”Kan anamma underdog-mentaliteten” – fokus på Freiburg inför cupfinalen

”Kan anamma underdog-mentaliteten” – fokus på Freiburg inför cupfinalen

Freiburg-redaktionens Fabian Dahlström om den lilla föreningens imponerande säsong och vad som krävs för att besegra Leipzig i kvällens cupfinal.

Sedan Freiburg för sex år sedan återvände till Bundesliga efter en kortare sejour i andraligan har den lilla föreningen succesivt stabiliserat sig i den tyska fotbollens finrum.

Den här säsongen har man överträffat alla förväntningar med råge då man trots begränsade medel och förutsättningar varit med och slagits i toppen av tabellen från början till slut. Länge var man med och kämpade om en biljett till höstens Champions League-gruppspel – men fick till slut nöja sig med en sjätteplats och spel i Europa League.

Med andra ord en väldigt lyckosam säsong för Christian Streich och hans manskap. Men den kan faktiskt bli ännu bättre.

I kväll har det nämligen blivit dags för klubben att spela sin första cupfinal någonsin där man ställs mot Leipzig på Olympiastadion i Berlin. Freiburg som aldrig tidigare fått lägga vantarna på en pokal gjord av de ädlaste metaller har nu chansen att få göra detta och känslan är att man har hela fotbollsvärlden bakom sig. Detta då Freiburg står för allt det som är genuint med fotbollen medan Leipzig tagit snabba genvägar för att nå toppen.

Undertecknad har pratat med Freiburg-redaktionens Fabian Dahlström inför kvällens spännande final för att ta del av hans tankar och åsikter om klubbens säsong, vad som krävs för att slå Leipzig och vad det skulle betyda för klubben att tituleras cupmästare.

Först och främst, hur skulle du vilja summera er säsong?
- Det har varit en minst sagt händelserik och underhållande säsong. Som supporter har man verkligen njutit av spelet i både ligan och cupen. Även om det blev en lite besk eftersmak i ligan när man förlorade de två sista matcherna, och Union Berlin smet förbi i tabellen, så är det en enorm insats laget har stått för. Att fixa klubbens poängrekord i Bundesliga, snudda på en Champions League-plats samt ta sig till final i DFB-Pokal på enbart bortasegrar är minst sagt imponerande.
 
Förutom en imponerande säsong i ligaspelet har ni även tagit er hela vägen till final i cupen. Hur är känslan inför mötet med Leipzig?
- Känslan är bra. Hade Freiburg ställts mot Union Berlin i finalen hade man nog varit mer nervös faktiskt, men i och med att Leipzig står på andra sidan så är det mindre press på Freiburg och laget kan anamma underdog-mentaliteten. Även om det är Freiburgs första final i klubbens 118 år långa historia så har Freiburg allt att vinna. Så tror jag att de flesta supportrar känner.
 


Hur ser du på era motståndare?
- Man måste ju erkänna att RB Leipzig är ett väldigt bra lag och som oftast spelar underhållande fotboll. Jag har även förståelse för att folk från Leipzig vill supporta ett lag i det tyska finrummet. Men med det sagt gillar jag inte hur klubben har kommit till och att klubben förknippas hårt med ett företag.
 
- Jag tycker att Freiburg med all rätt markerar mot Leipzig inför finalen genom att inte låta klubbloggan användas i merchandise med Leipzig. Jag har uppfattat det som att man exempelvis inte kommer kunna köpa en Freiburg-Leipzig-halsduk till finalen.

Vad talar för respektive emot att det blir ni som får lyfta pokalen?
- Utöver att Freiburg inte har så mycket press på sig så skulle jag säga att det finns två saker som talar för Freiburg. Det ena är att Freiburg har varit det bättre laget i båda ligamatcherna mot Leipzig, även om matcherna har slutat oavgjort. Det andra som talar för Freiburg är att tränaren Christian Streich och flera spelare har vunnit U19-versionen av DFB-Pokal. Seniorfinalen är så klart en annan sak men jag tror ändå inte att man ska förringa erfarenheten av att vinna en cupfinal.
 
- Det som talar emot är att RB Leipzig har en starkare offensiv än Freiburg. Ta bara Nkunku som exempel. Fransmannen är kanske ligans bäste spelare efter Lewandowski och kan avgöra matchen på egen hand.
 
Vilka spelare kommer vara de viktigaste för er del?
- Egentligen gäller det att alla spelare presterar på sin högsta nivå och därför kan man ju säga att det mer är lagarbetet än någon specifik spelare som blir viktigast. Men sedan har vi några spelare som sticker ut och har unika egenskaper. Flekken måste täcka varenda nätmaska, Schlotterbeck måste bryta varenda djupledspassning på Nkunku, Höfler måste få kontroll på innermittfältet, Grifo måste slå perfekta hörnor och frisparkar, och Petersen måste komma in från bänken och göra ett nytt ”joker-mål”.
 


Finns det några tunga avbräck eller annat som bekymrar?
- Yttern Kevin Schade saknas oerhört mycket. Avsaknaden av hans snabbhet har varit påtaglig i ligaspelet sedan han ådrog sig en magskada. Och mot ett lag som Leipzig blir risken stor att man blir för tillbakapressad när det inte finns en snabb och teknisk spelare som hotar framåt. Även Noah Weißhaupt är saknad. Weißhaupt är ingen startspelare men likt Schade är han en ytter, vilket innebär att Freiburg inte har många alternativ på bänken när det gäller just ytterpositionerna.
 
Vad skulle det betyda för Freiburg att tituleras cupmästare?
- Att Freiburg bara har tagit sig till finalen anses vara det största som har hänt i klubbens historia. Så att även vinna DFB-Pokal skulle ge spelarna, ledarna och styrelsen legendarstatus. Att vinna titeln skulle också innebära att Freiburgs status som klubb höjs ytterligare. Både unga talanger och etablerade spelare kan börja se SCF som en klubb där det är möjligt att vinna titlar och inte bara utvecklas för att ta nästa steg i karriären.
 
Slutligen, hur tror du finalen slutar och hur kommer du fira om det blir ni som vinner?
- Jag tror det blir en tajt match och känslan är att det blir 1–1 efter full tid. Sedan kan ju egentligen vad som helst hända i förlängningen, men det går ju inte heller att tippa emot sitt egna lag. Så jag säger att Petersen nickar in det avgörande målet i 118:e minuten på hörna.
 
- Jag har inte haft så många tankar på hur man ska fira en eventuell seger. Däremot kommer jag, med några vänner och familj, ladda upp och fira finalen med tyska specialiteter och hemlagad mat: weißbier, grillad bratwurst och Frankfurter med potatissallad, och avslutningsvis tysk äppelpaj. Får se om man orkar fira någon seger efter det. Men det är klart, på grund av glädjeyran är det ju inte helt omöjligt att man vaknar upp naken i Poseidon på söndag…

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2022-05-21 09:30:00
Author

Fler artiklar om Freiburg

Del 2: Talangerna som vill vinna 3.Liga - det här är Freiburg II
Del 1: Talangerna som vill vinna 3.Liga - det här är SC Freiburg II