Sömnig men viktig vinst i Katalonien

Real åkte till Katalonien för möte med Espanyol, årets ligajumbo, för att befästa och utöka sin serieledning under söndagskvällen. Tack vare Barcelonas poängtapp fanns ett utmärkt läge att rycka i slutspurten och att komma närmre den efterlängtade ligasegern. Ett läge som också marängerna utnyttjade genom fransk briljans och brasiliansk kämpaglöd.

Kampen om ligatiteln fortsatte då marängerna styrde kosan mot Katalonien och en ska-vinnas-varje-dag-i-veckan-match mot Espanyol. Ett Espanyol som med största sannolikhet kommer åka ur och spela i andradivisionen kommande säsong. Antagonisterna Barcelona tappade poäng mot Celta Vigo och i och med det fanns ett gyllene läge att rycka i ligaracets sista omgångar. Först skulle dock matchen vinnas och tack vare de rutinerade spelarna i truppen klarades den uppgiften av. Inte med någon större finess eller flärd, utan snarare med rutin och individuell skicklighet.

Första halvlek startade utan att Real imponerade nämnvärt. Istället var det Espanyol som började piggast och bäst – med en löpstark Wu Lei som främste anförare. Kanske att Valverde har sin motsvarighet i lungkapacitet där? Real Madrid-fostrade Raul de Tomas och nyss nämnde Wu Lei tryckte ned Ramos och Varane i mittförsvaret och Real såg ofokuserade ut. Casemiro, halvlekens bäste spelare Real Madrid, utmanade en annan gammal realspelare, Diego Lopez, med ett fräckt långskott. Lopez hann dock få upp en näve och parerade.

Fortsatt i halvleken var det dock Espanyol som verkade mest tända och de hade en farlig frispark som Courtois räddade fint. Real höll bollen bra och fick mycket tid på bollen då Espanyol försvarade lågt. Fokuset i sista tredjedelen var dock för dåligt. Kort sagt kom inte Real upp i mästarstandard under större delen av halvleken men efter ligans insatta cooling break växlade Real Madrid upp. Benzema hade ett bra avslut som tvingade Lopez att sträcka på sig och i den 43:e minuten kom ett jätteläge med tre avslut i samma situation av Real. En situation där Hazard får ett fantastiskt skottläge men lyckas på något sätt inte göra mål. Lopez räddade förnämligt ska sägas, men där ska det vara mål.

Mål blev det också men inte av Hazard utan av halvlekens dittills bäste spelare – Casemiro, som rakade in bollen i nästan öppet mål efter en magisk assist av Benzema. Benzema klackade bollen och tunnlade samtidigt sin försvarare, vilket friställde Casemiro. Bra förarbete av Marcelo också som drog igång anfallet med en välplacerad djupledsboll, något som man gärna kunde sett mer av från Reas sida under halvleken. Strax efter målet ljöd domare Lahoz pipa för halvtidsvila, med psykiskt och spelmässigt övertag för Real Madrid.

Real Madrid startade den andra halvleken bättre och som vi sett sedan ligan återupptogs är det ett annat Real efter paus – ett piggare och mer taggat Real. Främst anförda av den första halvlekens förgrundsfigurer Benzema och Casemiro som fortsatte driva på och skapa chanser. Espanyol stack upp emellanåt, med bland annat en frispark från Raul de Tomas. En frispark som Courtois dock kontrollerade enkelt. Halvleken var ingen fröjd för ögonen spelmässigt och inget av lagen spelade särskilt inspirerad fotboll.

Real Madrid kontrollerade större delen av bollinnehavet utan att komma till särskilt farliga lägen och halvleken utvecklades mer till en passningsövning än en fotbollsmatch. En av de få dramatiska situationerna i den andra halvleken kom när Carvajal blev mycket fult stämplad av en av Espanyols försvarare. En situation där Carvajal har bollen och hela motståndarens fotsula trycktes in i hälsenan, inte vackert och inget man vill se. Situationen resulterade konstigt nog inte ens i frispark. Vi var många som ville se ett gult, om inte rött kort, där. Speciellt när den kortglade Lahoz håller i pipan. Som tur var spelade Carvajal vidare utan problem.

Efter cirka en timme byttes Isco och Hazard ut till förmån den unga brasilianska duon Vinicius Jr och Rodrygo. Hazard och Isco hade inte gjort någon glad så långt i matchen och både Vinicius Jr och Rodrygo passar mot lågt stående försvar med sin snabbhet och kreativitet. Bytet fick tyvärr inte någon stor effekt och de unga brasilianarna gjorde inget större avtryck. Halvleken fortsatte i samma stil, med ett stort bollinnehav för Real Madrid och några halvdana frisparkar från Espanyol, till slutsignalen löjd.

Summering
Det blev en avslagen och sömnig match i Katalonien som Real kontrollerade med ett stort bollinnehav och stabilt spel. Det som sticker ut från matchen är såklart målet. Marcelos djupledsboll, Casemiros vilja att fylla på i boxen och det vackraste den här omgången – Benzemas otroliga assist. Är det säsongens assist i ligan? Något som bekymrar är att Zidane väljer att vara sparsam med sina byten. En sådan här match hade varit perfekt att ge Asensio viktiga minuter till exempel, vilket också skulle sprida ut belastningen på truppen. Kanske att han inte vågade i och med en skör 1-0 ledning. Nu blev det dock vinst och tre poäng vilket man får vara nöjd med. Ska man plocka en spelare ur varje lagdel är det Varane, Casemiro och Benzema som står ut i en annan ganska avslagen match. Nu laddar vi om för miniderby mot Getafe och för tre nya poäng!