanske inte det mest lyckade draget men samtidigt var Asensios inlägg från vänsterkanten bland de farligare vi skapade, nåväl, i en match som denna är det främst tre poäng som spelar roll! Förhoppningsvis får Benzema vila mot Alaves, att Ramos står över är ju redan klart eftersom han åkte på en avstängning.

Skott: 7-10
Hörnor: 3-2
Bollinnehav: 44-56
Resultat: 0-1

Spelarbetyg:

Courtois - 3
Har inte jättemycket att göra men det han gör känns stabilt. Vilken målvakt vi har!

Carvajal - 2+
Kommer inte upp i samma nivå som senast men är inte direkt svag heller. En klart godkänd insats!

Militao - 4
Visst halkar han en gång men oj vilken dominant insats, har Inaki hittat ut från Militaos ficka än?

Ramos - 3
Inte riktigt lika bekväm när han har Marcelo brevis sig men ändå en stabil insats från lagets kapten. Är iskall när han sätter 0-1 på straff.

Marcelo - 3-
Är ganska svajig i första halvlek men bra i andra och att han fixar straffen höjer betyget ett snäpp. Hade nog mått bra av lite mer kontroll överlag.

Valverde - 2
Uruguayanen står inte för sin bästa insats men krigar på bra och har ett fint samspel med Rodrygo i vad som hade kunnat bli en stor målchans. Slarvar lite för mycket med boll.

Casemiro - 4-
Ännu en tvärsäker insats från Casemiro som inte kan sätta en fot fel nuförtiden! Oerhört viktig när det blir en del enkla tekniska misstag för då städar han ändå upp det mesta.

Modric - 4
Det var som att se Modric från förr! Kroaten tog sig ur knepiga situationer och tog mer och mer kontroll över matchen på egen hand. Prövade även lyckan från distans. En tunnel så fin att den satte eld i baken på hela Athletic Club.

Rodrygo - 2
Lite slarvig men får inte heller så mycket att jobba med. Mer bekväm till vänster.

Benzema - 2
Ser något trött ut och slarvade i de avgörande lägen. Ändå involverad i ganska mycket, borde haft ett mål!

Asensio - 2+
Utan att vara jättebra så var han lagets bäste framåt, flera farliga inspel som kanske borde renderat i ett mål.