Osasuna - Real Madrid: 0 - 2

Real Madrid fick en ordentlig sparring i genrepet inför Champions League-åttondelsfinalen mot Liverpool då huvudstadsklubben åkte på besök hos Osasuna. Att Real Madrid oftast väntar tuffa bortamatcher på i ligan är ingen nyhet men kvällens match var något extra. Motståndarna Osasuna kom ut på planen och såg ut som självaste Liverpool när dom presterar på högsta nivå - ironiskt med tanke på kommande match.

Startelvan: Courtois Nacho Militao Rudiger Alaba Modric Camavinga Ceballos Valverde Rodrygo Vinicius

Osasuna klev ut med ett högt försvarsspel som redan började uppe i Real Madrids straffområde. Hård man-man-markering på de vitklädda spelarna som befann sig närmast bollhållaren gjorde att Real Madrid hade enorma svårigheter att bygga upp sitt spel. De allra flesta försöken till att bygga upp spelet med korta passningar från Courtois slutade oftast upp i inkast, rensning eller bollförlust.
Osasuna, å andra sidan, hade inga problem i att ställa om från sitt tappra och disciplinerade försvarsspel till att gå för farliga kontringar. Osasunas föredragna metod att komma till avslut i första halvlek var att vinna bollen på en kant, kontra och snabbt slå ett inlägg mot sin store forward Ante Budimir. Vid de tillfällen då Real Madrids spelare hann komma tillbaka på försvarssida aktiverade Osasuna plan B vilket innebar att, kontrollerat med korta passningar, göra spelvändningar från kant till kant till dess att någon av lagets breda spelare fick yta för att slå ett inlägg mot centrala delen av straffområdet där Budimir allt som oftast befann sig. De gånger då Real Madrid bröt bollen så var Osasunas spelare där som blodtörstiga vargar för att återerövra bollen så snabbt som möjligt. Real Madrid hade, som sagt, väldigt svårt med sin speluppbyggnad. Till skillnad mot Osasuna hade Real Madrid ingen plan B att aktivera när de såg sig inträngda mot sina egna hörnflaggor. De få gångerna Real Madrid spelade sig ur första tredjedelen var det genom att slå en lång passning till Vinicius - som å andra sidan visade enorm bollkontroll när han kontrollerade dessa passningar. Till skillnad från Osasuna så föredrog Real Madrid att komma till avslut via centrala genombrott genom motståndarnas backlinje, men den varan fick vi se väldigt lite utav under den första halvleken. Trots att Osasuna ofta vann bollen vid önskade och farliga ytor så uteblev de riktigt farliga målchanserna. Trots flertalet farliga halvchanser och det stora spelövertaget för hemmalaget slutade första halvleken 0-0 oavgjort.

Inför andra halvleken var frågan ifall Osasuna skulle klar av att behålla sitt momentum och kanske lyckas omvandla någon av sina kontringar till ett faktiskt mål eller om Real Madrid skulle vakna till liv och visa upp sin bättre sida. Real Madrid visade tendens till att lyckas bättre med speluppbyggnaden och kunde på så sätt flytta laget längre upp på planen. I försvarsspelet hamnade man närmare motståndarna och vann fler dueller vilket ledde till längre bollinnehav. Osasuna ville fortsätta sitt spel från första halvlek men en bit in i andra så märktes det att orken började tryta. Det höga markeringsförsvaret bleknade och omvandlades till något lägre positionsspel. Likt förbannat så skulle de ge sig av på kontringar varje gång de snodde åt sig bollen men i och med att bollvinsterna ägde rum längre bort från Real Madrids mål än i första halvlek så blev det oftast en lång passning bakom Real Madrids mittbackspar, som i sin tur älskar att vinna löpdueller. Matchens momentum slog således över till Real Madrids fördel, spelarna flyttade upp sina positioner och Vinicius kunde ta över showen. Efter att ha bränt två 1v1-lägen mot matchens lirare, Osasuna-målvakten Herrera, gjorde Vinicius ett diagonalt genombrott på egen hand från vänsterkanten och fick till en fin cut-back till en löpandes Federico Valverde som pressade in bollen som bara han kan göra. Klockan visade 79’ och målet måste ha svidit rejält hos Osasuna-spelarna som hade gjort en otrolig match dittills. Trots att publikens hejaramsor sänktes någon decibel så fanns det inga tecken på att Osasunas spelare hade tappat hoppet utan de fortsatte att löpa, matchplanen trogna.

10 minuter senare hade debuterande Castilla-forwarden Alvaro Rodriguez (194cm lång, född 2004) varit på planen i någon minut innan han blev frispelad i en kontring. Helt osjälviskt valde han att rulla bollen till vänster där Vinicius befann sig och fick öppet mål. Vinicius begick inget misstag, utan placerade in bollen i mål, men VAR visade att Valverde hade nuddat bollen när den passades fram till Alvaro vilket gjorde att denne befann sig i offsideposition. Surt för Vini som hade fått utstå mycket stryk och glåpord under matchen. Även surt för debuterande Alvaro som såg ut att bli berövad en assist i sin ligadebut. Dock ville ödet annorlunda. 92’ bestämde sig Alvaro för att ta bollen från motståndaren. Han klev, bokstavligt talat, fram och sträckte ut sitt långa ben för att ta bollen av en motståndare för att sedan på egen hand starta en kontring. I skedet efter lyfte han på huvudet och såg att Asensio hade startat en löpning i djupled och slog passningen ditåt. Asensio sköt kyligt in bollen och inte ens VAR kunde förhindra 0-2 att bli ett faktum. Summering Real Madrid tog sig verkligen i kragen i andra halvleken och visade att de inte behöver lika många chanser som Osasuna för att faktiskt göra mål. Däremot bör man ha tröttheten hos Osasunas spelare i beaktning när man summerar matchen. Om jag tillåts lyfta blicken framåt i spelschemat väntar Liverpool, som säkerligen förväntas spela på ett liknande sätt som Osasuna gjorde ikväll. Liverpools spelare har däremot vassare spetskvaliteter, framförallt i avslutsskeden, och bör ha starkare fysik än Osasuna vilket med största sannolikhet kommer att innebära stora problem för Real Madrid. Huvudtränaren Carlo Ancelotti har verkligen fått sig en tankeställare i och med kvällens match som han får klura ut tillsammans med sitt tränarteam. Sist men inte minst så måste verkligen Osasunas prestation lyftas upp. Efter att ha DOMINERAT matchen i ca 75% av matchen och visat upp en otroligt agil fotboll tycker jag att de förtjänade att göra ett mål, åtminstone. En del av charmen med La Liga är den enorma kompetens som både spelare och tränare sitter på och det gav oss coach Jagoba Arrasate med sitt Osasuna ett fantastiskt prov på.

Vi tackar för en underhållande match! Hala Madrid!

Spelarbetyg 1-5
Courtois 4 - hanterade de avslut som kom mot mål (4) utan större bekymmer. Kunde ha tagit större initiativ i speluppbyggnaden och varierat sina korta passningar med längre.

Nacho 2 - stabil i försvarsspelet men ineffektiv i anfallsspelet som ytterback.

Militao 3 - godkänd försvarsspel men hamnade ofta i kläm i anfallsspelet.

Rudiger 2 - likt sin kollega körde han fast i kortpassningsspelet då mittfältarna var hårt bevakade.

Alaba 3 - hade verkligen kunnat vara världens bästa vänsterback ifall han ville vilket man kunde se idag.

Modric 2 - lider när laget tvingas att försvara över längre perioder och det märktes. Camavinga 3- klart godkänd men gavs inte stor yta av motståndarna och spelade oftast felvänd.

Ceballos 1 - hade svårt att hitta ytor och slarvade således bort bollen flera gånger.

Valverde 4 - uppoffrande i försvarsspelet, som vanligt. Mådde bättre när han flyttades in centralt och fick ett mål.

Rodrygo 1 - dessvärre osynlig när laget knappt hade anfall. Byttes ut i andra halvlek.

Vinicius 4 - showaren som inte lämnar någon oberörd. Befinner sig i ett spännande skede av sin karriär och det ska bli kul att följa utvecklingen. Missade två bra målchanser men kompenserade med en viktig assist. Kunde ha punkterat matchen om han inte blivit bortdömd av VAR.

Inhoppare:
Asensio 3 - blev inbytt i 65’ och satte spiken i kistan med sitt 0-2 mål.

Carvajal 1- gjorde knappt något avtryck på matchen under sina 15 minuter på planen.

Alvaro 3 - debutanten spelade egentligen för kort tid för att bedömas (87’) men att göra två assist (varav ett blev bortdömt) kan vi inte låta gå obemärkt förbi. Visade stor hunger och självförtroende. Hoppas vi se mer av!