Fyra poäng på två derbyn

Under fyra dagar hann Real Sociedad spela två baskiska derbyn. Först ut var Athletic på nyårsafton och sedan Osasuna några dagar senare. Det slutade med en vinst och ett kryss.

Under nyårsafton var det dags för Derbi Vasco mot den största rivalen Athletic Club Bilbao borta på Sam Mames. Det blå/vita laget var i stort behov av en tre poängare och lyckan var enorm efter slutsignalen. Det dröjde inte mer än 5 minuter innan matchens enda mål kom av Portu. Efter att Merino slagit en boll i djupet till vänster på Oyarzabal som i sin tur spelade bollen i sidled till Portu som slog in målet. Resten av matchen var ställningskrig och det skapades få chanser. Real Sociedad var värda segern och var egentligen aldrig riktigt hotade. Den bästa chansen till att göra ett mål till var Alexander Isaks frispark i ribban.

Det andra derbyt spelades i söndags mot Osasuna på Reale Stadium. Det började bra och La Real tog kommandot över matchen direkt. Det skapades någon halv chans första kvarten och Osasuna var knappt över planhalvan. Sedan efter 20 minuter bestämde sig Willian Jose för att försöka dribbla/springa med bollen i eget straffområde istället för skjuta iväg den. Han sprang på Sagnan som inte var beredd och sedan försökte försvararen  rädda situationen men bollen bröts av Osasuna spelare och hamnade hos en bortaspelare som dunka bollen i nättaket. Här vill jag säga att vi ger bort ett mål som vi inte får göra. När man möter lag på undre halvan kan man inte ge bort mål för att sedan jaga mål framåt. Direkt efter målet backade bortalaget hem om än mer. La Real hade då fruktansvärt svårt att skapa något när det var en bred mur framför Osasuna målet. När inte David Silva är med har vi svårt att luckra upp försvar som backar hem har jag märkt under hösten. Resten av halvleken var mest en sömning historia.
Andra halvlek hann knappt börja innan Willian Jose nickskarvade ett inlägg fram till en fri Ander Barrenetxea som kvitterade till 1-1. Här tänkte man direkt att La Real skulle fortsätta gasa på och göra fler mål i andra när det började så bra. Pressen avtog dock mer ju längre halvleken gick och hemmalaget orkade inte med att skapa några direkta farligheter. Matchen slutade kryss och La Real får vara väldigt besvikna över två förlorade poäng. Något jag själv reflektera över efter matchen var att det tyvärr inte var så bra byten av vår Imanol i denna match. Han valde att sätta in defensiva spelare när vi var spelmässigt bättre och tryckte på.

Summering: Att ta fyra poäng på två matcher är i efterhand helt okej. Att vinna mot Athletic på nyårsafton gjorde att man kunde fira in det nya året med stor glädje, eller ska jag säga lättnad efter så många matcher utan vinst. Matchen mot Osasuna skulle vi vunnit och det känns som vi förlorar två poäng på eget misstag. Det går inte att ge bort mål mot bottenlag om vi ska kunna vinna och hänga med i toppen.