Övertygande seger mot Valencia tar Real till final i supercupen!

Real Madrid fick äran att inleda det nya supercup-formatet med en mitt-i-veckan semifinal mot Valencia och man gjorde det på ett övertygande sätt.

Årets första chock var inte Real lyckades bortaslå Getafe utan visade sig istället bli kvällens elva i samband med supercup drabbningen, där Zidane något oväntat valde att ställa upp med inte mindre än fem centrala mittfältare samt med Jovic som ensam spets. Det oväntade var inte att starta med Jovic, då hela ordinarie trio där fram finns på skadelistan, utan att han valde att hålla både vinicius och Rodrygo utanför elvan till trots.

Casemiro
Valverde Modric Kroos
Isco
Jovic

Något ytterligare att notera var Madrids val av det gröna stället igen, precis som vid bortamötet för ca en månad sedan, politiskt eller inte men inte helt i min smak oavsett. Casemiro presenterade tidigt det som inför matchen var ett väntat anfallsvapen i och med uppställningen, nämligen genom att ta skott utifrån men denna gång inte i närheten av att träffa mål. En ovan målskytt i form, Varane, fick sedan matchens första stora chans med betoning på stora, då han från nära håll kan nicka helt ostört mot mål men dessvärre rakt på målvakten. En ypperlig chans och med en känsla som ändå säger att han borde ha kunnat gjort bättre ifrån sig.

Madrid fortsätter sedan att föra matchen och äga boll, jag har sagt det förr men väldigt mycket likt ligamötet tidigare denna säsong där man i slutändan fick sota för sin ineffektivitet.
Men till skillnad från tidigare nämnt möte så kommer målet för Madrid, kvarten spelad och det är Toni Kroos som gör det. Direkt på hörna så uppfattar han att målvakten är ute och flaxar och tar tillfället i akt och slår den direkt i mål – fantastiskt mål och prov på spelförståelse. 1-0 Real Madrid!

Matchen kommer ned i tempo efter målet, tydligt att Madrid är nöjda med att ha fått ett tidigt ledningsmål och kan därför fortsätta rulla i lugn och ro medan Valencia har svårt att störa Real och etablera någon press. Gameiro ska dock få en bra möjlighet efter att ha lyckats snubbla med sig bollen men avslutet går över.

Matchens andra mål kommer sedan i slutet av halvleken, efter en period i stiltje blixtrar Madrid till och genom en fin löpning av Valverde som öppnar upp försvaret i Valencia så kan Isco prickskjuta in 2-0 efter att det första skottet av Modric blockerats utav en försvarare, skönt för Isco och bra för matchen. Målet blir en nytändning i matchen,  Isco nickar bollen i stolpen och Jovic får ett ypperligt läge att göra sitt första mål för året när han håller sig framme på returen men dessvärre kommer han inte närmare än att träffa målvaktens längsta dobb (eller stortå). Maximal otur för Serben då det såg ut som ett givet mål.

Halvleken kommer sedan till sin ända och resultattavlan visar fortfarande 2-0 till grönklädda Real Madrid som utför första halvleken på ett formidabelt sätt, genom att äga både bollen och diktera matchtempot så får man även utdelning tidigt – detta utan en hel anfallsuppsättning vilket är imponerande men inte längre förvånansvärt när det gäller Zidane. 7-1 i avslut mot mål – varav 3-0 i skott på mål, 64-36% i bollinnehav går därför att summera i endast två ord, Solitt och effektivt.

Inga förändringar i något utav lagen när andra halvan kickades igång. Under de inledande minuterna är det Valencia, till skillnad från första halvleken, det lag som initialt tar tag i taktpinnen och försöker föra matchen. Något som troligen är ett medvetet beslut ifrån Zidanes håll, som kan luta sig mot en komfortabel ledning.

Måste i detta läge lyfta fram Luka Modric, som i all stiltje sticker ut med några magiska aktioner och ett av dem leder nästan till mål, efter att han själv tagit en löpning i djupled spelar han sedan snett bakåt till Valverde som dundrar bollen i tätt utanför. Valencia har vid detta laget mattats ut och trots sina försök inte kommit till några större chanser och Madrid kan därför ta över matchen igen och rullar tålmodigt. Även Isco ska nämnas, som efter dryga timmen varit briljant och visat på sin goda teknik och uppfattning – en spelare vi gärna vill ha i fortsatt form som bara blir bättre och bättre.

Sedan är det dags igen, Isco, till Jovic som rullar vidare till Modric som i en mot en i straffområdet överstegar en gång innan han med sin patenterade yttersida skickar bollen i mål – välförtjänt för en av matchens stora giganter. 3-0 till Real Madrid!

Med tjugo minuter kvar av matchen kom Zidanes första byte och ett kärt återseende för vår Marcelo som efter en tids skadeproblem nu fick göra comeback på vänsterkanten. Nyttig speltid för honom, som visar sig vara lite ringrostig när han bjuder Valencia på en av sina vassare chanser men Courtios som mest fått agera publik räddar. Med kvarten kvar kommer sedan nästa byte, ytterligare ett kärt återseende i form av James Rodriguez som också han varit skadad under en period och ut kliver Modric. För att avrunda det hela så får även Mariano göra ett inhopp med knappa tio kvar – klockrena byten utav Zidane!

Matchen spelas mer eller mindre bara av sedan, bortsett från en VAR-dömd straff efter att Ramos fått bollen på armen, matchen i sig har sedan länge varit avgjord och Madrid besegrar Valencia med 3-1, återigen en seger i supercupen och nu väntar en final mot antingen Atletico Madrid eller Barcelona.

En stabil match rakt igenom, likt semifinal segern mot Atletico 2017 med Madrid i full kontroll från start till mål. Jag har nämnt det tidigare men passar åter på att lyfta Isco och Modric som bägge gör en fantastisk match och de bägge kröner det också med varsitt mål – nu undrar vi alla, får vi fira en titel redan i januari?

Jag ger hela laget en stark 5a i betyg, där jag alltså plussar för de två ovannämnda herrarna, i och med skadeläget och hur vi ändå väljer att ställa upp och utföra matchen – imponerande! Zidane knows..