Santiago Bernabéu, 2020-11-28 21:00

Real Madrid - Alaves
1 - 2

Tung förlust hemma mot Alaves

En häxblandning med värsta tänkbara ingredienser resulterade i en förlust hemma mot Alaves. 1-2 och titelkampen börjar kännas avlägsen nu, det svajar åtminstone betänkligt.

Pacheco

Den första halvleken inleddes oerhört svagt från ett oorganiserat Los Blancos som efter bara några minuter gav bort en onödig hörna. Det i sig ska inte behöva vara en stor grej men när slutresultatet sedermera blir en straff är det förstås allt annat en bra. Straffen innebar även att man nu fått fem mot sig i November, nytt rekord! Och alla har gått i mål, Lucas Perez straff satt intill belgarens vänstra stolpe. 0-1.
Det fortsatta på den inslagna vägen och de första 20 minuterna var riktigt bedrövliga. Hazard som åtminstone försökte skulle nog ha fått med sig en straff då han blev omkull sparkad i straffområdet men bara minuten senare tvingades Courtois avvärja ett friläge.

Det blev många inlägg mot Mariano som jobbade på i boxen och kom till ett par nicklägen. Kraften i nickarna var det inget fel på men riktningen var tyvärr inte alls vad den hade behövt vara. Det bör även vara möjligt att mot ett ganska svagt Alaves skapa större målchanser än de nickarna man fick till via inläggen men det känns ibland som om spelarna tar löpningar för att stjälpa snarare än att hjälpa. Kroos fick ett fint läge till skänks men kanske kunde det ha blivit avblåst för frispark där man vann boll.
Som om det inte var nog med en missad straff från domarens håll så drog Laguardia ned Marcelo i håret(!) utan att varken domaren eller VAR-domaren ingrep, oerhört märkligt men å andra sidan är nog alla La Liga älskare vana vid att se dessa genomusla domarinsatser varje vecka så frågan är om man verkligen ska benämna det som märkligt. Och det ska sägas att det hade lika gärna kunnat vara bortalaget som drabbades av dessa domslut för känslan var att valfri person på gatan hade kunnat göra det minst lika bra som domaren.

Lucas Vazquez var en av få ljusglimtar men det skulle tyvärr vara en överdrift att ens kalla Marcelo för en skugga av sitt forna jag. Inläggen som förr var så vassa från brassen är numera chansartade och oddsen att de ska bli bra kan inte vara särskilt låga.

Nåväl, en halvlek kvar och mycket ska kunna hända…

Den andra halvleken inleddes med ett ganska panikartat spel från ett hemmalag som kändes lite väl desperata. I matchens 49de minut skedde det som inte fick hända. Courtois stod för en jättetavla då han slog en passning rakt till Joselu som kunde raka in bollen i öppet mål. Visst är släkten alltid värst? Samme Joselu som var väldigt framgångsrik för Real Madrid Castilla i början av 2010-talet.

Visst syntes det att man gick för det men resultatet var att Alaves fick chanser snarare än att en reducering hängde i luften, spelet kändes inte alls sammansatt och risktagandet kändes ofta inte särskilt genomtänkt. Courtois som klantade sig fick även delvis revanschers sig genom en fin räddning när Perez lossade bössan. När bytena skedde fick man igång en något bättre forcering och Casemiro trodde att han hade vunnit en straff men VAR visade att det var en tydlig offside, korrekt domslut.

Mariano som slet hela matchen hade en nick som räddades på mållinjen och helt oväntat var det inte när Casemiro i matchens 86e minut satte 1-2 mot ett ganska tillbakapressat Alaves.
Det langades därefter in inlägg men närmst en kvittering kom Real Madrid via inbytte Isco som sköt ett fint skott från distan i ribbans överkant.

Tankar kring matchen:
Hazards skada hade helt klart en stor påverkan på slutresultatet men samtidigt borde man ha kunnat skapa fler chanser över 90 minuter. Å ena sidan kan man klaga på domaren och såklart ska de göra det bättre med VAR men samtidigt så ändrar inte det faktum att man inte var tillräckligt bra och att Alaves förtjänade vinsten. Det märks att matchandet är alldeles för hårt då spelarna blir skadade och har svårare att vara noggranna än under normala omständigheter.

Spelarbetyg:

Courtois - 2-
Står för en stor tavla men väger upp till ett knappt godkänt betyg med ett par fina räddningar.

Lucas - 3-
Kämpar och sliter hårt. Hade ett farlig avslut också, kommer bra i sina löpningar men saknar kanske lite precision i sina inlägg.

Varane - 2
Virrigt försvarsspel från Los Blancos men Varande hanterade ett gäng situationer ganska bra samtidigt som lagets problem främst hade med annat att göra.

Nacho - 1
Orsakar straffen och blev rejält bortvänd vid vad som hade kunnat bli 0-3.

Marcelo - 1
Lyckas tyvärr med mer eller mindre ingenting. Skulle dock ha fått en straff men det hade inte med
Marcelos förträfflighet att göra.

Modric - 2+
Får slita hårt och tar ett stort ansvar. Kan bättre men är inte alls dålig.

Casemiro - 2+
Gör reduceringsmålet men var en bromskloss i spelet och fångade inte upp bollar på det
vis han gör när allt stämmer.

Kroos - 2
Helt okej insats från Kroos men han borde ha gjort det bättre då han fick läget att antingen själv göra eller spela fram till ett kvitteringsmål.