Lagbanner

Inför Real Sociedad - Athletic Bilbao

Dags för årets intressantaste match i Baskien!

Förra året sparkade Tiko hem alla tre poängen till Athletic Bilbao mot Real Sociedad på San Mamés. Det är ingen ovanlig syn. Rent historiskt har Athletic en stor fördel inför lördagens möte. Under 2000-talet har de båda senaste matcherna har slutat med vinst för Athletic Club (1-0 och 3-0), och man får titta tillbaka till 2002 års möte för att hitta den senaste Real Sociedadsegern. La Real var i storform och slog tillbaka Bilbao med 4-2 tack vare en het Nihat.

Också i år har Nihat prickat in en formtopp och nätade fyra mål på fyra matcher i januari. Under inledningen på februari föll han tillbaka något, kan han hitta tillbaka och avväpna storebror Bilbao ännu en gång?
För storebror är man i Baskien. Man har titlarna, pengarna, traditionerna, anorna. Man har en femteplats i la Primera och blicken inställd på Europaspel, och ser matchen mot Txuri Urdin som en möjlighet att utöka avståndet och befästa sin Europaposition. Samtidigt är det inte en kamp om placeringar. Passion och känslor är alltid inblandade i derbyn och i Baskienmötet är de mycket påtagliga.

Rivaliteten är stor mellan klubbarna. Bilbao, klubben från storstaden med pengar i kassakistan. Real Sociedad är den lilla klubben från badorten där kungaparet brukar semestra och den lilla uppstickaren. Samtidigt som man avskyr motståndarlaget och skriker glåpord ideligen, är det en match fylld av kärlek. Det är ingen ovanlig syn att se Athleticsupportrar sitta jämte la Realfans. De är basker allesammans, och så länge man är bask finns det rum för vänskap! Nåja, riktigt så enkelt är det kanske inte, men Baskienderbyt har ett vida känt rykte mycket på grund av mixen av kärlek och hat.

Los Bilbaínos har Mari Lacruz och stjärnan Joseba Etxeberria på skadelistan, och båda är tveksamma till start på lördag. Samtidigt har hemmalagets Kovacevic problem med skavanker och är osäker i Raynald Denoueix startelva. När senaste vinsten kom mot Athletic satt Etxeberria på läktaren. Ett gott omen, månne?

Bilbao kommer från en vinst mot Real Murcia med 2-1 och dessförinnan med vinster mot Mallorca och Deportivo la Coruña. Samtidigt som la Real alltså tappade alla tre poängen mot Real Zaragoza förra omgången.

Så både formen och traditionen talar mot Real Sociedad. Vad talar då för dem? På deras hemmaplan Anoeta känns de betydligt stabilare och vinsten som togs mot Bilbao 2002 kom på samma arena. De räknas väl knappast som favoriter för att de spelar på Anoeta - men känns betydligt starkare där.

Förrförra året sjöng Athleticanhängarna "A segunda, a segunda" på derbyt, men lyckligtvis har la Real hämtat upp sig och det blir ingen upprepning av den visan.

Matchen Tv-sänds i TV 4+ klockan 21:25.

Spelplats: Anoeta
Tid: 21:30
Domare: Rodríguez Santiago

Preliminära laguppställningar:

Real Sociedad: Westerveld; López Rekarte, Schürrer, Kvarme, Aranzabal; Xabi Alonso, Alkiza, Karpin, Gabilondo; Nihat, Kovacevic.
Athletic Bilbao: Aranzubia; Javi González, Luis Prieto, Karanka, Larrazabal; Gurpegui, Orbaiz; Joseba Etxeberria, Yeste, Ezquerro; Urzaiz.

Oskar Sonn-Lindell2004-02-14 12:01:00

Fler artiklar om Real Sociedad