Real Madrid - Shakhtar Donetsk
2 - 3

Usel första halvlek sänkte Real Madrid - Shaktar Donetsk vann rättvist
Marcelo, kapten för dagen, klarade inte av att lyfta lagets prestation.

0-3 i halvtid. Ett piggt och kämpande Shaktar Donetsk besegrade väflörtjänt Real Madrid på Estadio Alfredo Di Stéfano. Trost en okej andra halvlek kom Real aldrig ifatt. Detta var första gången ett lag från Ukraina besegrade Real Madrid på spansk mark.

Startelva:
Courtois
Mendy - Varane - Militao - Marcelo
Valverde - Casemiro - Modric
Asensio - Jovic - Rodrygo

Första halvlek:
Viljelöst, ostrukturerat och omotiverat. De vitas första halvlek mot Shaktar Donetsk var ett riktigt magplask. Real inledde matchen med att hålla mycket boll, men det slog mest sidledspassningar kring mittplan och inga farligheter skapades. Shaktar såg bolltrygga ut när de väl fick tag i lädret och hemmalaget kom aldrig riktigt rätt in i pressen. När högeryttern Tete, matchens kanske bästa spelare, rullade in 0-1 på efter en fin kontring i minut 29 hoppades man på en reaktion från hemmaspelarna. Någon sådan kom dock inte. Det var istället Shaktar som utökade till 0-2 ett par minuter senare, efter att Varane lyckats få in bollen bakom Courtois. Tre minuter före paus satte Manor Salomon 0-3 och mardörmshalvleken var ett faktum.

Andra halvlek:
Rodrygo blev utbytt i halvtid till förmån för Karim Benzema. Något man kan tänka sig att Zidane helst sluppit göra, med tanke på helgens El Clásico.  Om det var bytet, Zidanes halvtidssnack eller något annat som väckt laget är oklart men Real såg ut som ett helt annat lag i inledningen av andra halvlek. När Luka Modric tryckte in 1-3 efter 54 minuter kändes det som att en vändning låg i luften. När Vinicius byttes in fem minuter senare och direkt placerade in 2-3 såg det ljust ut. Efter ett par missade halvchanser för Real, en frilägesräddning Courtois och ett offsidemål av Shaktar så fick hemmalaget en hörna i 93:e minuten. Kroos slog hörnan kort och Valverde drog till direkt, bollen styrdes via en Shaktar-häl och ställde målvakten Shevchenko och 3-3 såg ut att bli slutresultatet. Efter en VAR-granskning stod det klart att Vinicius var offside när han skymde målvakten och målet dömdes bort. Slutresultatet blev alltså 2-3. Shaktar tog hem alla tre poäng och toppar i skrivande stund gruppen. Slutsatsen som kan dras efter säsongens första match i Champions League är att det inte räcker att vakna efter 45 spelade minuter.

Målskyttar:
29' 0-1 Tete. 33' 0-2 Varane (SM). 42' 0-3 Manor Solomon. 54' 1-3 Luka Modric. 59' 2-3 Vinicius Junior.

Spelarbetyg 1-5:
Thibaut Courtois 3. Släpper in 3 bollar, men håller siffrorna nere och Real kvar i matchen med ett par fina räddningar.
Ferland Mendy 2. Såg loj ut i stora delar av matchen. Dessutom slarvig med boll, många riktigt dåliga inlägg.
Raphael Varane 2+. Stod för ett självmål i första halvlek, men spelade upp sig i andra.
Eder Militao 2+. Hade det jobbigt med Shaktars kontringar. Spelade även han upp sig i andra, men drog på sig ett gult på offensiv planhalva i slutet.
Marcelo 2. Obefintligt hemjobb. Visade inte några stora ledartendenser trots att han bar kaptensbindeln.
Casemiro 2+. Vann en del viktiga bollar, men tog också djupledslöpningar som öppnade upp stora ytor för Shaktars kontringar.
Luka Modric (ut 70') 3. Blandade fina aktioner med slarv. Stod för ett fint mål efter paus.
Federico Valverde 2. Kämpade och sprang, men inte mycket mer än så.
Marco Asensio 2. Blek insats. Hade ett hårt distansskott i andra halvlek som tyvärr gick rakt på Shevchenko i Shaktars mål.
Luka Jovic (ut 59') 1. Kom inte alls in i matchen. Gjorde inte många rätt i första halvlek.
Rodrygo Goes (ut 45´) 1. Se Jovic.

Karim Benzema (in 46') 2.Sprang offside flertalet gånger och fick inte så många målchanser. Fick se sitt skott från nära håll blockeras.
Vinicius Junior (in 59') 3. Gjorde mål med sina första aktion. Utmanade sin ytterback och kom ofta förbi.
Toni Kroos (in 70') 3. Slog sällan bort bollen och drev upp tempot. Slog en fin hörnvariant till det detbortdömda 3-3 målet på tilläggstid.