Lagbanner
Portugisen som erövrade Madrid för exakt 11 år sedan

Portugisen som erövrade Madrid för exakt 11 år sedan

Sommaren 2099 återkom Florentino Perez som president en andra gång för Real Madrid med löften om att återigen föra klubben till världstoppen. Idag är det exakt 11 år sedan den allra viktigaste pusselbiten för detta anlände till Santiago Bernabeu framför 80 tusen åskådare för att starta en ny epok i den vita tröjan. En pusselbit som i slutändan har betytt mer än de flesta värvningarna under 2000-talet.

Cristiano Ronaldo köptes in för en rekordsumma på 80 miljoner pund (ca 1 miljard kronor) den 6:e juli 2009 vilket skapade eko i fotbollsvärlden, då han tillsammans med Xabi Alonso, Kaká och Karim Benzema skulle återföra en klubb i spillror från fornstora dagar till sin rättmätiga plats uppe i toppen i europa. 

Det som jag och säkert de flesta andra inte visste var att detta var startpunkten på något mycket större än man kunde ana. Det var inte bara världens bästa spelare som värvades den dagen. Han var den som, enligt mig, ändrade klubbens självförtroende i grunden med sin otroliga vinnarskalle och fullständiga övertygelse om att han var bäst. Det är många fler anledningar till att jag anser att han är den viktigaste och bästa värvningen som klubben har gjort på 2000-talet. Bara att nämna hans makalösa siffror i klubben räcker egentligen rent subjektivt för att underbygga detta. De slående siffrorna 450 mål och 131 assist på 438 matcher gör honom till den främsta målskytten i klubben någonsin, helt otroliga siffror. Det tillsammans med att han i princip inte kostade något i övergångsumma eftersom att han såldes för nästa lika mycket till Juventus 2018 gör att jag måste nypa mig i armen, det är för bra för att vara sant, inte desto mindre sant dock. Trots dessa siffror finns det än mer betydande saker som gör honom till en sällsynt ikon i fotbollsvärlden. 

Hans självbild och hunger är som nämnt det som gör honom till bäst och viktigast på 2000-talet för klubben. Cristiano Ronaldos övertygelse om att han är solen som resten av världen kretsar kring var något som saknades innan han kom till Madrid. Den övertygelsen om att det är han som ska avgöra varje match med mål, mål, mål. Skulle det mot förmodan vara någon annan som gör mål har man sett på honom hur han nästan är irriterad att det inte var han som gjorde det, som i sin tur ledde till att han sprang ännu mer, sköt ännu mer tills han stod där med lagkamraterna runt omkring sig, firandes ett mål signerat “CR7”. 
 Tillsammans med Sergio Ramos, som jag anser är den näst viktigaste värvningen under 2000-talet, har de skapat en vinnarkultur i klubben igen. En instinkt att varje duell ska vinnas på planen för att i slutändan finnas med i historieböckerna. Den instinkten var det, enligt vad jag tror, Cristiano Ronaldo som förde vidare till “el capi” genom att han var den stora stjärnan bland stjärnorna. Det ser vi idag hur Sergio Ramos är lika manisk i att alltid stå där i centrum, med en frispark i krysset, med en “panenka”-straff som lurar målvakten upp till korvgubben eller en matchavgörande tackling, som för tillfället verkar vara den stora skillnaden i jakten på ligaguldet denna sommar.

Hala Madrid y nada más!

Marcus Liedbergius 2020-07-06 22:16:18
Author

Fler artiklar om Real Madrid