Del II: Spelarna som lyckats efter de lämnat HSV

Del II: Spelarna som lyckats efter de lämnat HSV

Genom årens gång är det flertalet mindre lyckade spelare som fått ett rejält uppsving i karriären efter de lämnat HSV. Det har nu blivit dags att rada upp dem.

Under föregående vecka publicerades den första delen av den här artikelserien, där jag började lista spelare som höjt sig avsevärt sedan de lämnat HSV. Om det är en ren slump att det blivit så tänker jag inte ens spekulera i, för i mina ögon är det uppenbart att det överlag beror på att spelarna inte fick möjligheten att bevisa sig och utnyttja sina bästa kvaliteter.
 
Nu har det blivit dags för den andra delen med fem nya spelare som lyckats efter att de tackade för sig på Volksparkstadion och sökte sig vidare till nya utmaningar i karriären.



Milan Badelj – såldes till Fiorentina för 4 000 000 €
Nästan på dagen exakt två år blev det för Milan Badelj i Hamburg. Mittfältaren hade dessförinnan endast spelat fotboll i hemlandet Kroatien, men var en av landets mest lovande spelare och hade två år innan genomfört sin debut i landslaget.
Den första säsongen i Bundesliga blev lyckosam där han omgående cementerade sin plats i startelvan och gjorde stor nytta på det centrala mittfältet. Den dåvarande tränaren Thorsten Fink var tillfreds med sin spelare och en sjundeplats i tabellen ansågs vara godkänt, även om besvikelsen där och då var enorm på grund av den missade Europaplatsen.
 
Säsongen därefter var han fortfarande ordinarie, men efter det att Fink fått sparken märktes det tydligt att Badelj inte vara samma stabila pjäs som tidigare. Allt oftare gjorde han matcher där man knappt ens märkte av hans närvaro och i stället för chans på spel i Europa klarade HSV kontraktet med minsta möjliga marginal.
Först när det bara återstod ett fåtal timmar kvar av sommarens övergångsfönster 2014 blev han såld till Fiorentina för lika mycket som han hade kostat att köpa loss från Dinamo Zagreb. Där skulle det sannerligen inte dröja länge innan han blivit en av deras absoluta nyckelspelare och marknadsvärdet sköt i höjden. 

Tomas Rincón – lämnade kostnadsfritt till Genoa
Slitvargen från Venezuela var länge en av mina favoriter i klubben och var faktiskt spelaren min första artikel här på sajten handlade om för över nio år sedan. Rincón spelade där han blev tillsagd att spela och det kunde innebära de flesta positionerna. Det var ju det som gjorde honom så älskvärd, att han aldrig gnällde utan alltid gav hundra procent oavsett förutsättningarna. Trots det hade han förtvivlat svårt att befästa sin plats i startelvan och betraktades allt som oftast som en rotationsspelare som slängdes in där det behövde släckas bränder. Därför kom det inte som en överraskning att han fick lämna efter fem år i Hamburg. Det gjorde det däremot när han inte ens två och ett halvt år senare köptes av självaste Juventus för åtta miljoner euro.

Sidney Sam – såldes till Leverkusen för 2 000 000 €
Då han är född och uppväxt i närliggande Kiel var det ganska naturligt att HSV roffade åt sig honom redan i ung ålder. Detta var år 2004 och på den tiden var HSV fortfarande en av Tysklands främsta och mest respekterade fotbollsföreningar. Så det var allt annat än en barnlek att slå sig in i a-laget och trots att Sam visat framfötterna ansågs han inte vara bra nog. Därför lånades han ut till Kaiserslautern under två säsonger där han var en av de mest spännande spelarna i Zweite. Men ja, det var helt enkelt andra tider då och när lånet löpte ut valde HSV av någon outgrundlig anledning att sälja sin talang till Bayer Leverkusen.
Tre år senare var han en del av det tyska landslaget och hans potential var enorm. Dessvärre satte återkommande skadeproblem käppar i hjulet för honom och nu för tiden spelar han sin fotboll i Österrike, där han hoppas kunna få fart på karriären igen. För det är värt att komma ihåg att han faktiskt inte är mer än 32 år gammal.

Gökhan Töre – såldes till Rubin Kazan för 6 000 000 €
Den tyskturkiske yttern var en av de fem spelare Frank Arnesen plockade med sig från Chelsea när han tog över som sportchef i HSV. Kunskaperna om honom var obefintliga, så därför kom det som en positiv överraskning när han match efter match trollade längs med sin kant. Sex framspelningar noterades han för inför vinteruppehållet och var en av få ljusglimtar under en annars mörk och dyster höst. 
Redan under vintern började det snackas om att han ville lämna Hamburg, men då han i samma veva åkte på en svårare skada som höll honom borta från spel ett par månader blev han kvar. Dock utan att komma upp i samma nivå som tidigare och under efterföljande sommar fick han efter mindre tumult sin vilja igenom då han såldes till Rubin Kazan. Några år senare spelade han i Premier League och var given i Turkiets landslag fram till det att hans stökiga liv utanför fotbollen tog överhand.

Marcus Berg – lämnade kostnadsfritt till Panathinaikos
Klubbens dyraste nyförvärv genom tiderna och till följd av det skyhöga förväntningar. Marcus Berg skulle bli den store frälsaren framåt i banan och bomba in mål på regelbunden basis. Sällan har så många svenskar vecka efter vecka haft koll på HSV för att följa det nya svenska stjärnskottet, som bara månader innan sprutat in mål under U21-EM på hemmaplan. Det började också oerhört lovande med en fullträff i debuten hemma mot Dortmund, men därefter gick det bara utför och anfallaren betraktas än i dag som en av de största flopparna någonsin. Men efter att ha lämnat Hamburg skulle han komma på fötter igen och visa omvärlden att han fortfarande var en habil fotbollsspelare. Både EM och VM har det blivit och om det inte vore för att sommarens mästerskap skjutits upp hade han garanterat varit med i Janne Anderssons slutgiltiga trupp.

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2020-04-16 21:00:00
Author

Fler artiklar om Hamburger SV