Santiago Bernabeu, 2022-09-03 16:15

Real Madrid - Real Betis
2 - 1

Matchrapport: Real Madrid - Real Betis: 2-1

Säsongens hemmapremiär på Santiago Bernabeu slutade med en uddamålsseger för de vitklädda. Segern innebar att Real Madrid nu står som ensamma ligaledare efter fyra omgångar.

Första halvlek: 1–1
Real Betis börjar de inledande minuterna bäst med hög press och högt anfallsspel. Under denna period skapar Betis ett läge som leder till en straffsituation men domaren vinkar tveklöst upp Fekir. Fekir tvingades även senare bryta matchen efter en skadekänning som troligtvis härstammade från straffsituationen.

Trots ett spelmässigt övertag från bortalaget var det Real Madrid som efter nio minuter bröt dödläget i matchen. Efter en mycket fin löpning och lika fin djupledspassning från Alaba satte Vinicius Jr 1–0 med en kylig lyftning över målvakten.

Men knappt tio minuter efter ledningsmålet kvitterade Real Betis. Vid ett inkast nära hörnflaggan var Real Madrids försvar alltför passivt och Borja Iglesias kunde ta emot bollen i straffområdet för att spela fram Canales som ostört satte 1–1.

Efter kvitteringen tog Real Madrid över kommandot och satte tryck på Betis. Real Madrid skapade ett par farliga målchanser men det blev ingen utdelning tack vare mindre bra avslut och stabilt försvarsspel från Betis. Det oavgjorda resultatet stod sig in i halvtidsvilan.

Andra halvlek: 1–0
Real Madrid sparkade i gång den andra halvleken och skapade direkt två farliga målchanser då Benzema tog sig igenom motståndarnas försvar. Real Madrid bibehöll trycket från slutet av första halvleken och var laget som inledningsvis hade offensivt övertag. Efter en stund jämnade spelet ut sig men utan att Betis kunde skapa något farligt.

När matchen bitvis hade lugnat ned sig överraskade Real Madrid med att ta ledningen. Nyss inbytte Fede Valverde gav sig i väg på en löpning längs högerkanten och spelade bollen snett inåt bakåt till en fristående Rodrygo som enkelt vinklade in 2–1.

Hemmalaget var åter i ledning och bortalagets tränare Manuel Pellegrini agerade med ett offensivt trippelbyte. Bytena gav initialt effekt och pendeln svängde till att Real Betis i stället tog över matchbilden. Men efter att Carlo Ancelotti svarade med att byta in två centrala mittfältare jämnades matchbilden återigen ut.

Matchens avslutande kvart var överhängande blek och Real Madrids uddamålsledning stod sig matchen ut. Med segern klev Real Madrid upp i ensam ligaledning efter att som enda lag vunnit sina fyra inledande matcher.

Analys:
Real Madrid spelade inte med lika aggressiv press i dagens match som vanligt. Troligtvis med anledning av att Betis vanligtvis spelar med mycket bollinnehav och i värmen som råder i Spanien är det ingen idé att springa mer än nödvändigt. Att i stället ligga aningen lägre och invänta läge för att gå till anfall passade dagens match.

För fjärde matchen i rad släppte Real in mål. Visserligen bara ett men det insläppta målet var ett ytterligare exempel på att Reals försvar stundtals slappnar av och då får ett mål i baken. Försvaret måste vara påkopplat i matchens samtliga minuter.

Courtois – 3
Återigen oerhört lugn i sitt passningsspel och således användbar i speluppbyggnaden. Räddar det som förväntas och gör på det ett par imponerande räddningar.

Carvajal (ut ´90) – 2
Bra i försvarsspelet och försöker ofta störa lite högre upp i banan. Var också med och skapade några målchanser.

Militão – 3
Följer med bra och bryter många gånger när Betis kom i farliga lägen.

Alaba – 3
Assisterar till ledningsmålet med en mycket fin djupledspassning. Läser effektivt motståndarnas spel och kan många gånger bryta säkert.

Mendy – 2
Smart i försvarsspelet och följer med bra offensivt.

Tchouameni – 3
Oerhört brytningssäker och viktig i återerövringsspelet. Visar sig också bra i luftrummet. Blev utsedd till matchens lirare.

Modric (ut ´80) – 3
Försöker spela smart men lyckades inte lika ofta i sina aktioner som vanligt. Bjöd dock stundtals på fotbollsgodis. Blixtrade till vid ett tillfälle och avlossade ett skott som tog i burgaveln.

Camavinga (ut ´63) – 3
Står för några bra brytningar men var passiv och slarvig stundtals i försvarsspelet vilket bland annat ledde till kvitteringsmålet. Hade dock en bra djupledspassning i första halvlek och visar gång på gång sitt kreativa spelsinne.

Rodrygo (ut ´80) – 4
Med bra i defensiven och gjorde även en bra insats offensivt genom att driva bollen framåt och stå på rätt plats vid rätt tillfälle. Avgör matchen med sitt mål i andra halvleken.

Benzema – 2
Kommer inte upp i samma nivå som vanligt. Tar sig till lägen men lyckas inte sätta bollen i nät.

Vinicius Jr – 3
Gjorde 1–0 efter en mycket vältajmad löpning och ett kyligt avslut. Skulle gjort ytterligare ett mål kan tyckas men sköt bollen högt över mål. Oerhört bra i djupled, både åt kanten och inåt banan.

Valverde (in ´63) – 3
Gör ett succéartat inhopp genom att assistera till 2–1 efter att bara ha varit på planen i ett par minuter. Spelade inledningsvis centralt men fick senare flytta ut på högerkanten.

Ceballos (in ´80) –
Bidrar kreativt och har ett par bra brytningar. Spelade dock endast en kortare period.

Kroos (in ´80) –
Spelade endast en kortare period och hann inte uträtta så mycket.

Rudiger (in ´90) –

Ancelotti – 3
Börjar matchen med att inte spela med lika hög och aggressiv press som vanligt. Väljer i stället att spela lugnt och avvaktande vilket passade matchbilden. När Betis fick spelövertag i andra halvlek bytte Ancelotti in två centrala mittfältare vilket mynnade ut i en jämnare matchbild.