”Svårt för att få bättre förutsättningar” – fokus på Freiburg inför kvällens semifinal

”Svårt för att få bättre förutsättningar” – fokus på Freiburg inför kvällens semifinal

Freiburg-redaktionens Fabian Dahlström om klubbens succésäsong så här långt och förväntningar inför kvällens semifinal i cupen mot HSV.

I kväll har det blivit dags för den viktigaste matchen för den här säsongen då HSV tar emot Freiburg inför ett fullsatt Volksparkstadion för att göra upp om vem som kommer säkra en biljett till cupfinalen i Berlin om en månads tid.

Av förklarliga skäl betraktas HSV som underdogs då man ställs mot ett Freiburg som så här långt varit en av säsongens största överraskningar i Bundesliga. Den lilla föreningen hemmahörande i de södra delarna av landet har lyckats överträffa alla förväntningar och kämpar i Bundesliga om att knipa en Champions League-plats.

Med andra ord är det en tuff uppgift som stundar för HSV, men man har den här säsongen visat sig trivas väldigt bra på hemmaplan och med sina röststarka fans i ryggen hoppas man kunna stå för en skräll.

Som en uppladdning inför kvällens spännande batalj har undertecknad varit i kontakt med Fabian Dahlström på Freiburg-redaktionen, som berättar mer ingående om vad som ligger bakom klubbens framgångar och vad som krävs för att man ska dra det längsta strået på Volksparkstadion.

Först och främst, vad är det som ligger bakom Freiburgs succésäsong?
-  Som de flesta vet så är fotbollsbranschen väldigt föränderlig, där det roteras en hel del både i tränarteam och i ledningar. Men i Freiburg har många kompetenta personer fått tid på sig att arbeta långsiktigt. Sportcheferna Saier och Hartenbach har varit i klubben sedan 2002 respektive 2001. Och Christian Streich har varit A-lagstränare sedan 2011, och innan dess var han juniortränare i Freiburg i 16 år.

- Det är denna kontinuitet och långsiktighet som nu bär frukt i form av välskolade akademispelare, en stabil ekonomi, väl avvägda transferförvärv, en ny arena och fina resultat på fotbollsplanen. Skillnaden från tidigare säsonger är att man denna säsong har fått behålla sina viktigaste spelare, och därtill kryddat spelartruppen med att flytta upp ett flertal unga talanger från reservlaget.

Vilka spelare tycker du har utmärkt sig mest hittills?
- Först och främst måste jag nämna Nico Schlotterbeck som är en av Bundesligas bästa mittbackar denna säsong. 22-åringen är den enskilt viktigaste spelaren eftersom han bidrar både offensivt och defensivt. Att mittbacken fortfarande är lite okänd bland majoriteten av fotbollsfans säger en del om Freiburgs status i fotbollsvärlden, men det bör bli en förändring på det nästa säsong när han går till Bayern eller någon av de andra stora drakarna (såvida Freiburg inte går till Champions League och lyckas behålla mittbacken).

- Utöver Schlotterbeck finns det tre andra spelare som jag vill nämna: Mark Flekken i målet håller Neuer-nivå denna säsong, Vincenzo Grifo är fortsatt Freiburgs mål- och assistkung, och unge Kevin Schade både springer snabbast och hoppar högst. Det är inte förvånande att Flekken numera spelar i Hollands landslag, att Grifo aspirerar på en trupplats i Italien och att Schade gör avtryck i det tyska U21-landslaget.

Vilka är era styrkor respektive svagheter?
- Freiburgs stora styrka sedan Streich blev huvudtränare är lagarbetet och sammanhållningen. Att spelarna sliter som djur för varandra gör laget väldigt svårslaget. Därtill är Freiburg väldigt bra på fasta situationer. När vänstermittfältaren Grifo slår en stenhård frispark eller hörna blir det alltid farligt för motståndaren.

- Vad gäller svagheter så är Freiburg ett relativt långsamt lag, och en del spelare håller inte högsta nivå i passningsspelet. Detta är främst problematiskt när man möter högt pressande lag med snabba spelare.

Samtidigt som ni ska spela semifinal i cupen slåss ni om en biljett till Champions League i ligan. Vad håller du högst av att vinna cupen eller att ni kvalificerar er för Champions League?
- Om Freiburg lyckas ta en topp-fyra-placering i ligan så är det en bragdartad insats, och visst vore det intressant att placera den jordnära kulttränaren Christian Streich i en champagne-turneringen för oligarker, shejker och UEFA-pampar. Det skulle också vara kul att se Streich och spelarna mäta sig med de bästa i Europa. Med det sagt så vill jag hellre se Freiburg vinna titlar. Att vinna tyska cupen på ett fullsatt Olympiastadion smäller garanterat högre för min del.
 
Hur ser du på era chanser att nå finalen?
- Om jag ska vara ärlig så är det svårt för ett lag som Freiburg att få bättre förutsättningar att nå finalen. Den breda spelartrupp som Streich förfogar över kommer ge honom en god möjlighet att lägga upp en passande taktik direkt från start och även förändra matchbilden om så behövs.

- Att Freiburg dessutom får möta ett lag från Tysklands andraliga i semifinalen säger så klart också en hel del om vilka chanser Freiburg har. Självklart ska man inte underskatta HSV, men om Freiburg klarar av att besegra lag som Dortmund och Leverkusen så ska man också kunna besegra HSV.

Hur stort vore det om ni lyckas med det?
- Att få chansen att vinna DFB-Pokal och fylla halva Olympiastadion för första gången i klubbens historia vore enormt stort. Freiburg har dessutom aldrig vunnit någon tung titel, så att till och med gå och vinna cupen skulle sakna motstycke. Jag (och brorsan med två vänner) hoppas kunna komma åt biljetter om Freiburg tar sig till finalen i Berlin. Att få uppleva allt på plats skulle vara magiskt.

Hur ser du på årets upplaga av HSV, finns det något du anser Freiburg måste se upp för?
- Jag har bara sett några enstaka HSV-matcher under säsongen så jag kan inte hävda att jag vet exakt vilken typ av fotboll laget spelar. Men att döma av det lilla jag har sett så har jag imponerats av att HSV har ett bra passningsspel och även vågar hålla bollen längs marken mot svårare motståndare. När det gäller spelarna så sticker Faride Alidou ut med sin snabbhet och teknik. Även Robert Glatzel har många kvaliteter och blir tung för Freiburgs mittbackar att tampas med.

Slutligen, hur tror du att matchen kommer sluta?
- Jag förväntar mig ingen överkörning i Hamburg, men jag är optimistisk att Freiburg går segrande ur matchen. Känslan är att HSV kommer försöka föra matchen inför hemmapubliken och att Freiburg spelar med ett kompakt försvarsspel och får utrymme för kontringar. Om jag ska dra till med ett resultat så säger jag 2–1 till Freiburg, där Grifo gör ett av målen. Värt att notera är också att Freiburg bara har spelat på bortaplan i säsongens upplaga av tyska cupen och alltså gått segrande i samtliga fyra matcher. Det känns som ett gott omen inför bortamatchen i Hamburg.

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2022-04-19 09:00:00
Author

Fler artiklar om Hamburger SV