Lagbanner
Tankar om ligatitel #36
Real Madrid har vunnit sin 36:e ligatitel.

Tankar om ligatitel #36

Igår säkrade Real Madrid ligasegern och tog därmed sin 36:e titel i ligan, med fyra omgångar kvar. Här är några tankar om vad som lett fram till titeln. 

Levererat – trots skador
Säsongen inleddes ju på ett väldigt jobbigt sätt när Thibaut Courtois, Eder Militao och David Alaba alla åkte på knäskador som hållit dem borta under nästan hela säsongen. Militao har hunnit vara med i några matcher på slutet och Courtois var tillbaka igår. Alaba är dock fortsatt i rehablokalen men ska vara tillgänglig från och med nästa säsong. Men vilka andra lag hade kunnat prestera som Real Madrid har gjort utan världens bästa målvakt och sitt tilltänkta förstaval som mittbackar? Laget har dessutom släppt in minst mål i ligan (22) och det är ett tydligt bevis på att Ancelotti och hans stab har gjort ett strålande jobb med att få ihop det.

Flexibilitet
Det är inte bara med tanke på skadorna som Ancleotti fick tänka om. Karim Benzema valde att ta ett sent beslut i fjol gällande sin framtid och det gjorde att laget har ändrat karaktär en aning. För helt plötsligt stod man utan en riktig nia och istället fick Vini Jr, Rodrygo och Jude Bellingham laborera framåt och det har visat sig vara ett framgångsrecept. Motståndarna har haft extremt svårt att hålla reda på trion som har fart, teknik, storlek och målsinne. Det är läskigt att tänka på nästa säsong om både Endrick och Kylian Mbappé vill vara med och leka där. Men även bakåt har till exempel Tchouaméni vikarierat som mittback, Camavinga har täckt upp för honom och oavsett vad det har varit för problem så har Ancelotti hittat lösningar och det ska han ha en stor eloge för.

Nyförvärven har producerat
Jude Bellinghams debutsäsong i Real Madrid saknar motstycke. Det är väl i princip bara Cristiano Ronaldo som kan mäta sig med engelsmannens prestationer under sitt första år. Hittills har det blivit 18 mål och fyra assist på 26 matcher i ligan. Jag tror knappt han själv hade vågat drömma om de siffrorna inför säsongen. Att han dessutom har avgjort säsongens båda El Clasico på tilläggstid ger ju inte direkt mindre eko. Sedan har även Joselu, med sina nio mål, och Brahim, med 6+4, gjort riktigt fina säsonger.


Jude Bellingham har haft en fantastisk säsong.

Reserver som bidrar
Något som är oerhört viktigt för en framgångsrik säsong är att utnyttja hela truppen. Det har, enligt mig, varit ett stort problem för Ancelotti tidigare men han har ändrat på det i år. Spelare som Brahim, Joselu, Vazquez, Fran Garcia, Ceballos, Arda Güler (nu på slutet) och Modric (räknas väl in som reserv här även om det känns jobbigt) har stått för bra prestationer när de spelat. Spelarna har hela tiden varit sugna på att ta vara på chansen och stått för viktiga poäng i ligaspelet. Det påminner lite om när Real Madrid hade sitt superlag säsongen 2016/17, när ”b-laget”, med spelare som Isco, Asensio, Kovacic och James nästan var roligare att titta på. 

Andriy Lunin
Det är knappast lätt att gå in och ersätta världens bästa målvakt men Andriy Lunin konkurrerade ut Kepa och har verkligen visat varför Real Madrid valde att värva honom som 19-åring sommaren 2018. Hans stabila målvaktsspel har definitivt hjälpt laget på resan till ligatiteln och nu sägs ett nytt kontrakt vara redo på bordet för ukranairen. Som Ancelotti pratade om på presskonferensen:
– Lunin har haft en fantastisk säsong och vi är här mycket tack vare honom. 

Fokus på planen
Trots en massa strul i truppen så har Ancelotti inte skyllt ifrån sig en enda gång under säsongen. Vi ser andra tränare ha åsikter om både det och det andra men Ancelotti har ett extremt lugn och snackar aldrig skit i media. Hans uppgift har hela tiden varit att få laget att leverera på planen och det har har lyckats med. En gentleman som fler ska lära sig av. 

Stämningen i truppen
Real Madrid mår riktigt, riktigt bra just nu och det är en fröjd att se spelartruppen både på planen men också på sociala medier. De verkar trivas riktigt bra med varandra och givetvis underlättar det för att nå framgång. Ta en sådan som Jude Bellingham. Man kan tro att han har varit i klubben i tio år men detta är hans debutsäsong och han har verkligen anpassat sig på ett fantastiskt sätt. Här ska inte bara Ancleotti ha kredd utan hela spelartruppen. Det är så viktigt med veteraner som Modric, Kroos, Nacho och Carvajal att ha nära de yngre.

Den mäktiga känslan
Jag har haft den vid tillfällen förut och i år känns det som att den är tillbaka igen. När Real Madrid ställer ut sitt stjärnspäckade gäng känns det lite som att man redan leder matchen med 1-0 och man känner att saker och ting löser sig till slut, oavsett hur matchbilden ser ut.


HALA MADRID!

Alexander Ellharalex_e_89@hotmail.com@EllharAlex2024-05-05 19:45:00
Author

Fler artiklar om Real Madrid