Det här är VfL Wolfsburg – lär känna Malmös motståndare

Det här är VfL Wolfsburg – lär känna Malmös motståndare

Hur bra koll har du egentligen på Wolfsburg som klubb och stad? Med den här hemmasnickrade guiden ökar du enkelt dina kunskaper om Malmös motståndare.

Sedan i mitten av december har det stått klart att Malmö FF härnäst kommer ställas mot tyskt motstånd i Europa League efter att ha tagit sig vidare från gruppspelet. Närmare bestämt är det ett dubbelmöte mot VfL Wolfsburg som väntar den svenska storklubben – som på torsdag kommer ha stöd från rekordmånga tillresta supportrar.
 
Wolfsburg är dock varken en klubb eller stad som är vidare bekant hos den gemene svensken. Av den anledningen har undertecknad snickrat samman en liten guide med det nödvändigaste du behöver veta om Malmös kommande motståndare.

Historia:
År 1945 – bara ett fåtal dagar efter andra världskrigets slut – grundades VfL Wolfsburg. För den som inte känner till det konstruerades staden så sent som 1938 på befallning av Adolf Hitler med syftemålet att bli Volkswagens evidenta centralort.
 
Stadt des KdF-Wagens bei Fallersleben. Så hette staden fram till det att Nazityskland kapitulerade och under brittisk ockupation döptes staden om till Wolfsburg då ett slott med samma namn är beläget i staden, ungefär tio minuters promenad från där Volkswagen Arena i dag är lokaliserad.
 
Arbetare på Volkswagen-fabriken var de första som representerade föreningen och än i dag är det bilkoncernen som äger och styr den. Med hjälp av deras ekonomiska understöd huserar klubben sedan 1997 i Bundesliga och har sedan dess oupphörligen vistats i den tyska fotbollens finrum.
 
Die Wölfe” (vargarna) är deras smeknamn och inför matcherna springer det runt en maskot föreställandes just en varg, med namn Wölfi. Inget att vara direkt avundsjuk på.


Meriter:
Totalt har Wolfsburg inkasserat tre titlar genom årens lopp och den största av dem är utan tvekan Meisterschalen man tilldelades efter att ha vunnit Bundesliga säsongen 2008/09 – en merit man än i dag är oerhört stolta över.
 
Därtill vann man den tyska cupen, DFB-Pokal, säsongen 2014/15 efter att ha besegrat Borussia Dortmund i finalen på anrika Olympiastadion i Berlin.
Några månader därefter vankades det Supercupfinal mot Bayern München strax innan den nya säsongen sparkades igång och då vann man efter att – hör och häpna – Nicklas Bendtner blivit stor hjälte då han först kvitterat under ordinarie matchtid för att sedan slå den avgörande straffen under efterföljande straffläggning.




Välkända namn:
Efter att ha ögnat igenom listan över spelare och ledare som hållit till i Wolfsburg under relativt modern tid har jag nu till slut lyckats välja ut tio namn jag anser är värdiga nog att företräda föreningen när det kommer till välbekanta profiler.
 
Edin Dzeko
Bosniern är tillsammans med anfallskollegan Grafite den stora anledningen till att Wolfsburg har en ligatitel på sin meritlista. Duon fullkomligt öste in mål och mäktade gemensamt med nästan 60 fullträffar (!) under guldsäsongen. Dzeko är fortfarande den spelaren som hittat nätet flest gånger för klubben i Bundesliga.
 
Kevin De Bruyne
Ratad av Chelsea flyttade belgaren till Wolfsburg och var under sitt ett och ett halvt år i klubben en av ligans mest framträdande spelare. Trots sin korta sejour hann mittfältaren göra ett enormt stort avtryck och kommer för alltid vara aktad i bilstaden.
 
Naldo
Den brasilianske mittbacken hade sju år bakom sig i Werder Bremen innan han kritade på för storsatsande Wolfsburg, där han omgående åtog sig rollen som försvarsgeneral. Redan under sin andra säsong fick han bära kaptensbindeln och det är fullt förståeligt med tanke på vilken ledare han var för hela laget.
 
Diego Benaglio
Målvakten är den spelaren som representerat Wolfsburg flest gånger då han vid strax över 320 tillfällen vaktade målet för dem. Sammanlagt nio och ett halvt år spenderade han i staden innan flyttlasset gick till det betydligt mer förtjusande Monaco. 
 
Luiz Gustavo
Totalt blev det fyra säsonger i klubben för den hetlevrade brassen, som inte direkt var obekant vid att syna det röda kortet. Mittfältaren gjorde dock stor skillnad när han inte var avstängd och betraktades som lagets stora motor. Att han behärskade spela på flertalet olika positioner gjorde honom oerhört användbar.
 
Julian Draxler
Aldrig tidigare har Wolfsburg betalat lika mycket pengar som man gjorde när man värvade Draxler för snart fem år sedan. Landslagsmannen vantrivdes dock och ingen av parterna var tillfreds med den rådande situationen – vilket gjorde att han såldes till PSG redan efter ett och ett halvt år.
 
André Schürrle
När vi ändå är inne på spåret kostsamma spelare finner vi Schürrle på andraplatsen över klubbens dyraste köp någonsin. Även han blev bara i klubben en kort tid innan han såldes vidare, men lyckades leverera snäppet bättre än vad Draxler gjorde.
 
Nicklas Bendtner
Förvåningen var stor när Wolfsburg aviserade att man knutit åt sig den skandalomsusade dansken. Föga överraskande uteblev succén och hans största bedrift var när han – som ovan nämnt – avgjorde Supercupfinalen.
 
Stefan Effenberg
Den tidigare landslagsmittfältaren anslöt till klubben 2002 och betraktades som en av de största profilerna någonsin. Dock skulle det snabbt visa sig att hans bäst före-datum hade passerat och innan säsongen var till ända hade parterna kommit överens om att riva kontraktet i förtid. Bland annat ansågs Effenberg vara överviktig, men vägrade göra något åt det då han påstod sig vunnit Champions League i samma form.
 
Felix Magath
”Den siste diktatorn i Europa” har han kallats och det finns skäl till smeknamnets uppkomst. Magath gjorde sig känd för sin stenhårda och disciplinära ledarstil där hans stora ideologi var att hans spelare skulle vara så vältränade som det bara var möjligt – vilket fick honom att använda sig av extrema träningsmetoder för att få dem i önskad form. Det bar också frukt, för det var Magath som basade över klubben när de vann sin första – och hittills enda – ligatitel efter en fenomenal säsong.


Svenskar i klubben:
Trots att Tyskland på senare år blivit ett allt mer populärt land att flytta till för svenska fotbollsspelare är Wolfsburg fortfarande en outforskad klubb. Faktum är att det hittills endast är en svensk som dragit på sig den grönvita dressen – och det är lite småironiskt Helsingborg-ikonen Rasmus Jönsson.
 


Sommaren 2011 lämnade anfallaren Helsingborg för Wolfsburg och tillhörde föreningen i två år innan han tackade för sig. Sammanlagt blev det 17 framträdanden men inga mål, och att nämna hans namn för stadens krögare är nog inget som kommer generera i att serveras gratis öl.

En desto mer välkänd svensk profil som anslöt till Wolfsburg för snart exakt tre år sedan är Fredrik Ljungberg. Som assistent till Andries Jonker ansvarade duon för laget under sju månaders tid – men det utan att göra avtryck. Faktum är att det gick så pass risigt för dem att de fick sparken redan efter en månad in på den nya säsongen.


Dagens Wolfsburg:
Nu har vi tittat klart i backspegeln och det har således i stället blivit dags att fokusera på nutidens Wolfsburg – som genomgår en slätstruken säsong.
 
Den började dock väldigt lovande då man inledde med nio matcher utan något nederlag, vilket gjorde att man vid ett tillfälle placerade sig som tvåa i tabellen. Detta var i slutet av oktober och vid månadsskiftet till november skulle en djupare nedgång inledas.
 
Startskottet blev brakförlusten i cupen mot RB Leipzig med hela 1–6 och därefter har man inte vunnit mer än fyra matcher i Bundesliga. Offensiven har sett trög och kantig ut, och bakåt i banan har försvaret haft svårt för att hålla tätt. Detta har fått tränaren att experimentera i sina laguppställningar, men ännu har han inte lyckats få det att stämma fullt ut.
 
Chansen att nå Europaspel finns fortfarande, men som dagens Wolfsburg ser ut känns den vägen lång och snårig. Troligtvis får man sikta in sig på en mittenplacering och i stället ladda om till nästa säsong. Dock tror jag att man fortfarande prioriterar ligaspelet framför att ta sig långt i Europa League – även om man räknar med att bemästra MFF.


Tongivande spelare:
Du vet redan vilka några av klubbens tidigare spelare är. Men vilka håller egentligen till i dagens lag? Jag har valt ut fem av de mest betydelsefulla spelarna som kan vara bra att känna till.
 
Koen Casteels
Fem år har hunnit passera sedan Wolfsburg plockade in målvakten som en spännande talang. Sedan dess har han tagit stora kliv i sin utveckling och är faktiskt reservmålvakt i det belgiska landslaget. Så sent som för ett år sedan ryktades han till både Barcelona och Arsenal, vilket säger något om att han är en duglig burväktare. Har en väldigt hög högstanivå och var förra säsongen en av ligans främsta – vilket han dock inte riktigt lyckats leva upp till i år.
 
Robin Knoche
Mittbacken är den spelaren som varit i klubben längst tid och även om han inte är ansedd som lagets bäste försvarare ger han alltid sitt yttersta och visar upp en kämpaglöd. Kommer förmodligen starta i åtminstone det första mötet med Malmö.
 
Maximilian Arnold
Fansens stora favorit som efter Knoche är den största trotjänaren. Han är än i dag klubbens yngsta debutant och får anses vara mer än en habil mittfältare i Bundesliga, som förmodligen hade kunnat spela för en större förening om han velat. Har den här säsongen varit en av de viktigaste spelarna och kommer spela en nyckelroll mot Malmö.
 
Josuha Guilavogui
Fransmannen bär kaptensbindeln och är navet på mittfältet. Det mesta går genom honom och han är fysiskt påfrestande att spela mot då han med sin längd och styrka är svår att övermanna i närkamper.
 
Wout Weghorst
Anfallaren är inne på sin andra säsong i klubben och är lagets i särklass bästa målskytt. Dock har han inte lyckats komma upp i samma nivå som han gjorde i fjol då han slutade delad trea i skytteligan. Trots att han inte är lika glödhet är det defintivt en spelare Malmös försvar måste se upp med. Framförallt på fasta situationer då han med sina nästan två metrar är livsfarlig på huvudet.


Tränaren:
Oliver Glasner är sedan den här säsongen tränare för Wolfsburg och det är första gången den något oprövade österrikaren arbetar utanför sitt hemland. Men efter ett fantastiskt fint arbete med LASK, som han tog från andraligan till spel i Europa på bara ett fåtal år, var det inte överraskande att en tysk klubb skulle hugga efter honom.
 
Enligt tysk media hänger 45-åringen just nu löst och skulle Malmö slå ut Wolfsburg lär han ryka illa kvickt från sin post. Det gäller helt enkelt att han får ordning och reda på laget inom en väldigt snar framtid om han inte vill riskera stå arbetslös i vår.


Arenan:
Volkswagen Arena är en av de minsta arenorna i Bundesliga då den inte inhyser mer än 30 000 åskådare och endast 26 000 då det vankas Europaspel. Dock känns den väldigt modern och är kompakt utformad – vilket gör att sikten är bra var du än sitter och akustiken finns det inget att beklaga sig över.
 
Den är dessutom belägen närapå centralstationen, vilket gör att den är enkel att ta sig till. Kort och gott en förträfflig arena trots sin i tyska mått mätt lilla storlek. Enda minuset är den löjeväckande ljusshowen de kör inför varje match.




Fansen:
Likt arenan är supporterkulturen i Wolfsburg inte särskilt omfattande. Den här säsongen har man ett publiksnitt på strax över 24 000, vilket sett till arenornas kapacitet placerar dem tredje sist av alla klubbar i Bundesliga. 
 
Dock finns det sammanlagt över 130 stycken olika supporterföreningar. WölfeClub heter föreningens officiella och Supporters Wolfsburg är den största fristående. Givetvis finns det också ultrasgrupperingar – även om de inte är speciellt omtalade.
 


Troligtvis kommer de tillresta Malmö-supportrarna synas och höras mest då en stor del av Wolfsburgs publik utgörs av pensionärer och småbarnsfamiljer.


Staden:
När det kommer till staden Wolfsburg är det nästan så jag i egenskap av germanofil på förhand vill be om ursäkt till alla förstagångsbesökare. Den speglar på inga sätt och vis resten av Tyskland och är lite av en skamfläck för landet.
 
Trots att där bor en bit över 120 000 invånare känns det som en grå och tråkig småstad, där Volkswagen-fabriken med sina fyra högresta skorstenar är det egentliga enda som sticker ut. I övrigt ser det mesta likadant ut och jag har i ärlighetens namn aldrig hört någon tala om staden i positiv bemärkelse – inte ens av de som är bosatta där. Så håll förväntningarna låga, så riskerar du inte bli besviken.
 
Jag har personligen varit i staden vid ett par tillfällen och båda gångerna har det varit för att se fotboll. Läs gärna skildringen från mitt första besök där för att få en lite bättre bild av vad du som ska dit har att vänta dig.


Kuriosa:
– VfL Wolfsburg har även ett damlag som är betydligt mer framgångsrikt än herrlaget. Fem ligatitlar, sex cuptitlar och två Champions League-pokaler har man i sitt prisskåp. Spelar i laget gör svenskorna Hedvig Lindahl och Fridolina Rolfö. 

– En eller flera supportergrupperingar har ett vänskapsband med danska Esbjerg fB.

– Under fem års tid hette Wolfsburgs tränare Wolfgang Wolf. Jo, det är helt sant.

***

Finns det något jag missat att nämna? Tveka då inte att skriva det i kommentarsfältet!

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2020-02-17 09:00:00
Author

Fler artiklar om Wolfsburg