Lagbanner
Santiago Bernabeu, 2024-03-06 21:00

Real Madrid - RB Leipzig
1 - 1

Real Madrid - RB Leipzig: 1-1
Vini Jr och Bellingham kombinerade fram till Reals mål som tog laget vidare till kvartsfinal i Champions League.

Real Madrid - RB Leipzig: 1-1

Med totalt 2-1 tog sig Real Madrid vidare till kvartsfinal i Champions League. Leipzig gjorde det däremot nervöst in på stopptid.

Inför avspark hälsade hemmapubliken de tyska gästerna välkomna med en mäktig tifoinramning för att fira de 122 år som kungarna av Europa existerat. När matchen började hade Real med sig ett 1-0 resultat från första mötet.

Första halvlek: 0-0
Under den första halvleken var det däremot ingenting som pekade på ett festfirande. Efter några inledande intensiva minuter övergick spelet till ett svängande bollinnehav utan att någon farlig målchans skapades.

Ett bevis på första halvlekens dystra underhållning var att det första skottet på mål registrerades först efter drygt 40 minuters spel när Xavi Simons testade Lunin i Real-målet.

Anledningen till att festen inte kom igång under första halvlek beror helt på att Carlo Ancelotti valde att formera en startelva med fem mittfältare för att kontrollera matchen. Det var alldeles uppenbart att Real spelade för att neutralisera Leipzigs mittfält och anfall. Något som inte uppskattades av hemmapubliken som stundtals buade ut sina egna spelare.

Andra halvlek: 1-1
Inledningen på andra halvlek var raka motsatsen på hela första med ett mycket högre tempo. Leipzig satte direkt tryck anfallsmässigt och tog över taktpinnen.

När Leipzig tryckte ner Real gick hemmalaget över till kontringsspel. Och efter två kontringar utan resultat var det tredje gången gillt när Jude Bellingham avancerade och höll i bollen tillräckligt länge för att släppa den i rätt ögonblick för Vini Jr att sätta ledningsmålet till 1-0.

Leipzig svarade minutrarna efter när Orban höll sig framme med huvudet och nickade in kvitteringen till 1-1 efter 68 minuter. Under resterande delar av matchen fortsatte Leipzig sin offensiv för att jämna ut mötet och ta det till förlängning. Ända in på övertid hade Leipzig hoppet uppe när Dani Olmo prickade ribbans överkant.

Matchen slutade dock 1-1 och totalt 2-1 till Real Madrid som avancerar vidare till kvartsfinal.

Analys: 
Carlo Ancelotti valde som sagt att formera startelvan med fem mittfältare för att kunna kontrollera Leipzigs mittfält. Eftersom att Leipzig var närmast ett ledningsmål i den första halvleken var det klokt av Ancelotti att byta in Rodrygo i halvtid för att få mer fart i spelet. Och när Leipzig tryckte på för ett ledningsmål öppnades ytorna i andra halvlek där kontringar gav Real ett mål.

Hemmalaget klarade sedan att stå emot defensivt och hålla undan matchen ut.

Spelarbetyg 1-5:
5 - Världsklass
4 - Väldigt bra
3 - Bra
2 - Godkänd
1 - Underkänd

Lunin - 4
Oerhört stabil insats. Visar återigen prov på att vara målvakten som ska spela. Står för några kvalificerade räddningar, kan inte göra mycket åt målet.

Carvajal - 3
Passnings- och brytningssäker. Också väldigt uppoffrande och rörlig i sitt spel.

Rüdiger - 3
Står hela tiden rätt och gör viktiga brytningar.

Nacho - 2
Svag vid målet, i övrigt relativt osynlig matchen igenom.

Mendy - 3
Bra offensivt och defensivt, stabil insats.

Valverde - 3
Tar många löpningar och är smart i sitt passningsspel. Följer med defensivt.

Tchouameni - 3
Rensar många bollar från straffområdet. Bra i passningsspelet.

Kroos (ut 78´) - 3
Bra insats. Fördelar mycket boll.

Camavinga (ut 46´) - 2
Godkänd insats, spelade enbart första halvlek där hela laget var passivt.

Bellingham (ut 85´) - 4
Tar många löpningar i sin roll som falsk forward. Oerhört fin känsla när han håller i bollen och släpper den i exakt rätt läge vid målet.

Vini Jr - 4
Utmanar hela tiden och är kreativ i sitt spel. Tappar humöret vid ett tillfälle och drar på sig ett brandgult kort. Fantastisk löpning och avslut vid målet.

Rodrygo (in 46´) - 2
Bidrar med löpningar i sitt inhopp. Överlag relativt osynlig dock.

Modric (in 78´) - 2
Stöttar upp på mittfältet med sin rutin och erfarenhet.

Joselu (in 85´) - 2
Hinner på sin korta tid ändå hålla i och rensa lite bollar.

Ancelotti - 3
Justerar laget i halvtid som gör att Real går segrande ur mötet.

Anthon Talhaugatalhaug@hotmail.com@AnthonTalhaug2024-03-06 23:24:04
Author

Fler artiklar om Real Madrid