Hamburg – Porten till världen

Hamburg – Porten till världen

I norra Tyskland hittar vi landets näst största stad och tillika en av de viktigaste.

Den stora hamnstaden i norra Tyskland har ett invånarantal på drygt 1,8 miljoner och är den näst största i landet efter huvudstaden Berlin. Dessutom räknas Hamburg som en egen delstat – Bundesland – vilket man är ensamma om.
Genom sin geografiska placering och sin stora containerhamn spelar staden en viktig roll i det tyska näringslivet då en stor del av landets import och export sker genom båttrafik med utgångsläge Hamburg.

Den stora hamnstaden i norra Tyskland har ett invånarantal på drygt 1,8 miljoner och är den näst största i landet efter huvudstaden Berlin. Dessutom räknas Hamburg som en egen delstat – Bundesland – vilket man är ensamma om.
Genom sin geografiska placering och sin stora containerhamn spelar staden en viktig roll i det tyska näringslivet då en stor del av landets import och export sker genom båttrafik med utgångsläge Hamburg.

Ur en ekonomisk och kulturell synvinkel utgör staden ett centrum för hela Nordtyskland. Trots att Hamburg är en storstad finns det gott om parker och främst vatten då det förutom hamnen finns ett flertal floder som rinner genom staden vilket innebär att det även finns massvis utav broar – närmare bestämt runt 2300 stycken – vilket är fler än i både Venedig och Amsterdam tillsammans.

Men för den som är ute efter storstadspulsen så lär man inte bli besviken.
Shopping, underhållning och ett omfattande nattliv finns att tillgå, någonting som varje år lockar miljontals turister från hela världen.

Från Hamburg kan du enkelt resa vidare med bil, tåg, flyg eller båt vilket gör staden till en port till världen.


Stadsdelar
Det finns sammanlagt 104 olika stadsdelar i Hamburg och alla är unika på sitt sätt. Nedanför finns några av de största och mest populära listade.



Altstadt – ett måste för alla turister då området berikas med ett flertal sevärdheter såsom det magnifika rådhuset samt kyrkorna St. Nikolaikyrkan och St. Petrikyrkan. Men det är även här som stadens shoppinghjärta finns med Mönckebergstrasse och Spitalerstrasse. 

Altona – under medeltiden var detta en viktig dansk stad som fungerade som en motvikt till Hamburg då danskarna försökte ta över stadens roll som handelsstad men utan att lyckas. Idag är Altona en mysig stadsdel med mängder av affärer, restauranger och ett rikt kulturliv. Här finns även ett gigantiskt IKEA som nyligen slagit upp sina portar.

Blankenese – drygt en mil från Hamburgs innerstad, utmed Elbes norra strand, hittar vi denna lugna stadsdel som består av många vackra vita hus, så kallade ”kaptensvillor”. 

Schanzenviertel – en stadsdel med stor mångkultur då majoritetsvis studenter, invandrare och unga artister bor här. På senare tid har det dock blivit mer och mer populärt bland de rikare människorna, allt tack vare att ett flertal exklusiva modebutiker slagit upp sina dörrar här. Påminner en hel del om det ökända området Soho i New York.

Speicherstadt – här finns vackra lagerhus som ligger på en nästan två meter lång ö som genomkorsas av flera kanaler. Speicherstadt byggdes för att lagra kaffe, te och kryddor och på en del av byggnaderna finns krokar kvar högt uppe i fasaden som användes när säckar med varor lastades av fartygen. Här hittar du också Miniatur
Wunderland och det nya området Hafen City med bland annat det nya operahuset Elbphilharmonie. 

St. Georg – norr om Hauptbahnhof hittar vi denna stadsdel som är ett centrum för stadens gayscen, där gatan Lange Reihe är den kändaste med dess många caféer, restauranger och konstutställningar.

St. Pauli – utan tvekan den festgladaste stadsdelen i Hamburg med gatorna Reeperbahn och Grosse Freiheit som kryllar av klubbar. Här finns också Fischmarkt vars livliga marknad på söndagsmorgnar är till både för de som festat hela natten på Reeperbahn och för de som vill handla fisk och annat som finns till försäljning. 


Kultur
Hamburg är vida känt för sitt oerhört rika kulturliv med bland annat ett stort antal museer, teatrar och musikaler. Faktum är att Hamburg är den tredje största musikalstaden i världen efter New York och London med världskända uppsättningar som Dirty Dancing, Mama Mia och Lejonkungen som lockar över två miljoner besökare per år.

Det finns ungefär 60 museer i dagsläget där Kunsthalle, Museum für Kunst und Gewerbe, Deichtorhallen, Museum der Arbeit och Plantarium är några av de största och mest besöksvärda. Ett annat museum som kan vara värt en vistelse för den med motorsport som intresse är Automuseum Protoyp, där man kan beundra bilen som Michael Schumacher körde 1991, en Jordan F1 191.



När det kommer till statsägda teatrar har Hamburg faktiskt två stycken i form av Deutsche Schauspielhaus och Thalia Theater.  Men givetvis finns det även ett stort antal privatägda där den mest kända är Ohnsorg-Theater, som har framträdanden i Plattdeutsch.

Den stora stadsoperan hade sitt första framträdande i början av januari 1678, men tiden har hunnit ifatt den magnifika byggnaden. I stället är det numera det pampiga skrytbygget Elbphilharmonie, beläget i Hafen City, som lockar. Trots att konserthuset slog upp sina portar i januari 2017 är det redan en signifikativ byggnad för staden med sin anmärkningsvärda glasfasad.


Kända byggnader
Trots att Hamburg är en av de största städerna i Europa består den inte enbart av gråa betongklumpar till byggnader utan har ett flertal beundransvärda konstruktioner utspridda runt hela staden. Nedanför finns några av dem listade.



Rådhuset – den byggnad som många kännetecknar med Hamburg. Det otroligt vackra byggnadsverket innehåller 647 rum och salar där stadens senat sammanträder. Om stadens rödvita flagga vajar från balkongen betyder det att borgmästaren är i byggnaden.

St. Nikolai – kyrkan skadades svårt under de många flygbombräderna som pågick under andra världskriget och dess ruin har bevarats som ett minnesmärke för freden. Tornet finns kvar och man kan åka hiss till toppen för att få sig en blick över staden.

St. Michaelis – ett av stadens stora kännetecken. Kyrktornet syns nästan överallt i Hamburg och tidigare var tornet ett landmärke till alla fartyg som kom längs med Elbe in till stadens hamn. Kyrkan och tornet är öppet för besökare som kan ta sig upp till utsiktsplatsen drygt 100 meter upp, där man nås av en fin utsikt. Klockan i tornet är en av de största i hela Tyskland och den stora visaren på uret är nästan fem meter lång och väger hela 130 kilo.

Alte Elbtunnel – en gigantisk tunnel som förbinder Landungbrücken med Steinwerder på andra sidan.

Elbphilharmonie – beläget i Hafen City är det svårt att ta miste vilken byggnad det handlar om. Bygget har splittrat stadens invånare då det kostnaderna var skyhöga.


Reeperbahn
Den världsberömda gatan Reeperbahn är något som många automatiskt kommer att tänka på när Hamburg förs på tal. Gatan, som är strax under en kilometer lång, är belägen i området St. Pauli, bara några kvarter bort från centrala Hamburg, och är ett så kallat ”Red light district”. ”Den syndigaste gatan i hela Europa” är ett smeknamn som gatan bär, och det beror på alla klubbar, pubar och bordeller som finns där.



Tidigare var Reeperbahn ett problemfyllt område då det kryllade av kriminalitet och öppen prostitution, men under årens gång har gatan förvandlats från ett vilda västern-liknande område till en turistvänlig gata som givetvis fortfarande domineras av strippklubbar och bordeller, men som även bjuder på mycket kultur i form av teatrar och musikaler. 

Eftersom att det i Tyskland inte finns några regler för när nattklubbar måste stänga pågår ofta festandet långt in på morgonkvisten och på vissa ställen dygnet runt. En av de mest berömda och oftast folktätaste nattklubbarna är ”Große Freiheit 36”, vars utsida pryds av en gigantisk elgitarr i neon och som har ett enormt dansgolv där inne där flera världsberömda DJ:s har spelat. Klubben är även känd för att servera öl till ett väldigt lågt pris jämfört med sina närliggande konkurrenter.



Det som kanske gatan är mest känd för är givetvis det att The Beatles fick sitt stora genomslag där under tidigt 60-tal. På grund av detta finns det flera utställningar, museum och monument som är tillägnade det engelska bandet som revolutionerade en hel värld med sin musik.


Julmarknader
Tyskland är sedan länge tillbaka vida känt för sina stora och eleganta julmarknader.
Då Hamburg är en av landets största och turisttätaste städer är julmarknader naturligtvis någonting som det finns gott om i staden. Från och med någon gång i slutet av november slår de allra flesta julmarknaderna upp sina portar i Hamburg, och håller på fram till den näst sista december.



Att enbart besöka en julmarknad i Hamburg är en omöjlighet. Varje marknad har sin egen charm och stil, men givetvis har de även många gemensamma nämnare då samtliga har glühwein, maträtter, godis, hantverk, julpynt och annat smått och gott till försäljning. Köper man den berömde drycken glühwein på någon av marknaderna får man betala en pant för glaset/muggen (som oftast är specialdesignad). Givetvis får du tillbaka panten när du lämnar in ditt glas/mugg igen.

Nedanför följer en lista på några av de populäraste julmarknader som äger rum i staden:

Spitalerstraße – vackert dekorerade bodar av trä som säljer tomtar, smycken och mycket annat.

Gerhard-Hauptmann-Platz/Mönckebergbrunnen – temat för denna julmarknad är ”Traditionen im Winterland”. Konsthantverk, glühwein och massvis av olika maträtter till hungriga besökare.

Fleetinsel – en marknad där både tempot och belysningen är lugnare och med en mer maritim känsla.

Winter Pride – en marknad med hemhörighet i kvarteret St. Georg som går i färgen rosa för stadens gayscen. Det bjuds på mycket musik och shower för att roa gästerna samtidigt som det naturligtvis finns glühwein och annat gott till försäljning.

Rauthausmarkt – stadens största och mest berömda julmarknad finns på Rådhustorget. En upplevelse både för stora och små.

Ottensen – en julmarknad i skandinavisk stil med mycket konsthantverk, internationella läckerheter och en stor dockteater för barn varje söndag.

Michel – Hamburgs äldsta julmarknad som bjuder på i stort sett allt då man har över 100 bodar utsatta runt kyrkan Michel.

Santa Pauli – den mest kontroversiella julmarknaden finner man inte helt oväntat kring Reeperbahn. Här bjuds det på lite fräckare och vuxnare ting än dockteatrar och klassiska julsånger.

Weißerzauber auf dem Jungfernstieg – vintermagin på ursköna Jungfernsteig längs med vattnet ger vem som helst julstämning. Marknaden är en av de mest populära och avslutas på nyårsafton med ett gigantiskt fyrverkeriskådespel som pågår långt in på småtimmarna.

Hamburger Winterdom – ett av de största nöjesfälten i norden finns beläget mitt inne i Hamburg, och på vintertid kombineras de olika åkattraktionerna med en julmarknad. Varje fredag klockan 22.30 lyses himlen upp av diverse fyrverkerier.


Kollektivtrafik
Hamburg är en storstad – således har man en bred och välfungerande kollektivtrafik som täcker stadens många stadsdelar. Det finns bussar, pendeltåg (S-Bahn) och tunnelbana (U-Bahn) som man kan nyttja, men naturligtvis måste man ha ett färdbevis vilket man smidigt kan köpa i de biljettautomater som finns utplacerade på samtliga stationer. Du kan välja allt mellan att köpa en enkel biljett som gäller för en station eller zoon till ett månadskort, allt beroende på hur ofta och mycket du reser.



Det finns inga biljettkontrollanter som går runt på varje buss eller tåg då det skulle bli på tok för dyrt för bolagen att ha så många anställda. Därför så har man precis som i de allra flesta storstäderna i stället ”flygande” kontroller som görs lite då och då. Skulle man inte ha något giltigt färdbevis till hands när en sådan kontroll äger rum bestraffas man med höga böter.

Ska du resa inom Hamburgs stadskärna är tunnelbanan (U-Bahn) eller bussarna det bästa alternativet. Vill du däremot ut mot stadens utkanter eller förorter är pendeltåget (S-Bahn) det du oftast ska färdas med. Till en början kan det vara klurigt att veta med vad och vilket håll som man ska resa på, men naturligtvis finns det en karta över Hamburgs kollektivtrafik som man enkelt kan följa. Skulle det vara att man hamnar på fel tåg eller buss så är det ingen fara då det oftast bara brukar skilja några minuter mellan de olika avgångarna.

Kollektivtrafiken i Hamburg, bortsett från bussarna vars huvudkvarter är vid Rådhuset, har sin stora bas på Hauptbahnhof, centralstationen som ligger i stadskärnan.
Det är även där som tåg både från inrikes och utrikes gör sina på- och avstigningar. Som ”nybörjare” i Hamburgs kollektivtrafik kan det vara klokt att göra sin första resa därifrån då där finns gott om hjälp att få.


För mer information:
www.hamburg.com

Filip Wollin2010-01-01 18:00:00
Author

Fler artiklar om Hamburger SV