Del I: Spelarna som lyckats efter de lämnat HSV

Del I: Spelarna som lyckats efter de lämnat HSV

Genom årens gång är det flertalet mindre lyckade spelare som fått ett rejält uppsving i karriären efter de lämnat HSV. Det har nu blivit dags att rada upp dem.

Grunderna till att HSV inte längre är en del av den tyska fotbollens finrum är oändliga. Under flera års tid har föreningen misskötts och som supporter har man tvingats utstå den ena vidrigheten efter den andra samtidigt som man känt en ofantlig hopplöshet.
 
I den här artikelserien kommer undertecknad gå djupare in på en av orsakerna till att klubben befinner sig i andraligan. Nämligen de många usla affärer man gjort samt total avsaknad av tålamod och tillförsikt när det kommer till spelare.
För det är flertalet av dem man sålt eller skänkt bort som efter de lämnat Hamburg blomstrat och visat omvärlden vad de faktiskt är kapabla till.

Nu har det blivit dags att lista några av dem i den här artikelserien.

  
 
Jonathan Tah – såldes till Leverkusen för 7 500 000 €
Flera år innan han var aktuell för seniorlaget uppmärksammades mittbacken då han visat framfötterna i akademin. När han 17 år gammal fick göra sin debut i Bundesliga blev han den yngste spelaren någonsin att representera HSV, och blev trots sin ringa ålder snabbt ordinarie i backlinjen. När Mirko Slomka samma säsong tog över som tränare ansågs han plötsligt vara för ung och beordrades i stället koncentrera sig på sina sista månader i skolan.
 
Säsongen därpå lånades han mot sin vilja ut till Fortuna Düsseldorf i andraligan och skötte sig där exemplariskt. Förståeligt nog var han irriterad på HSV som inte hade trott på honom och ville därför lämna klubben, vilket han fick göra eftersom HSV var i stort behov av pengar. Inte ens ett år senare hade han debuterat i det tyska landslaget och värderades under en period till 40 miljoner euro – vilket är betydligt mer än vad HSV fick när man sålde honom till seriekonkurrenten Bayer Leverkusen.
 
Filip Kostic – såldes till Frankfurt för 6 000 000 €
Serben är fortfarande klubbens dyraste nyförvärv genom tiderna men hade under sina två år i Hamburg förtvivlat svårt för att bevisa varför han kostade 14 miljoner euro att lösa från sitt kontrakt med Stuttgart. Det lyckades han betydligt bättre med efter att han lämnat för Eintracht Frankfurt, där succén inte låtit vänta på sig. Just nu är hans marknadsvärde uppe i hissnande 40 miljoner euro och det mesta talar för att han i sommar säljs till en större och mer välbärgad klubb ute i Europa. 
 
Kerem Demirbay – såldes till Hoffenheim för 4 700 000 €
Förväntningarna var stora på mittfältaren efter att han lämnat Dortmund för HSV, där han utlovades förtroende och speltid. Dessvärre åkte han omgående på ett par svårare skador som höll honom borta från spel och väl tillbaka hade HSV hunnit avverka ett par tränare. Först lånades han ut till Kaiserslautern ett år och sedan ytterligare en säsong till Düsseldorf. Fansen hoppades nu att Demirbay skulle få en ärlig chans att bevisa sig, men Bruno Labbadia ansåg att han saknade rätt attityd och beslöt sig för att sälja honom till Hoffenheim. Där blev han snabbt en nyckelspelare och i somras såldes han till Leverkusen för 32 miljoner euro, vilket gör honom till deras dyraste köp någonsin.
Åtminstone gick inte HSV minus på att sälja honom, vilket alltid är något...

Luca Waldschmidt – såldes till Freiburg för 5 000 000 €
Allt som allt blev det två fullträffar för Waldschmidt under hans två säsonger i HSV, men till hans försvar var det sällan han fick en ärlig chans att bevisa sig. När det stod klart att klubben degraderats till Zweite var anfallaren en av spelarna som lämnade det sjunkande skeppet och fem miljoner euro ansågs vara en ganska bra slant med tanke på hans uteblivna succé på Volksparkstadion. Men nere i södra Tyskland skulle Christian Streich ingjuta självförtroende i honom och det dröjde inte länge förrän han visat att han besitter ett välutvecklat målsinne. Det visade han även under den gångna sommarens U21-mästerskap där han tangerade Marcus Bergs gamla målrekord, vilket ledde till att Joachim Löw i höstas gav honom chansen i landslaget. Ej att förglömma är att Waldschmidt endast är 23 år gammal och har förmodligen ännu sina bästa år framför sig.
 
Michael Gregoritsch – såldes till Augsburg för 5 500 000 €
Österrikaren var högt uppskattad av fansen och det var många som uttryckte sitt missnöjde när han för tre år sedan såldes till Augsburg. Tiden i Hamburg kan enklast beskrivas som helt okej, men utan det genomslag man hade hoppats på. Det skulle han i stället få samma år han lämnade för Augsburg, där han omedelbart sprutade in mål och marknadsvärdet sköt i höjden. Därefter har det gått något knackigare för den gänglige anfallaren, men nog har han visat omvärlden att han kan om han vill.
 

 
Givetvis går det inte fullt ut att använda sig av denna logik, men på bara de här fem spelarna har HSV gått miste om en bra bit över hundra miljoner euro sett till när deras marknadsvärde varit som högst. Pengar som sannerligen hade gjort nytta i en ständigt barskrapad kassakista.
 
Den andra delen av den här artikelserien publiceras inom en väldigt snar framtid.

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2020-04-08 19:45:00
Author

Fler artiklar om Hamburger SV