Bundesligapanelen: ”Dramatiska tider väntar”

Bundesligapanelen: ”Dramatiska tider väntar”

Ny vecka innebär en ny upplaga av Bundesligapanelen där handplockade panelmedlemmar diskuterar det senaste och hetaste från den tyska fotbollen.



Veckans panelmedlemmar:
Hans Kock, Schalke-supporter
Christian Henriksson, Dortmund-supporter
Filip Wollin, Tysklandsredaktör

*  *  *

Schalke 04 fortsätter gå minst sagt knackigt och har nu elva matcher i följd utan seger. Vad behövs göras för att man ska lyckas vända på trenden?

Hans: Spelarna måste ha en bättre inställning och bli aggressivare i matcherna. Det finns få krigare på plan. Behövs vinnas fler närkamper, det måste till ett snabbare, rörligare och mer idérikt spel. Bolltempot är för lågt. Offermentaliteten måste bort. Laget måste skärpa till sig och sluta upp med att göra individuella och ödesdigra misstag. Laget saknar också en ledargestalt. Jag är dock skeptisk till att laget klarar av att vända på trenden. Många skador på viktiga spelare spökar också. Sportchefen Jochen Schneider säger sig fortfarande ha förtroende för tränaren David Wagner. Frågan är hur det blir med den saken om inte resultaten vänder? Medierna spekulerar redan i nya tränarnamn. Jag tror inte att tränaren är problemet. Wagner har dock sett uppgiven ut. Europaplatserna har nu tyvärr försvunnit så framtiden ser dyster ut både sportsligt och ekonomiskt. Coronan och de uteblivna intäkterna har inte gjort saken bättre. Dramatiska tider väntar för klubben.  

Christian: Jag är lite småallergisk mot det ständiga sparkandet av tränare, men just nu går Schalke så uselt att det kanske är enda botemedlet? Man kunde annars tänka sig att det ofrivilliga uppehållet hade gett laget och David Wagner möjlighet att starta från scratch, men man har ju inlett omstarten minst lika uselt som man avslutade innan uppehållet. Oavsett vilket bör man nog rannsaka truppen ordentligt efter säsongsavslutningen.

Filip: Först och främst måste jag säga att jag anser det vara högst beklagligt att ännu en gammal klassisk storklubb är på dekis. Schalke har haft stora bekymmer under en längre tid och jag är rädd att de ska gå samma väg till mötes som till exempel Nürnberg, Kaiserslautern och HSV. Att byta tränare på löpande band är aldrig hållbart i längden, men när man nu är uppe på elva matcher utan seger med en mer än helt okej trupp till sitt förfogande måste man i det här fallet börja snegla mot David Wagner och ifrågasätta hans ledarskap. Dock gör man nog bäst i att fullfölja de sista fem matcherna oavsett tabellplacering och sedan ta nya krafttag under sommaren. Med det sagt att man rensar upp i truppen och eventuellt också byter tränare om det finns någon rimlig ersättare tillgänglig på marknaden.


Jadon Sanchos framtid fortsätter vara ett hett ämne. Var tror du engelsmannen spelar från och med nästa säsong?

Hans: Det var i princip klart att han skulle försvinna till Premier League den här sommaren. Spelaren vill det själv, men det var innan coronaviruset ställde till det. Manchester United och Chelsea är väl de hetaste klubbarna i så fall. Frågan är om de har råd? Sancho blir en miljardaffär i så fall. Sportchefen Zorc sitter still i båten och avvaktar. Sancho har kontrakt till 2022. 

Christian: Hos dem som betalar bäst – men bara om köparna verkligen vill betala den skyhöga prislappen. Ekonomin i fotbollsvärlden är i gungning och vi får väl se om det fortfarande finns intresse för att betala de skyhöga priser som innan coronapandemin slog till. Annars är det väl inte omöjligt att Sancho blir kvar och sedan kan få en fin sign-on efter nästa säsong i stället, då han kan gå som Bosman. 

Filip: Vore det inte för det ostadiga världsläget som råder hade jag varit övertygad om att Sancho lämnat i sommar. Nu är det desto mer tveksamt då jag förutsätter att Dortmund inte tänker sänka prislappen på sin guldklimp. Om man behåller honom gäller det dock att man får till en förlängning av hans kontrakt som löper ut 2022, för annars kommer man tvingas släppa honom till ett betydligt lägre pris om ett år. Magkänslan säger att han förr eller senare kommer hamna i Manchester United, och blir det inte i sommar blir det senast om ett år.


Emil Forsberg verkar inte längre stå särskilt högt i kurs i Leipzig. Har det blivit dags för svensken att lämna?

Hans: Om tränaren Nagelsmann vill satsa på Forsberg i framtiden vet vi inte. Vad vill Forsberg själv? Om Leipzigs filosofi är att förädla och satsa på mycket talangfulla spelare och sedan sälja dem dyrt även ska gälla i Forsbergs fall så ligger en försäljning nära till hands. Forsberg har haft otur med skador och fått allt mindre speltid. Nya unga spelare har övertygat så konkurrenssituationen har blivit tuffare. Kanske sista chansen för klubben att få en rejäl transfersumma för Forsberg samt sista chansen för spelaren att få ett lukrativt kontrakt hos en annan klubb i en annan liga. Han är 29 år. 

Christian: Ja, det är nog så. Han börjar dessutom bli lite till åren kommen, så det kan vara läge att försöka ordna ett sista stort kontrakt medan hans förmåga fortfarande är på topp. Frågan är bara från vilka håll det kan komma intresse för en bänknötare – det vore inte så kul att se honom i Ryssland eller Turkiet, precis.

Filip: Ja, det tycker jag det blivit dags för. Forsberg har tidigare år kommit med små hintar om att han vill lämna och även om hans senaste uttalande var att han ville fullfölja sitt kontrakt tror jag han innerst vill testa något nytt. Det är tydligt att svensken inte är någon superfavorit till Julian Nagelsmann och jag har svårt att se situationen förändra sig över en sommar. Så ja, i den mån det är möjligt anser jag Forsberg bör tacka för sig och testa på något nytt. Har tidigare varit inne på att Italien hade passat honom bra och det fortsätter jag hålla fast vid.


Arminia Bielefeld stormar mot Bundesliga. Desto mer öppet är det bakom dem i tabellen – vilket lag hoppas du gör dem sällskap upp? 

Hans: Bielefeld är inte helt klara ännu men det ser bra ut för dem. Känns som om att de kommer bli det nya Paderborn i så fall om de går upp. Båda kommer ju dessutom också från Ostwestfalen. Arminia kommer få det svårt i Bundesliga. Då har de stora klubbarna Hamburger SV och VfB Stuttgart större möjligheter att klara sig kvar om de går upp. Jag vill hellre se dem båda i Bundesliga. Men de får inte tappa poäng. Heidenheim skuggar. Osäkra kvalmatcher vill varje klubb undvika. Tänk om det blev rivalerna HSV – Werder Bremen i en sådan.

Christian: Jag gillar ju när det kommer ”nya” lag, sådana som kanske inte förväntas ligga där uppe. Med tanke på det hade det ju varit lite lattjolajban med Heidenheim. Samtidigt är både Stuttgart och HSV stora och fina lag som ”ska” ligga i Bundesliga, så jag skulle definitivt inte bli besviken om det nu blir något av de lagen som går upp, som det faktiskt ser ut just i dagsläget. Om vi ändå är inne på Zweite så hoppas jag dessutom som en parentes att Dresden ska komma tillbaka från sin karantän och klättra upp över nedflyttningsstrecket med sina hängmatcher.

Filip: För min egen del är det självklara svaret HSV, eftersom det är klubben i mitt hjärta. Sedan om det är välförtjänt med en uppflyttning låter jag vara osagt. Jag tror kampen mellan HSV, Stuttgart och Heidenheim kommer leva fram till den sista, avgörande omgången. Det skulle inte förvåna mig det minsta om Stuttgart kniper andraplatsen, Heidenheim får kvala mot Mainz och HSV återigen slutar på fjärde plats.

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2020-06-05 07:30:00
Author

Fler artiklar om Tyskland