-
-

Real Madrid-Manchester City: 1-2. 12 minuter fotboll som kan kosta oss ett helt år.

Den värsta tänkbara inledningen på denna så omtalade ödesvecka är ett faktum. Real Madrid faller och tappar en 1–0 ledning till förlust, någonting som nu betyder att minst två mål framåt är ett måste på Etihad i returen.

Real Madrid inleder med att tydligt visa att man tänker styra tempot och matchen. Första kvarten präglas av stort bollinnehav för hemmalaget men inga skapade målchanser. Ett distansskott från Varane och ett misslyckat inlägg var i stort sett det man lyckats producera. City backade lågt i ett 4-4-2 för att stänga ner ytor mellan lagdelarna snarare än den intensiva press vi annars är så bekanta med när det gäller Peps lag. Känslan var att Manchester City var giftigare de få gånger de kom till anfall, Gabriel Jesus skapar exempelvis ett jätteläge 20 minuter in i matchen där vi räddas av en bra parad av Courtois.

En halvtimme in i matchen kommer Madrids första stora målchans. Ederson gör en fin räddning på Benzemas nick och på returen är Vinicius precis sådär oskärpt som vi känner honom och missar bollen vid öppet mål.

Det sista vi ser i de första 45 minuterna är att Ramos håller på att styra in en kaosartad hörna i eget mål men blir räddad av Casemiro som håller bollen ett par decimeter utanför mållinjen.

Vi går in i pausvila med 0–0 efter en låst och tillstängd tillställning där lagen är uppenbart försiktiga. City har bjudit på de giftigaste anfallen medan Real har varit laget som styrt det mesta av spelet.

Vi får se ett något ökat tempo där framförallt City ser ut att vara laget som växlar upp. Mahrez bjuds på trippla lägen att spräcka nollan men skruvar en boll utanför och de andra två klarar Courtois av utan att svettas överdrivet mycket.

Knappa timmen spelad får Vinicius loss bollen och slår den i sidled till Isco som enkelt kan rulla in 1–0 till hemmalaget, ett mycket välkommet mål som egentligen kommer under vår sämsta period i matchen hittills.

Efter ledningsmålet såg Real ut att ta tag i matchen och såg ut att vara det hetare laget men det blir tydligare och tydligare hur det saknas spets i det här laget. Matchen öppnar upp sig och Real ser ut att försöka gå för 2–0, men inga lägen av värde skapas egentligen över huvud taget. Ramos rusar som vanligt upp i anfallsposition och försöker med vänstervolleys och inspel mot Benzema kommer, men det är ingenting som City inte enkelt kan avvärja.

Med 12 minuter kvar händer det som inte fick hända. Kevin De Bruyne drar åt sig fyra försvarande spelare och lyfter bollen mot Gabriel Jesus. Ramos hänger inte med i markeringen och Jesus kan nicka in kvitteringen. Det finns argument för att brassen knuffar Ramos i duellen men domaren väljer att fria.

Tre minuter senare rycker Raheem Sterling förbi Carvajal som står för kvällens sämsta glidtackling och bjuder på en straff, ingenting att snacka om. De Bruyne kliver fram och är stensäker från elva meter, 1–2. Till råga på allt slår Casemiro en usel pass mot Varane som inte hänger med, Gabriel Jesus blir helt fri och Ramos drar honom i axeln. Jesus går omkull strax utanför straffområdet och kapten Ramos får återigen se det röda kortet.

Sammanfattning

Real styr stora delar av matchen men tappar allt sista kvarten, inga ursäkter. Beslutet att låta Toni Kroos sitta alla 90 minuter på bänken känns såhär i efterhand helt fel. Tysken hade kunnat hjälpa oss att styra och stänga sista tjugo minuterna av matchen, nu blev det istället raka motsatsen.

Precis som förra säsongen är risken för att tappa båda återstående turneringar på en vecka hög. Vi måste nu åka till Manchester och göra minst två mål för att ha chans att avancera till kvartsfinal i Champions League, någonting som visserligen inte är omöjligt, men knappast lätt heller. El Clásico på söndag blir totalt säsongsdefinierande, förlust där innebär med största sannolikhet ännu en fiaskosäsong.

Spelarbetyg. Skala 1–5:

Courtois – 3: Kan ej lastas för något av målen. Gör en stabil insats bortsett från någon skakig boxning på en hörna. Även ett par fina räddningar

Carvajal – 1: Direkt inblandad i kollapsen sista kvarten. Bjuder på en straff med en vansinnigt dålig tackling.

Varane – 2: Godkänd stora delar av matchen, är precis som alla andra för dålig sista 10.

Ramos – 1: För svag insats vid 1–1, tappar Jesus och når inte bollen. Tar en utvisning som förmodligen var nödvändig, men ändå underkänd.

Mendy – 2: Fortfarande för svag framåt, hade ett par bra insatser i defensiven. Godkänd första 75.

Casemiro – 1: Passningsspelet var inte där. Gjorde som vanligt en del viktiga brytningar men är också den huvudsakliga orsaken till utvisningen på Ramos.

Modric – 2: Gör vad han kan, men ser trött ut på slutet. Hänger inte med och försvinner ur matchen.

Valverde – 2: Springer och springer som vanligt, men kommer inte heller riktigt till rätta i en så pass tillstängd affär.

Isco – 2: Osynlig stora delar av matchen. Gör 1–0 vilket ändå ger honom godkänt.

Vinicius – 3: Bäst i Real, försöker konstant skapa från sin vänsterkant. Borde nog gjort 1–0 i första halvlek men kompenserar med en fin aktion i assisten till Iscos mål.

Benzema – 1: Bra nick i första halvlek. Annars var han ingenstans.

Bale – 2- : Kommer in i ett svårt skede strax innan Citys kvittering. Har någon halvchans men får annars inte mycket att jobba med.

Luka Jovic och Lucas Vazquez fick sex minuter var och var inte tillräckligt inblandade för att betygsättas.