Lagbanner

Real Sociedad - Athletic Bilbao 1-1

Var baskienderbyt en vunnen poäng eller två förlorade?

Varken Real Sociedad eller Athletic Bilbao var favoriter inför derbyt. Även om undertecknad på förhand sade att la Real skulle få det svårt tillskrev han inte vinsten Athletic. Så frågan är om hemmalaget igår vunnit en eller förlorat två poäng? Med tanke på att matchinledningen tillhörde Real Sociedad och vad som utspelade sig under den kan det tyckas som en något snöplig oavgjord match.

Gästerna Bilbao började bäst genom mycket bollinnehav och att ständigt mata inlägg från höger och vänsterkanterna. Mohikanen Yeste prövade omgående Westerveld i målet med ett skott strax utanför straffområdet mot höger stolpe. Holländaren var med på noterna och hade inga problem med baskens skott.
Repliken kom direkt från Txuri Urdin, som började hitta varandra med sitt fina kortpassningsspel. På ett inlägg ifrån vänster kunde Kovacevic gå upp ostört i luften och trycka till en stenhård nick, vilken dock tog i målställningen. Målvakten Aranzubia hade inte mycket att sätta emot och stod helt stilla på serbens skotthårda nick.

Minuterna därpå kombinerade la Real mycket bra. Karpin kunde ta emot en crossboll signerad Nihat och välja mellan alternativen att spela på en löpande Kovacevic eller knacka tillbaks bollen mot mitten för långskott. Ryssen valde det senare alternativet och Xabi Alonso kom med fart och tryckte till bollen med en hård och precis bredsida. Återigen hade Aranzubia i Bilbaomålet hjälp av stolpen och den rättvisaste utgången hade definitivt varit en ledning för Sociedad.

Ungefär femton minuter in i matchen hittade dock ett Bilbaoinlägg fram till straffpunkten via ett la Realben. Där finns Yeste som kan vända om och klippa in bollen i nät på volley. Westerveld var tämligen chanslös och på bortalagets enda farliga chans har det blivit mål.

Real Sociedad tappar spelet alltmer efter en period med ganska mycket bollinnehav. Valeri Karpin visade prov på sin fina teknik genom att gång på gång snurra upp vänsterbacken Larrazabal men det producerades inga chanser av hans dribblande. Istället kunde los Bilbaínos kontra och genom Ezquerro sånär trycka in 2-0-målet då Sander Westerveld var långt utanför straffområdet och cyklade. Karpin, som befunnit sig i anfall men följt med kontringen hem, kunde i sista stund hindra motståndarens skott från att nå nätmaskorna och rensa till hörna.

Bilbao fortsatte under halvleken att spela in inlägg gång på gång men mot detta hade Sociedad Kvarme och Schürrer. Inga farligheter tilläts att skapas i luftrummet. Istället hade Athletic problem med Kovacevic i motsatt straffområde. Serben vållade stor förvirrig i Aranzubias straffområde och bortamålvakten avvärjde med stor möda inläggen som kom från la Reals högerkant. Den store Kovacevic nickade närapå in kvitteringen, dock kunde Aranzubia boxa bort bollen. Men inte bättre än att Xabi Alonso dök på returen och avfyrade ett skott. Hans rökare täcktes undan av ett oroligt bortaförsvar och det var början på vad som komma skulle.

Strax därefter fångade Nihat upp bollen till vänster mitt på offensiv planhalva och avancerade med bollen. Turken forcerade sig in mot mitten och vrickade ut den mot en närstående Karpin. Den ryske bollveteranen tog emot bollen och spelade tillbaka den till sitt sällskap Nihat, som stötte bollen mot mål. Trots att skottet - och det var knappt ett skott - kom ungefär vid straffpunkten, var mycket löst och rullade längs med Anoetas gräsmatta hittade det vägen in i Aranzubias målbur. Kvitteringen var kommen och det var inte mer än rättvist.

Man noterade halvtidsresultatet 1-1 och en relativt välspelad halvlek med tanke på att det var derby. Sociedad - Bilbao har vi många gånger sett utvecklas till hårda och nästan fula tillställningar men så var alltså inte fallet i detta möte. När den andra halvan av matchen blåstes ingång stod det dock klart att tuffare tider var på väg. Domaren Santiago visade ett andra gult kort till Gurpegui i Athletic som därmed fick kliva av planen. Gurpegui som var den enda ljuspunkten i Bilbaos senaste förlustmatch mot Sociedad.

Trots att motståndarna var decimerade till tio man kunde inte Txuri Urdin skapa särskilt många chanser och det bortaförsvar som i första halvlek sett instabilt ut spelade upp sig betydligt under de nu pressade förhållandena. I femtiosjunde minuten kom en av de få chanser som la Real mäktade med genom en fullständig skolboksuppvisning. Efter att de övervunnit bollen på defensiv planhalva spelade upp den mot mittlinjen. Den knackades tillbaka av mittfältaren vid mitten till Xabi Alonso som kunde avancera framåt och påbörja en raid som tillslut mynnade ut i en perfekt löpboll åt Kovacevic. Den tunge anfallaren följde med bollen och drev den för 2-1 men blev abrupt avbruten i avslutningsögonblicket av en tillbakarusande Larrazabal. Det blev bara en hörna för San Sebastiánlaget och den nickades ganska ofarligt i Bilbaomålvaktens famn.

Tempot mattades av rejält och spelarna började spela tuffare. Rodríguez Santiago började att vifta med kortleken till höger och vänster som om han fått den i födelsedagspresent och även om många varningar var korrekta kändes matchen något sönderblåst ibland. Karpin bjöd ena kortsidan av Anoeta på en jongleringsuppvisning vid linjen men det var också det enda som fanns att glädjas åt i fotbollsväg. Visserligen kom Xabi Prieto in och visade sina kvaliteter genom en del välplacerade inlägg och dessutom en tunnel på Larrazabal. Dock uppfyllde matchen långt ifrån den spänning som rådde under första halvlek.

Matchen gick mot sitt slut och Athletic lyckades trots decimerat manskap hålla Sociedad stången. Tre minuter från full tid sparkade Xabi Prieto in ett av sina patenterade inlägg mot mitten av straffområdet. Kovacevic gick upp i luften och försökte överlista Aranzubia med en cykelspark men lyckades inte trycka ned bollen och den gick högt över. Det var matchens sista farlighet och Athletic Bilbao och Real Sociedad fick dela på poängen.

Rättvist eller inte? Med tanke på två stolpträffar och dessutom numerärt överläge i drygt fyrtio minuter känns resultatet definitivt som en seger för storebror Bilbao. Men oddsen på en Sociedadvinst var inte direkt låga, så kanske kan man tycka att 1-1 var ett godkänt resultat. Dessutom är de ju basker!

Spelplats: Anoeta
Åskådare: 29 000
Domare: Rodríguez Santiago

Real Sociedad: Westerveld; López Rekarte, Kvarme, Schürrer, Aranzabal; Karpin, Xabi Alonso, Alkiza (Aranburu 67), Gabilondo (Xabi Prieto 75); Nihat (De Paula 85), Kovacevic.
Athletic Bilbao: Aranzubia; Javi González (Lacruz 62), Luis Prieto, Karanka, Larrazabal; Tiko, Gurpegui, Yeste, Ezquerro, Etxeberria (Gurendez 89); Urzaíz (Orbaiz 56).

Mål: 0-1 (14) Yeste; 1-1 (39) Nihat.
Gula kort: Xabi Alonso, López Rekarte, Nihat, Alkiza, Lacruz, Larrazabal, Luis Prieto.
Rött kort: Gurpegui.

Oskar Sonn-Lindell2004-02-15 10:12:00

Fler artiklar om Real Sociedad