Lagbanner
2022-10-11 21:00

Shakhtar Donetsk - Real Madrid
1 - 1

Shakhtar - Real Madrid: 1-1 - Dramatisk kvittering och avancemang
Real Madrid avancerade vidare till åttondelsfinal i Champions League

Shakhtar - Real Madrid: 1-1 - Dramatisk kvittering och avancemang

Shakhtar chockade med att ta ledningen i andra halvlek. Men efter en sen kvittering är Real Madrid vidare till åttondelsfinal.

Ancelotti roterade i startelvan i returen mot Shakhtar och gjorde fyra förändringar. Den överraskande förändringen var att Hazard fanns med från start.

Första halvlek: 0–0
De helvita gästerna sparkade i gång matchen och satte direkt offensivt tryck men utan att kunna luckra upp Shakhtars försvar. Matchen fortskred sedan i ett lugnt tempo och först efter knappt tjugo minuter kom matchens första skott på mål.

Första halvlek var till stora delar väldigt chansfattig men mot de avslutande tio minuterna satte Real Madrid lite högre tryck. Real Madrid skapade en handfull chanser men Shakhtars målvakt Trubin stängde igen. Även Shakhtar satte högre tryck men kom aldrig till något avslut.

Matchen gick in i halvtidsvila med ett mållöst och oavgjort resultat.

Andra halvlek: 1–1
Andra halvlek hann knappt börja innan Shakhtar tog ledningen. Målet kom efter ett inlägg i straffområdet som Zubkov kunde nicka in efter att Mendy misslyckats med att nå högst. Efter målet fortsatte Shakhtar trycka på offensivt medan Real Madrid var passiva och bolltittande i sitt försvarsspel.

För att få till en förändring gjorde Ancelotti ett dubbelbyte. Modric och Vini Jr ersatte Tchouameni och Hazard. Bytena fick delvis effekt genom att Real etablerade ett tydligare anfallsspel men Shakhtar stod tätt och stabilt i sitt försvarsspel. Shakhtar spelade sig även imponerande ur Reals höga press.

Efter en dryg timmes spel frispelas Traore hos hemmalaget men Lunin lyckas störa tillräckligt mycket att avslutet går i ribban. Bara minuter efter detta läge står målskytten Zubkov för ett distansskott som tvingar Lunin till en styra bollen till en hörna.

Ancelotti agerade ordentligt efter Shakhtars spelövertag genom ett trippelbyte. Alaba, Camavinga och Asensio ersatte Mendy, Valverde och Rodrygo. I och med bytena får Real ett spelövertag och Vini Jr får ett riktigt bra läge att nicka in kvitteringen men avslutet gick över mål.

Klockan tickade upp mot 90 minuter och det förkunnades fem minuters tillägg. Då kom slutforceringen, och det tyska samarbetet. Vid ett tillfälle får Kroos bollen vid kanten av mittplan och vinkar upp sin landsman Rüdiger att springa upp i anfallet. Kroos slår in inlägget och Rüdiger är väldigt nära att kvittera men nicken går över mål.

Men det tyska samarbetet skulle visa sig en gång till innan matchen var över. Rüdiger hade stannat kvar i offensivt straffområde och Kroos skickade in bollen på exakt samma sätt som vid målchansen några minuter innan. Bollen seglade mot Rüdiger som mötte med en nick och skickade dramatiskt in 1–1. När Rüdiger sedan skulle ställa sig upp efter sitt kvitteringsmål forsade blodet från ansiktet. I luftduellen som föranledde målet försökte Shakhtars målvakt boxa bort bollen men skallade i stället Rüdiger i ansiktet.

Ett minst sagt dramatiskt slut på matchen som slutade oavgjort men som tog Real Madrid vidare från gruppen.

Analys:
Ancelotti ställde på pappret upp med formationen 4-3-3 där Hazard spelade till vänster i anfallet med Benzema i mitten och Rodrygo till höger. Men i spelet såg det mer ut som ett 4-2-2-2 där Benzema och Hazard spelade tillsammans på topp med Rodrygo snett vänster och Valverde snett höger bakom sig. Utan framskjutna yttrar medförde detta ett aningen långsamt anfallsspel och de lägen som Real Madrid kombinerade sig fram till resulterade bara i halvchanser.

Shakhtars försvarsspel var även otroligt stabilt och tätt. Efter att bytena gjorts blev det även tydligt att två yttrar inte heller gjorde någon förändring. Real hade svårt att ta sig igenom Shakhtars försvar och det krävdes en luftduell för att kunna få in ett mål idag.

Spelarbetyg 1–5:
5 - Världsklass 
4 - Väldigt bra 
3 - Bra 
2 - Godkänd  
1 - Underkänd 


Lunin – 2
Släpper in ett mål och sträcker ut ordentligt för att störa ett annat anfall.

Lucas V. – 2
Stabil defensivt, bidrar också mycket offensivt i slutet av matchen.

Nacho – 3
Följsam och stabil. Bryter i viktiga lägen och är ofattbart bra trots sin begränsade speltid.

Rudiger – 4
Följsam, står rätt och täcker bra. Trycker dessutom in kvitteringsmålet på tilläggstid.

Mendy (ut ´68) – 2
Generellt bra defensivt men ska nicka bort bollen vid Shakhtars ledningsmål.

Valverde (ut ´68) – 2
Bra i bollerövringen. Spelar högermittfältare under matchen och kommer inte riktigt upp i nivå.

Tchouameni (ut ´57) – 3
Ättrig. Står för en riktigt fin brytning i första halvlek. Utbytt tidigt, välförtjänt vila inför El Clasico som Tchouameni bör starta.

Kroos – 3
Stabil insats och är viktig i slutforceringen med sina inlägg. Assisterar till kvitteringsmålet.

Rodrygo (ut ´68) – 2
Spelar mer i rollen som vänstermittfältare än högerytter under första halvlek. Flyttar över till högerkanten efter de första bytena i andra halvlek men får ändå inte ut sina bästa kvaliteter idag.

Benzema – 2
Missar ett par chanser och är inte lika het som vanligt.

Hazard (ut ´57) – 1
Spelglad inledningsvis. Spelar centralt, i princip bredvid Benzema men får inte uträttat någonting. Är en belastning med sitt spelsätt.

Modric (in ´57) – 3
Blir inbytt tidigt för att förändra och gör det delvis. Men inte heller Modric får det fungera fullt ut.

Vinicius Jr (in ´57) – 3
Bidrar med energi, kreativitet och ihärdighet med sitt inhopp.

Asensio (in ´68) – 2
Uträttar inte så mycket under sin tid på planen. Mest sidledspassningar.

Alaba (in ´68) – 3
Byts in som vänsterback och bidrar med energi i forceringen för ett kvitteringsmål.

Camavinga (in ´68) – 3
Kommer in med energi och blev en spelfördelare på mitten.

Ancelotti – 2
Ifrågasätter Ancelottis uppställning i första halvlek. Det blir ett långsamt anfallsspel som inte leder till några chanser. Hade hellre sett Rodrygo flankera på vänsterkanten när Vini Jr vilas och Valverde längs högerkanten. Det hade bidragit till mer fart och kreativitet för att stressa Shakhtar som var väldigt bekväma i det långsamma spelet som var.

Anthon Talhaugatalhaug@hotmail.com@AnthonTalhaug2022-10-11 23:47:06
Author

Fler artiklar om Real Madrid