Lagbanner
David Silva - ett fotbollsgeni

David Silva - ett fotbollsgeni

Den lille bolltrollaren från kanarieöarna har fått en hel stad att hoppas på Champions League nästa år. Men efter en månad skadefrånvaro ser det inte lika ljust ut längre. Hur mycket tål hans kropp och hur högt kan han föra laget i la liga?

Efter förra året succe av norske Martin Ödegaard hoppas nog många att han skulle bli kvar i laget som offensiv mittfältare. Det såg länge ut som att han skulle stanna i San Sebastian ett år till och inofficiellt var lånekontraktet på två år. Men Zidane ville annat som tränare för Real Madrid, han ville se hur Martin presterade under försäsongen hos de vita efter en bra säsong i Baskien. Så i början av augusti stod vi helt utan en spelfördelare på offensiva mittfältet. Fast helt plötsligt på måndags kvällen den 17 augusti kommer chockbeskedet att David Silva är klar för La Real. Jag som ändå följer en hel del Real Sociedad involverade personer och även medier från baskien på twitter blev helt paff när övergången offentliggjordes. Det var inte många som hade en aning om att detta skulle komma och alla blev jätteglada direkt. Just då och även än idag känns David Silva som den perfekta ersättaren för Martin Ödegaard.
 
Lite kort fakta om David Silva innan La Real tiden:
David Josué Jiménez Silva, föddes den 8 januari 1986 i Arguineguín på Kanarieöarna.
Han började spela fotboll i ungdomslaget UD San Fernando, nära Maspalomas. Från början var han målvakt, innan han blev en ytter i yngre dagar. Han har tidigare nämnt att han försöker spegla sitt spel runt sin fotbollsidol som ungdom, Michael Laudrup. 
När han var 14, fick han ett erbjudande om att bli en ungdomsspelare i Valencia, som han accepterade. Han stannade i Valencias ungdomslag tills han var 17.
Som 17 åring spenderade han sitt första senior år i Valencia B innan han 2004 blev utlånad till segunda laget Eibar uppe i Baskien. I Eibar fick han spela 35 matcher och året efter blev han utlånad till la liga laget Celta Vigo. I Vigo fick han spela 34 matcher och stod för fyra mål. Under säsongen 06/07 var det dags för Silva att på allvar försöka slå sig in i Valencias startelva och det gjorde han direkt. Han spenderade fyra säsonger i Valencia A och slog igenom stort. Den 30e juni 2010 valde Silva att ta steget över havet och flytta till Manchester. Han kommande klubb för de närmaste tio åren skulle bli Manchester City. Hur det sedan gick i Manchester vet vi alla fotbollsälskare. 
 

Real Sociedad:
Tidigt under 2020 förklarade Silva att det skulle bli hans sista säsong i City men vart han skulle ta väg var det ingen som visst. Det har varit många spekulationer men många trodde nog att han skulle återvända till Valencia. Jag har dock själv hört ett rykte om att Valencia tackade nej till Silvas tjänster men det kan vara helt fel. Det sista man hörde innan han skrev på för La Real var att han var så gott som klar för Lazio i Italien men något gick fel i slutförhandlingen där.

Inledningen i La Real blev inte så lyckad då David åkte på covid-19 ganska fort. Osäker på om han gjorde det när han var klar för klubben eller hade fått det strax innan. Det tog i alla fall ca två veckor innan han kunde börja träna och efter det ytligare några veckor innan han var i matchform. Hans debut i La liga skulle ske den 20:e september mot Real Madrid när han hoppade in i andra halvlek i matchen som slutade 0-0. Första matchen från start blev sedan mot hans gamla klubb Valencia (förlust 0-1). Sedan dess var han given i startelvan som offensiv mitt och spelfördelare fram tills skadan han ådrog sig i matchen mot Cadiz. Silvas facit innan skadan i la liga var 7 vinster, 2 lika och 1 förlust. Det visar på vilken enorm tillgång har varit för La Real. När han fick slänga in handduken ledde vi ligan med ett X antal poäng och man har vågat hoppas på en säsong likt 2012/13 när vi slutade fyra och tog oss till Champions League. Men vad har hänt efter det? VI har inte vunnit på nio matcher (sex lika och tre förluster, två av matcherna är EL).

I förlust matchen mot Atletico Madrid var David Silva tillbaka i startelvan och gjorde intryck direkt. Det tog inte många minuter innan han styrde och ställde från sin plats på mittfältet. David inger en aura av föredöme tycker jag. Han visar och hjälper medspelare med ett kroppsspråk som visar på glädje till fotbollen. Det är inte så att han gestikulerar hej vilt utan han styr vart andra kan springa plus vart han tycker bollen ska spelas. När inte gesterna fungerar gör han det genom språket. När försvararna i La Real har bollen kan de ofta leta efter en passning till Silva för man vet att han hittat en ledig yta. När han sedan får passningen kan man räkna med att han gör något vettigt av bollen. Jag har sällan skådat en spelare med den tekniken med bollen kring fötterna. Om vi sedan ska prata om föredöme för de yngre spelarna i laget räcker det väl att fråga vem som helst i världen som har koll på fotboll ”Är det någon som ogillar David Silva?”. Jag tror alla kommer svara att man gillar David Silva på ett eller annat sätt. David Silva har ett två års kontrakt med La Real och kommer lära ut mycket av sin erfarenhet och tankar kring fotbollen till yngre spelare i truppen. Vilket kommer vara till stor nytta under många år framöver. Detta är för mig ett fotbollsgeni.

Om vi ska återgå till tankarna eller drömmarna om Champions League så får vi nog snart kanske vakna ur drömmen, både vi som fans och laget. Nu har vi inte råd med fler matcher utan vinster. De två nästkommande matcherna mot Atletic Bilbao och Osasuna kommer bli avgörande för om vi överhuvudtaget ska kunna vara med och slåss om CL. Jag tror att med David Silva tillbaka i laget och Oyarzabal med kan vi ha stora chanser. Men efter detta kommer det några svåra matcher till och hur mycket orkar kroppen på en 34 åring idag?

Om vi ska ha en chans på CL placeringarna i slutet får nog Imanol välja hur han ska matcha Silva. Det kanske är dags att ställa över honom i allt annat utom La Liga. Men om jag känner vår coach rätt så kommer han matcha David Silva mycket. Det har dock kommit upp på olika forum att La Real ska vara ute efter en spelare som kan avlasta David Silva i vissa matcher. Tyvärr måste nog La Real gå efter en spelare utifrån här då det visat sig att Roberto Lopez inte riktigt är redo att axla Silvas roll än.

Aupa La Real

Mike Billman@Zebillman2020-12-26 11:25:00
Author

Fler artiklar om Real Sociedad