Lagbanner
Santiago Bernabeu, 2024-04-09 21:00

Real Madrid - Manchester C

¡Sí se puede!

¡Sí se puede!

I fotbollens rike är berättelsen om Real Madrid en berättelse om evig motståndskraft, där triumf ofta uppstår ur motgångarnas djup. För deras supportrar, är Real Madrid en mirakulös klubb där det omöjliga inte existerar, och för deras motståndare, ja, då är det raka motsatsen, där man tappar förståndet för hur något som en 2 mål ledning kan tappas inom lika många minuter. 

När säsongen 2021-2022 började, hade en viss Kylian Mbappe nobbat Madrid klubben, och förutsättningarna inför säsongen var nämligen att vinna LaLiga guldet, och möjligtvis Cupen. CL titeln?

*pust*

"sänk dina förväntningar”.

Klubben hade en Eden Hazard som inte kunde spela en halvlek utan skador, och en Vinicius som knappast kunde träffa mål 2/10 chanser. Men in kom Ancelotti och implementera en ”man management” taktik där han på något mirakulöst sätt fick Vinicius att avsluta säsongen med hela 42 G/A på 52 matcher, ett liga guld och en Champion- ”ap-ap-ap, sakta i backarna”.

När man gav sig in i knockout-stadierna höjde insatserna till oöverträffade höjder. I åttondelsfinalen tog de sig mot ett piggt lag från Paris Saint-Germain, en sammandrabbning som tände fyrverkerier av spänning över hela fotbollsvärlden. I ett pulserande möte som såg vändningar i varje hörn gick Real Madrid som segrare mot de franska mästarna. Denna reaktion av Mbappe, sommaren efter nobben, karakteriserade vad som hade hänt, och vad som skulle inträffa.


Mbappé förstår sig inte på det som precis hänt…

Allt eftersom turneringen fortskred, innebar kvartsfinalerna ytterligare ett formidabelt test för Los Blancos när de möttes mot de regerande europeiska mästarna Chelsea. I en uppgörelse som väckte minnen från tidigare europeiska dueller, bevittnade Santiago Bernabéu ett spektakel av hisnande comebacks, med Real Madrid som segrade med en blandning av individuell kvalitet och ren beslutsamhet. 

Men det var i semifinalen där Real Madrid verkligen stämplade sin auktoritet på tävlingen. Matchat mot de gigantiska engelska mästarna Manchester City, var scenen redo för en sammandrabbning av titaner. I en hisnande uppvisning av anfallsförmåga och defensiv skörhet, häpnade Real Madrid fotbollsvärlden med en rungande seger och bokade sin biljett till finalen i Istanbul.  Och så, den låååånga, men ljuva natten i Paris, den 28e Maj, 2022, med ett mål från vår alldeles egen golden boy, den så karismatiske, eleganta och fröjdfulla brassen, lyckades Madrid mot alla odds lyfta sin 14e CL titel.

Déjà vu?
Snabbspola framåt till den pågående säsongen, där Real Madrid återigen befinner sig vid ödets vägskäl. Med LaLiga-titeln hängande står de inför den enorma utmaningen att avsätta Manchester City, de till synes oövervinnliga jättarna inom europeisk fotboll. 

April månad kan, eller rättare sagt, KOMMER, att vara avgörande för både laliga, samt CL. Liga racet kan avgöras redan om 2 veckor när man tar emot Barcelona på Santiago Bernabeu. 8 dagar tidigare har man besökt Mallorca, ett lag som i skrivande stund precis förlorat Copa Del Rey finalen mot Atheltic Club, som vunnit sin första Copa Del Rey titel på FYRTIO år. Går allt rätt mot Ö laget, har man en fin sits inför El Clasico.

Fokuset ligger dock onekligen på tisdagen den 9 april, 2024.
Inför matchen upplevs en viss optimism från Madrid supportrarna, delvis på grund av den individuella kvalitén laget besitter, men även historiken runt klubben. Addera även Citys svagheter denna säsong och Madrids chanser ökar drastiskt.

Jag känner personligen mer optimism över detta möte, än vad jag kände inför första mötet säsongen 21/22 samt 22/23. Enligt mig är ett vitt avancemang beroende av 3 faktorer.

Rodri v Valverde
Stoppa Rodri, och du har stoppat City. Han är världens bästa 6a, han kan försvara, han kan anfalla, han kan dra på otroliga små löpningar, han kan passa kort, långt, diagonalt. Han kan göra mål, han kan göra nästan vad som helst, därav ”världens bästa” titeln på ryggen.

Hur kan man stoppa honom?

Genom att punktmarkera honom. Lägg Valverde på honom, en spelare som är så mångsidig, så energisk och atletisk. Han är som en ”Swiss army knife” look it up ;) Med Valverde, som har haft en otrolig säsong, får vi som sagt även en maskin som kan pressa honom och andra spelare hela matchen, det kommer att krävas 90 min av intensiv fotboll för att vi skall ta oss vidare.

Undvika Ancelottis tveksamma beslut
Vi är alla vana vid ett eller annat misstag per säsong från Ancelottis sida. Det gäller främst övertänkande, bland annat 5 mittfältare mot Leipzig denna säsong, men även Kroos och Modric som 9or mot Barcelona för något år sedan. Hur kan vi undvika ett liknande övertänk? Genom att göra det vi gjort hela säsongen. Spela Samma startelvor, inga onödiga förändringar, inga sista minuten ändringar där vi helt plötsligt spelar 4-4-2 med Modric och Kroos, vi alla vet vilken XI som skall starta, och förhoppningsvis görs inga taktiska misstag.

Lunin
Inför detta möte har 1 stor diskussionsfråga varit i centrum, och det är skadorna, där City har Walker och Ake ute ur första matchen, och där huvudstadslaget har spelare som Thibaut Courtois och Alaba ute. Tibo skulle varit tillbaka, men en sen menisk skada har gjort att Lunin trotsallt kommer att avsluta säsongen i mål. Något som på förhand lätt jobbigt för Madrid supportrarna, men som nu i efterhand har utvecklats till ett drömscenario. Lunin har utvecklats till en av världens främsta målvakter, och han KOMMER att vara en av de främst avgörande faktorerna i frågan om avancemang.

Men vafan vet jag?
Hursomhelst så kommer detta möte mellan Real och City att vara otrolig, Liga racet kan avgöras redan den 21a april på Santiago Bernabeu, och förhoppningsvis kommer vi avsluta säsongen på topp. Personligen hoppas och tror jag på en 2-0 vinst på Bernabeu, för att sedan överleva andra mötet, samt att vi avgör Ligan mot Barca om några veckor. Jag tror att kvaliten vi besitter i år är annorlunda jämfört med förra säsongen, men även så att City inte är sig likt, de läcker massvis med chanser och mål, så ge Vinicius, Rodrygo, Bellingham, Valverde den ytan bakom deras sköra backlinje, Ja…

Men vafan vet jag? Jag är ju endast en 22 årig student som skriver för att det är kul, jag vet lika mycket som ni… Såklart är det tråkigt och möjligtvis lite oroväckande att returmötet INTE är på Bernabéu, men som en viss legend sa, ” 90 minuti en el Bernabéu son molto longo”…

¡Hala Madrid chicos y chicas, Hala Madrid!
 

Hajir Shakib2024-04-08 17:45:00
Author

Fler artiklar om Real Madrid