Lagbanner

Levante gör debut i högsta divisionen

La Real tar "bara" med sig en poäng i mötet mot nykomlingarna Levante.

REAL SOCIEDAD 1 - 1 LEVANTE UD
Min. 42 Harte (0-1)
Min. 47 Nihat (1-1)

Debuten avklarad, nollan spräckt
Levante är ett av de lag som är mest nederlagstippat i La Liga. På TV4- (eller var det + ?) sitter Zoran och dömer ut på förhand. Kanske får han käka upp sin hatt för i söndags kväll visade Levante att man har kvaliteér.

Ett oavgjort resultat ger en poäng och därmed har Levante spräckt den för nykomlingar otäcka nollan: noll poäng, noll mål, noll motivation. Efter 39 år är Granotas tillbaka i ligan och de vill mer än att bara hålla sig kvar. Nu har de tagit ett stort mentalt kliv framåt. Schusters uppställning med 4-5-1 visade sig hålla denna kväll.

Bernd Schuster - linje annorlunda
Bernd Schuster mig inte besviken. Som spelare och människa har han alltid vågat tänka och göra annorlunda. Levante uppges vara skyldiga att betala Barcelona 10.000 euro varje gång den utlånade anfallaren Sergio Garcia får börja på bänken eller ej tillåts spela, förutsatt att han inte är skadad. Det första Bernd gör? Bänkar Garcia för att "de som förtjänar att starta ska göra det". Så självklart, så enkelt, så modigt! Sergio Garcio fick inte ens ta på gräset, han lämnades hemma i Valencia.

Schuster har inte imponerats av Garcia, den enda anfallaren som inte gjort några matchmål under försäsongen. Levantes ekonomi är visserligen bland de mest stabila i la primera division just nu, men för att undvika att klubbens controller får hjärtattack får vi hoppas att katalanen gör sig förtjänt av att spela snart...

Levante, ännu ej komplett
Tyvärr har kontrakten med anfallaren Manchev och mittfältaren Celestini inte hunnit bli klara. Det kan vara så illa att de inte kan införlivas i truppen förrän till juluppehållet. Granotas saknar förstås en riktigt crack och utan mål framåt blir det inget mer spel i högsta division.

Men andra nykomlingar tar vid. Afrikanen Felix Ettien gör ett hästjobb på mittfältet och skapar ständigt oro för de blåvita. Målvakten Mora gör en bra match och visar att han mycket väl duger för la primera.

Men det är en annan nykomling som gör det stora.

Harte gör det igen
De flesta känner till att Harte är duktig på frisparkar. Nu bevisade han det igen och ser till att höja moralen i Valencias blaugrana. På övertid i första halvlek trycker han in en distinkt kanon på distans, nästan 30 meter.

Irländaren som kom från Leeds visar vägen. Under åren i PL har det sagts att han inte är snabb nog som "wing-back" och inte lång nog för att passa som mittback. Men han har ett enormt klipp i båda fötterna och kan slå långa precisa krosspassningar och frisparkar. Med dessa kommer målen.

La Real ur slag
Det var tydligt att Nihat blivit en central gestalt i laget. La Reals framgång kommer bero på turkens form. Visst hade Real ett lite starkare grepp om matchen med några fler avslut, men Levante gjorde sig verkligen förtjänta av en pinne.

Efter bara fem minuter av matchen blev Levantes målvakt Mora överraskad av ett skott som kunde ändrat matchens karaktär radikalt. Schusters elva kunde dock pusta ut direkt då bollen bara hade ett kort möte med stolpen innan den kom in på plan igen. Matchen hade sin höjdpunkt precis i första och början på andra.

I slutet av matchen verkade Granotas nöjda med resultatet och drog sig bakåt, så när som på en möjlighet för Ettien. Donostias lag mäktade inte med att utnyttja sin kapacitet. Utan Xabi Alonso verkar La Real uppträda uddlöst på mitten och bakåt. Nihat lyckades dock rädda hedern den här gången.

Matchfakta
Arena: Anoeta
Åskådare: 23.120

Mål: 0-1, min. 43: Harte. 1-1, min. 47: Nihat.

Domare: Carmona Méndez (Extremadura) - 6 gula, 0 röda
Real Sociedad: Alkiza, Jauregi, Nihat, Levante UD: Camacho, Nacho och Pinillos.

Real Sociedad: Riesgo; Rekarte, Brechet, Jauregi, Garrido; Arteta, Alkiza, Gabilondo (Aranburu, min. 63), Karpin (Xabi Prieto, min. 76); Kovacevic (De Paula, min. 76) och Nihat.

Levante UD: Mora; Pinillos, Mjällby, Culebras, Harte, Camacho; Rivera, Nacho (Rubiales, min. 84), Ettien; Cuellar (Sandro, min. 80), Reggi (Congo, min. 73).

Värt att notera.
Johan Mjällby spelade hela matchen!


Källor: panorama-actual.es, levanteud.com

Daniel Cervera2004-08-30 11:10:00

Fler artiklar om Real Sociedad