Real Sociedad - Racing Santander 1-0

Låst möte på Anoeta med en välbekant ryss i målprotokollet.

Februari började lika bra som januari gjort för Real Sociedad. Farhågorna som hystes kring målvaktsbytet, där Alberto fick stiga av och Sander Westerveld på, tillbakavisades helt av den senare. Mål var det en aning kärvare med denna omgång, men i gengäld visade la Real-försvaret upp fin stabilitet.

Racing Santander mönstrade alltså upp på Anoeta för att ge Txuri Urdin en kamp och befästa sin mittenplacering. Hela första halvlek blev dock ett ställningskrig utan vare sig chanser eller artisteri, inte direkt en bristvara i den spanska fotbollen.

Istället visade två solida försvar upp sig. Alberto hade lett Real-försvaret från sin position mellan stolparna under januari på ett utomordentligt sätt, men detta till trots ville Raynald Denoueix ge holländske Sander Westerveld chansen. Tillbaka efter skada visade holländaren att han vill ge sin baskiske kollega en kamp om tröja nummer ett, en rejäl sådan. Tillsammans med sina fyra kumpaner framför sig tilläts inga farligheter skapas, och eftersom läget var detsamma på andra sidan av planen stod sig 0-0-resultatet sig länge.

Med flera matcher för Real Sociedad där bollar trillat in i de första minuterna var det en besviken publik som gick till pausvila utan så mycket som en enda farlighet att blicka tillbaka på. Tillsällningen var låst, och det skulle visa sig behövas en straff för att spräcka det mållösa resultatet. Racings Juanma var upphovet till att tröjan stod som en strut på Gabriel Schürrer, och domare Esquinas Torres var inte sen att peka på punkten. Som ytterligare salt i såren innebar tröjdragningen ett gult kort, Juanmas andra i matchen. Således var matchen över för den spanske mittbacken.

Den ryske bollvirtuosen Valeri Karpin, som målat tre gånger under januari, fick stega fram för att förpassa bollen i nät. Bortamålvakten Ricardo hade ingen chans på ryssens välplacerade straff, 1-0, och äntligen kunde matchen kanske luckras upp? Men, nej. 1-0 var resultatet i den 61:a minuten och så skulle det också förbli tills den fulla tiden var utrunnen. Racing försökte svara la Reals mål, men med decimerat manskap lyckades företaget inte. Txuri Urdin gjorde heller ingen ansats till att utöka sin ledning, men tre poäng noteras återigen till dem.

Spelplats: Anoeta
Publik: 26 000
Domare: Esquinas Torres

Real Sociedad: Westerveld; López Rekarte, Schürrer, Kvarme, Aranzabal; Xabi Alonso, Alkiza (Aranburu 73), Karpin, Gabilondo (De Pedro 73); Nihat, Kovacevic.
Racing Santander: Ricardo; Mora, Pablo Casar, Juanma, Ayoze; Matabuena, Morán, Regueiro (Raúl 81), Diego Mateo (Benayoun 67), Jonatan (Afek 67); Javi Guerrero.

Mål: 1-0 (61) Karpin [straff]
Gula kort: Schürrer, Alkiza, Matabuena.
Röda kort: Juanma [2st gula]