Veckans La Real: Monreals troliga toabesök

I veckans La Real tar jag upp lite update kring David Silvas skada, matchen mot Sevilla och Isaks straffmiss med mera.

Först ut är matchen mot Sevilla i söndag som slutade 1-2 till Sevilla. La real tog ledningen tidigt genom ett fin vänsterskott av Carlos Fernandez. Målskytten i fråga kom till baskerna i januari från just Sevilla där han hade svårt och ta plats. Det märktes under hela matchen att Carlos var taggad och vill visa sig från sin bästa sida, han blev självfallet vald till MVP av hemmasupportrarna. Efter hemmalagets mål var det total dominans från Sevilla resten av halvleken. Det var flera ramträffar och hade vi inte haft Remiro i målet hade det blivit mer än två mål i första halvlek till dem. Både deras mål kom dock till på att bollen studsat på vår spelare så de fått bra lägen, fast lag som spelar bra förtjänar tur så är det. Det var länge sedan jag såg La Real såhär utspelat i en halvlek. Visst vi förlorade ganska nyss mot Barcelona med 1-6 men de var mer effektiva vid målchanser än att de spela ut oss tycker jag. Andra halvlek lyckades jag bara se delar av men La Real var lite bättre men av det jag såg hotades aldrig ledningen riktigt på allvar.

Imanol pratade för några dagar sedan lite kring skadorna på Merino och David Silva. Han var mer förhoppningsfull att Silva skulle återvända snart än Merino. Han hoppades på att David Silva snart skulle kunna återvända till att träna med gruppen för att sedan kunna ta ett slutgiltigt beslut om när han ska spela igen. Men han påpekade att han inte kommer att chans med Silva igen som han gjort tidigare om han inte måste.

Mikel Oyarzabal fyllde 24 år i onsdags och belönades med en plats på bänken från start igår mot Celta. Jag tror dock det har att göra med att han behöver lite vila mer än prestation men. Grabben är bara 24 år och har hunnit med över 200 matcher för klubben och är redan vice kapten.

Matchen igår mot Celta slutade med ett efterlängtat resultat för baskerna. Äntligen fick vi vinna och få tre poäng efter 2-1 hemma på Reale stadium. Celta Vigo tog ledningen med 0-1 efter en hörna som deras högerback nickade in fint när han kom upp mellan två försvarare. Sedan tog det inte många minuter innan Portu kvitterade genom en fin ”draglobb” över en utrusande keeper. Passningen från Carlos Fernandez var i världsklass och nyförvärvet övertygar mer och mer. Några minuter senare sprang Alexander Isak igenom och görs ner av målvakten och det blir straff. Isak tar straffen själv och missar, men Carlos Fernandez gör mål på returen. Domaren väljer dock att döma bort målet för att Carlos är för snabb in i straffområdet och indirekt frispark till Celta. Många trodde nog att domaren eventuellt dömde om straffen då målvakten tog ett steg ut innan straffen slogs. Fast det var inte mycket att säga om att Carlos va en bit in i straffområdet.
Cirka tio minuter senare får Real Sociedad en ny straff då Robin Le Normand rivs ner under en hörna. En straff som Celta givetvis tyckte var billig men personligen tycker jag att de borde blåsas mer när man river ner spelare för då borde försvarare sluta att dra i anfallare. Nog om det för domaren dömde som sagt straff just denna dag. Adnan Januzaj klev fram och gjorde inget misstag och 2-1 till baskerna. Den som såg mest glad ut var Isak som snabbt va framme vid Januzaj (lättad över mål(?) eller att glad för kompisens skull kanske). Det resultatet stod sig halvleken ut och även under hela andra halvlek. Andra halvlek bjöd inte på mycket skönspel direkt, få målchanser och mycket kamp på planen men man får jubla åt tre pinnar.

Carlos Fernandez övertygar som sagt mer och mer för varje match. Han har haft en utgångsposition lite lägre än Isak i de sista matcherna men nu får svensken se upp. Om inte Alexander börjar leverera snart kommer han nog få sitta lite bänk och Carlos starta. Carlos drog dock på sig ett gult kort när han var utbytt och missar därmed derbyt på måndag vilket kan gynna Isak.

Mitt under andra halvlek i gårdagens match kunde man se Nacho Monreal springa i full fart ut från planen och in mot omklädningsrummet. Jag liksom många andra började undra vad som hände. Efter några minuter kom han tillbaka och kunde springa in på planen igen. Jag kollade en del om han bytt skor men det såg inte ut så. Så min slutsats är väl att han kunde inte hålla sig längre och fick springa på toan snabbt antagligen. Sällan man ser det och tur att vi klarade av Celtas anstormning under dessa minuter.

Det har väl inte vart i närheten av aktuellt men Real Sociedad gick ut med ett uttalande i måndags på hemsidan att man inte stöttar Superliga Europea. Det finns inte på kartan att klubben skulle gå med i någon sådan form och man stöttar den nuvarande formen av fotboll.