Lagbanner
Toni Kroos – det underskattade geniet
Toni Kroos gör sin sista match i Madrid.

Toni Kroos – det underskattade geniet

Förra veckan meddelade Toni Kroos att han avslutar karriären efter sommarens EM. Men trots hans insatser i Real Madrid och mängder med titlar har han aldrig har fått det stora erkännandet. Förhoppningsvis kan en magisk avslutning ändra på det. 

– Det var ett misstag av mig att låta Toni Kroos lämna.

Orden kommer från Bayern Münchens dåvarande sportchef Matthias Sammer. Han som gjorde det möjligt för Real Madrid att göra en av sina bästa affären någonsin när man värvade Toni Kroos för ynka 25 miljoner euro sommaren 2014.

Den tyska ledningen, med bland andra Karl-Heinz Rummenigge, ansåg inte att Toni Kroos var världsklass och man ville inte gå med på ett förbättrat kontrakt under säsongen 2013/14. De tyckte att Kroos och hans agent krävde för mycket pengar, trots att han inte skulle bli en av de allra bäst betalda spelarna i laget.

Förhandlingarna lades på is och Toni Kroos började leta ny klubb. Manchester United var länge intressant men den 17 juli blev det officiellt att han var klar för Real Madrid. Den då 24-årige Kroos anlände till den spanska huvudstaden som nybliven världsmästare.

Det började också direkt med en titel i Spanien när den Europeiska supercupen vanns och sedan Klubblags-VM under vintern. Men säsongen slutade snopet, utan någon titel för Real Madrid. En lite för tunn trupp och en skada på Luka Modric ställde till det. Man åkte ut i semifinal i Champions League och slutade tvåa i ligan. Det skulle det dock bli ändring på. När Zinedine Zidane tog över laget efter Rafael Benitez i januari 2016 satte han ihop en mittfältstrio som skulle komma att dominera i flera år framöver. 

Toni Kroos fick spela på sin rätta plats på mitten, bredvid Luka Modric, och som skydd bakom dem fanns Casemiro. Det är svårt att hitta ett mer komplett mittfält och Real Madrid vann tre raka Champions League-titlar mellan 2016-2018 och nio av nio finaler som de startade tillsammans. En stor anledning till det var just mittfältet (titta bara på denna spider), som inga andra lag kunde rå på. Det spelade ingen roll hur bra försvar eller anfall motståndarna hade. Real Madrid dominerade mittfältet och kunde sakta men säkert nöta ner motståndarna med Toni Kroos som den kanske största nyckeln till det.


En av många titlar med Kroos, Casemiro och Modric på mitten.

Med sitt lugn och sin extremt känsliga passningsfot är det han som bestämmer tempot. Ska Real Madrid öka så gör man det. Behöver man vila med boll ser Toni Kroos till att man gör det. Han stressar aldrig upp sig och slår knappt en passning fel. Något som givetvis smittar av sig på resten av laget. 

– Tätt inpå finalen mot Liverpool 2021 pratade jag och Toni om en match mellan Osnabrück och Regensburg i den tyska andradivisionen. Han blir aldrig nervös och du kan ringa honom fem minuter innan en VM-final och ha en normal konversation, har hans bror Felix berättat. 

Champions League-finalen imorgon blir dock den sista matchen som han kommer att styra Real Madrids mittfält. Den tyske stjärnan gick förra vecka ut med att han lägger skorna på hyllan efter EM i sommar. Casemiro har redan lämnat och Luka Modric har inte längre en garanterad startplats. Men Toni Kroos har fortsatt att leverera och har kanske varit hela Europa bästa mittfältare denna säsong. 

Trots alla titlar har han dock aldrig fått det där stora erkännandet, framförallt från mainstream-folket. Nu är listor över världens bästa spelare ofta märkliga men att Toni Kroos inte ens har varit bland de 30 bästa spelarna i världen sedan 2017 är ett stort skämt och ett tydligt bevis på hur underskattad han är och alltid har varit. Från just 2017 är han den spelare som skapat mest chanser i Champions League och har slagit flest passningar av alla i den sista tredjedelen. Sedan han anslöt till Madrid har han även haft den högsta passningsprocenten av alla i hela La Liga under alla sina säsonger. Lägg även till alla titlar han har vunnit under tiden.


Vad det beror på att han inte riktigt får det där erkännandet är svårt att säga. Är det för att han får det svåra att se så enkelt ut? Att han inte är snabb och flashig? Att han inte skriker efter uppmärksamhet och inte har den pr som många andra har? 

Vad Toni Kroos däremot har är en fotbollshjärna utöver det vanliga. En unik fotbollsspelare i dagens fotboll.

– Kroos är en otroligt intelligent spelare och väldigt lugn. Många gånger, när saker inte går som det ska, har vi en tendens att skylla på spelare som är de lugna eller mer tekniska. Men de spelarna är de modigaste. Spelarna som skriker mest är oftast de som gömmer sig när det går dåligt. Toni är exakt det motsatta och den modigaste i tuffa perioder, har hans tidigare tränare Pep Guardiola berömt honom

Efter första mötet med Manchester City i årets kvartsfinal av Champions League fortsatte Guardiola berömmet.

– Toni Kroos? Oh Toni Kroos. Han kontrollerar Real Madrid på ett sätt som bara Toni Kroos kan.

Kroos har vunnit allt som går att vinna med Real Madrid och Bayern München och VM med Tyskland. Han har alltid behållit fötterna på jorden och varit en otroligt uppskattad lagkamrat (läs gärna nuvarande och tidigare lagkamraters ord om honom på sociala medier). 

– Han är personen jag beundrar mest, han betyder mycket för mig. Sättet som han har hjälpt mig, mina barn och min familj på. Jag önskar att jag kan uppnå tio procent av vad han har gjort i Real Madrid men det kommer bli väldigt svårt. Det finns ingen annan som Toni Kroos i fotbollsvärlden, berättade Fede Valverde i samband med Kroos beslut att lägga av.

Kroos landsman, Antonio Rüdiger, har också fina ord att säga.

– Jag kände honom innan från landslaget men vi var inte så tajta och jag ska vara ärlig, jag hade en annan bild av honom då. När jag kom till Real Madrid fick jag se den riktiga Toni Kroos. En riktigt fin människa som älskar sin familj. Jag är själv pappa och jag har stor respekt för hans sätt att vara. Sättet som han älskar och behandlar sin familj på har jag aldrig sett hos en annan spelare, en fantastisk förebild. Spelaren Kroos behöver jag inte säga någonting om för han är den bästa någonsin i Tyskland.  


Kroos tackades av på ett fint sätt.

Under åren har Real Madrid tappat nyckelspelare flera år i rad men ändå lyckats ersätta dem och behållit sin plats i toppen. Frågan är dock om inte Toni Kroos kanske blir den svåraste att ersätta på grund av hans unika spelstil och förmåga att styra spelet. Något som inte många andra har, om ens någon, i dagens fotboll. Det blir helt klart ett annat Real Madrid från och med nästa säsong.

Under våren har Kroos visat betydligt mer känslor än under alla sina tidigare år i Madrid och det handlar nog om att han rätt tidigt visste att det här blir den sista säsongen. Och vilken möjlighet han har att avsluta på absolut bästa sätt. Två titlar är redan säkrade med Real Madrid och snart är det Champions League-final, hans sista match i Real Madrid. I turneringen som han kan vinna för sjätte gången. 

Efter det är det även dags för EM hemma i Tyskland och han får alltså möjligheten till ett sagolikt slut efter att ha återvänt till landslaget nyligen. Kroos fick utstå mycket kritik och ”experter” menade att han inte skulle ha en plats i startelvan under EM 2020 (spelades 2021) och efter den misslyckade turneringen för Tyskland valde han att sluta i landslaget. Men Julian Nagelsmann har alltså lyckats få tillbaka Kroos och han visade direkt under den senaste samlingen hur viktig han är om det tyska laget ska gå långt i sommar. 

– Kroos var otrolig. Han sätter tempot och jobbar väldigt hårt. Han ger också de andra spelarna så mycket självförtroende, berömde Nagelsmann honom.

Undertecknad har aldrig hejat på Tyskland men denna sommar finns det en liten del av mig som gör det. Jag vill att den evigt underskattade Toni Kroos äntligen ska få det där stora erkännandet som han förtjänar.

Danke, Toni!

– Det är den viktigaste klubblagsmatchen i världen. Jag tänker bara på att vinna med Real Madrid, inte på mig själv. / Toni Kroos inför sista matchen med Real Madrid.

HALA MADRID!  

Alexander Ellharalex_e_89@hotmail.com@EllharAlex2024-05-31 20:45:00
Author

Fler artiklar om Real Madrid