Lagbanner

Topp 5 januari

Sociedadredaktionens nyinstiftade Månadens Topp 5.

Januari har varit en verklig toppmånad för Real Sociedad, och när passar det då bättre att introducera nya utmärkelser signerade redaktionen? Vi utser månadens la Real-spelare, samt listar de övriga fyra som gjort extra intryck under januari. Statistik samt annan eventuell kuriosa kring Sociedad kommer att fylla spalterna vid varje månadsslut under säsongen.

* * *

Spelade matcher: 4
Vinster: 4
Förluster: 0
Oavgjorda: 0
Gjorda mål: 11
Insläppta mål: 4

Intern skytteliga (januari):
Nihat 4
Valeri Karpin 3
Darko Kovacevic 1
Igor Gabilondo 1
Xabi Alonso 1

* * *

Månadensresumé

Málaga, Real Madrid, Espanyol samt Celta Vigo har alla fått se sig besegrade av Real Sociedad under den gångna månaden. Efter vinteruppehållet har Denoueixs trupp hämtat sig och visat sig i sin fulla och rätta skepnad. Elva mål på fyra matcher ger ett snitt på 2.75 mål/match, som tydligt visar att påståendet inte är utan förankring. Nihat, Kovacevic, Karpin och en hel hop andra spelare har tagit sig själva i kragen och börjat prestera som det förväntas av dem efter andraplatsen ifjol.

Vinsten mot Real Madrid är den mest respektingivande, och ett tag spekulerades det i att man grusat deras guldchanser. Till baskernas stora förtret, det är ju ingen nyhet att de hyser stor antipati mot Spaniens huvudstad, kom de dock igång igen.
Trots att Txuri Urdins guldchanser sedan länge är grusade lever optimismen vidare, och snart befinner man sig i det getingboskikt av lag som alla har chans att nå europaplatser.

* * *

Månadens Realspelare: Nihat, 4mål/4matcher
Efter en höst utan mål men fylld med skador och skavanker har Nihat åter hittat formen. Den lille turken har fördubblat målskörden från hösten 03 på en månad och har snittat 1mål/match. Det är ett imponerande facit som absolut kan räcka till en hög plats i kampen om El Pichichi, trots att kollegorna rusat ifrån. Att upprepa andraplatsen i skytteligan från ifjol är inte orealistiskt med sådan kontinuerlighet.

2. Valeri Karpin (3mål/4matcher)
Det finns ofta tendenser att bara gå efter antalet mål respektive spelare har gjort vid en ranking, och Karpin är faktiskt också tvåa bland Sociedadspelarna i målligan. Men det är inte för sina två straffar och sitt mål mot Real Madrid som ryssen är vald som näst bäste spelare, januari. Det är för sin perfekta mix av snabbhet, teknik och spelförståelse som tillåtit lagkamraterna flera mål. Ryssens karriär är snart över, men har inte börjat dala. Dagen då han slutar släcks en starkt lysande stjärna på den spanska fotbollshimlen.

3. Alberto (4insläppta/4matcher,1nolla)
Den relativt korte Alberto har petat Sander Westerveld i kampen om platsen mellan stolparna och är den högst placerade basken i januari. Han spikade igen buren helt mot Real Madrid och bjudit försvaret säkerhet, nu är saknaden av holländske Westerveld är inte längre kännbar.

4. Björn Tore Kvarme (4matcher/0mål)
Den norske mittbacken har hållit ihop försvaret under månaden på ett hedervärt sätt, och han var en av frontfigurerna i Madridmatchen, trots att detta inte framgick klart. Han styrde försvaret utomordentligt och höll Ronaldo och Raúl stången tillsammans med försvarspartnern Schürrer. Konstellationen Alberto, Kvarme och Schürrer har givit Txuri Urdin nödvändig defensiv stabilitet.

5. Igor Gabilondo (4matcher/1mål)
Vänsteryttern Gabilondo har spelat på sådan nivå att den omtyckte Javier De Pedro lämnats åt att nöta bänk. Den unge basken har bidragit med snabbhet och välriktade inlägg och under januari har han, som många andra i Real Sociedad, haft sin bästa månad säsongen 03/04.

Oskar Sonn-Lindell2004-01-28 18:00:00

Fler artiklar om Real Sociedad