Real Madrid 2-0 Atlético Madrid: Komfortabel derbyseger!

Real- och Atlético Madrid gick in i ligaspelets första derby för säsongen på ett något ovant sätt, nämligen att lillebror hade ett ordentligt försprång på storebrorsan. Efter dagens match kortas avståndet ner till tre ynka poäng och hoppet har återigen väckts hos den helvita delen av den spanska huvudstaden. Lagets ger oss och sig själva någonting att jubla åt med tre blytunga poäng och en perfekt avslutning på en period med tre raka måstematcher.

Inför matchen var förutsättningarna tydliga; vinst är det enda som räknas. Atlético hade inför matchen ett försprång på hela sex poäng gentemot Real, dessutom med en match mindre spelad. En förlust skulle därmed innebära att man bjuder Atlético på en chans att göra ett tidigt ryck i ligaspelet som man hade fått kämpa under lång tid med att knapra igen, på samma gång hade en vinst inneburit att man närmar sig markant.

Real ställer upp med vad som förmodligen är starkast möjliga elva. Ett eventuellt frågetecken var platsen till höger i anfallet där Zidanefavoriten Lucas Vazquez får förtroendet, rimligtvis för att ge ytterligare stabilitet defensivt.

I övrigt är det värt att notera att Karim Benzema vid avspark kliver om Roberto Carlos som den utländska spelare med flest matcher för klubben, grattis Karim!

Första halvlek:
Real tar tidigt initiativet över matchen medan Atlético väljer att ställa sig lågt i en fembackslinje, tydligt är att Zidanes mannar knappast är här för att spela på något kryss. Redan innan matchklockan har nått 10 minuter har Benzema hunnit med att träffa stolpen via Oblaks fingertoppar och missa en volleychans efter att inlägget tagit en touch på försvarande spelare.

En knapp kvart in i matchen skapar Real matchens första hörna efter fint spel på högerkanten. Toni Kroos svingar sin vana trogen in en riktigt fin boll och en viss brasse når högst! ’Gol de Carlos Henrique Casemiro!’ ropas ut i högtalarna och det så viktiga 1–0 är ett faktum. Omedelbart efter ledningsmålet ser gästerna för dagen om något ganska skärrade ut. Man väljer att stå kvar i sin låga 5-3-2 och ser inte ut att ha något större intresse av att sätta någon press på Reals bollhållare. Man jobbar sig dock någorlunda in i matchen utan att skapa något av egentligt värde och det är uppenbart för alla inblandade vilka det är som sitter i förarsätet. Halvleken fortleder och balanserar ut sig, inget av lagen kommer till några klara lägen även om Benzema kunde fått ihop till ett mål med de halvchanser som skapats. Ledning 1–0 på Estadio Alfredo Di Stéfano när spelarna kliver in för halvtidsvila!

Andra halvlek:
Andra halvlek inleds med ett trippelbyte från Atletico och en stenhård satsning från nyss inbytte Thomas Lemar mot målskytt Casemiro. Lemar belönas med ett gult kort och Casemiro såg ut att fått rejält ont. Detta var om något ett tecken på att Atlético försökte komma ut till andra halvlek med en helt annan intensitet. Efter tio spelade minuter kommer ett bra inlägg från Atléticos högerkant som passerar samtliga Realförsvarare, kanske främst Varane. Den för tillfället heta Lemar bjuds på ett superläge men sätter bollen på fel sida stolpen och ledningen står sig,

Matchen blir i takt med att tiden går gnälligare och gnälligare och domare Mateu Lahoz började sin vana trogen vifta med de gula korten i allt högre utsträckning. Efter en frispark från vänsterkanten dimper bollen ner hos Dani Carvajal som inte för en sekund tvekar och dammar till bollen hårt mot Oblaks vänstra stolpe. Slovenen sträcker ut alla sina 188 cm men lyckas inte bättre än att oturligt styra in bollen i eget mål med ryggen efter att Carvajal träffat stolpen. Tvåmålsledning för Real och nu infinner sig ett lugn hos både oss supportrar och spelarna på plan.

Efter 2–0 blir det ärligt talat aldrig särskilt spännande. Real spelar av matchen ganska säkert. Saúl har en hyfsad nick som Courtois utan att svettas alltför mycket kan styra iväg. Tiden tickar iväg och en halvtimme efter Carvajals fina träff blåser domaren i sin pipa för sista gången ikväll. Vi sträcker nävarna i luften och segern i derbyt är klar!

Sammanfattning:

Oj så tryggt detta kändes. Från första minuten till den sista var det total kontroll från Real och det var aldrig något snack om hur poängen skulle fördelas här. Nu har Zidane och laget alltså lyckats med konststycket att på drygt en vecka besegra Sevilla, Mönchengladbach och Atlético Madrid. Helt plötsligt väcks hoppet inför säsongen, speciellt när segrarna ser så pass trygga ut. Peta in en Hazard i form i detta lag så är det inte många som sätter stopp. Låt oss hoppas! Låt oss drömma!

Spelarbetyg:

Courtois – 3:
Har egentligen knappt någonting alls att jobba med under hela matchen bortsett från en fin räddning med tio minuter kvar och kanske därför egentligen kunde landat i en tvåa. Det känns dock orättvist när man trots allt håller nollan i ett derby, därför landar vi ändå i en bra insats!

Carvajal – 4:
Oj som han sliter och kämpar, den gode Dani. Med hjälp av Lucas Vazquez plockar man ur Carrasco, som annars varit i så fin form, helt ut matchbilden under de första 45 minuterna (belgaren blev utbytt i halvtid). Ligger även minst sagt bakom 2–0 målet som försäkrade oss om vinsten! Mycket bra, Dani!

Varane – 4:
Hanterar ihop med sin general bredvid sig Atléticos centrala anfall matchen igenom, vare sig han hette Luis Suárez, Joao Felix eller Marcos Llorente. Ser tryggare ut med fötterna än han gjort tidigare och det är solklart att han mår bra av att ha kapten Ramos bredvid sig, mycket bra

Ramos – 5:
Jag kanske är snäll här, men det går inte säga mycket annat än världsklass när man tittar på Sergio Ramos just nu. Lugnet själv med bollen och ser ärligt talat aldrig ut att ens behöva anstränga sig ikväll. Världens bästa mittback just nu utan någon större konkurrens och oj vilken skillnad han gör för Real.

Mendy – 3:
Fortfarande problem med beslutsfattande och passningsfot när man börjar närma sig sista tredjedelen. Sliter dock hårt och är precis sådär orubblig defensivt som vi lärt känna honom. Bra

Modric – 3:
Har spelat otroligt mycket fotboll på sistone och hade ikväll något svårare att hänga med i tempot. Trots det en bra insats där han otroligt delaktig i att kontrollera matchen främst i andra halvlek.

Casemiro – 4:
Efter att många börjat prata om bolltapp och slarv (nåja, visst slog han bort några bollar) så visar Casemiro varför han är gjuten i det här laget. Inte nog med att han stångar in det så viktiga ledningsmålet, han är också högst delaktig i att totalt radera ut Joao Felix ur matchen. Tar tyvärr ett gult och missar den kommande veckans match mot Bilbao, men låt oss glömma det för en stund! Allt som allt en mycket bra insats av Casemiro!

Kroos – 4:
Oj så han bara styr och ställer. Slår knappt bort en boll och bestämmer på egen hand när tempot ska drivas upp och när matchen ska kontrolleras. Mycket bra insats av tysken.

Lucas Vazquez – 3,5:
Beslutet om att starta Lucas till höger visade sig vara 100 % rätt av Zidane. Springer oändligt mycket och raderar som sagt ut Carrasco till den grad att belgaren inte fick gå tillbaka på plan efter halvtidsvilan. Dessutom nära att göra 3–0 mot slutet av matchen. Bra!!

Benzema – 3:
Kunde väl ha fått in en boll, men vad gör väl det en sån här dag? Otroligt delaktig i spelet och är en trygg punkt för laget att ha längst fram. Bra.

Vinicius – 2:
Tyvärr kom Vinicius aldrig till sin rätt i den här matchen. Försökte utmana ett flertal gånger men det resulterade oftast i bolltapp. Försvann ur matchbilden och blev utbytt. Får ändå ett snällt godkänt för jag är på så pass bra humör.

Zidane – 5:
Oj så rätt han prickade här. Matchen är under Reals kontroll i 90 minuter av 90 och för en gångs skull var man aldrig ens nervös. Otroligt viktiga poäng och utöver det börjar man känna att spelet sitter! Otroligt skönt för oss supportrar och det måste också vara skönt att få täppa igen truten på sina tvivlare. Härligt, Zizou!