RB Leipzig - Dortmund
2 - 1

En seger som ger framtidstro
Blytung seger för Die Roten Bullen

Ett segervrål som inte gick att missförstå och en Christopher Nkunku som fortsätter göra mål. 2-1-segern hemma mot Dortmund var precis vad Jesse Marsch och Leipzig behövde för att få fart på den här säsongen.

Segervrålet i samband med slutsignalen på Red Bull Arena sa det mesta. Den här segern var enormt viktig för Die Roten Bullens fortsatta säsong. Efter onsdagens viktiga poäng hemma mot PSG i CL, var kvällens hemmamatch mot Dortmund en chans att låta den här säsongen få andas morgonluft igen. En chans man också tog. Det var ett Leipzig som till stora delar dominerade den här matchen. Christopher Nkunkus fortsätter sin fantastiska höst och inledde målskyttet i den 29:e minuten när han frispelad rundade Gregor Kobel och rullade in ledningsmålet. Fransmannens sjätte för säsongen, det elfte totalt.

Offensiv bredd
Det är lätt att ifrågasätta Jesse Marschs något hattande med olika laguppställningar den här hösten. Faktum är dock att han har angenäma problem när det kommer till offensiva alternativ. Både Emil Forsberg och André Silva inledde kvällens fight på bänken. Vissa höjer säkert på ögonbrynen åt det. Speciellt då båda klev av tidigt i den andra halvleken mot PSG. Samtidigt är det inte svårt att argumentera för den fronttrio med Poulsen, Nkunku och Szoboszlai som inlede matchen idag. När gästerna dras med skador på viktiga spelare blir Leipzigs bredd avgörande. Trots att Marco Reus kvittering till 1-1 tidigt i andra halvlek kommer ganska ologiskt, så tappar inte hemmalaget momentum. In kommer Emil Forsberg och är med och drar upp anfallet som leder till det avgörande 2-1-målet från Poulsen. Det blev det sista dansken gjorde innan han lämnade plats för André Silva. När Jesse Marsch också till sist plockar av Nkunku och sätter in Dani Olmo i slutminuterna så symboliserar det ganska väl den fina offensiva bredd som finns i den här truppen.

Adams matchens gigant
Det är lätt att fokus hamnar på de offensiva stjärnorna i detta Leipzig. En spelare som sällan fånga någon större uppmärksamhet är amerikanen Taylor Adams. Ikväll förtjänar dock 22-åringen att lyftas fram. Springer kopiöst mycket och värderar ofta rätt med bollen vid fötterna under 90+. Fick ett gyllene läge att slå in spiken med ett 3-1-mål på tilläggstid efter en rejäl snedträff från Kobel i gästernas mål. Något tunga ben hos Adams ledde dock till en för lång touch och Kobel kunde istället reparera sitt misstag.

Olägligt uppehåll?
Efter en vecka med två prestationer som ger gott hopp om framtiden för Marschs mannar är frågan om landslagsuppehållet kommer opassande. Någonting säger mig att laget hade velat fortsätta bygga på den här trenden nu. Efter kvällens seger skiljer nu "bara" sex poäng upp till andraplacerade Dortmund. Med andra ord finns alla möjligheter att blanda sig i striden om andraplatsen. För nog var den här lördagen starten på FC Bayerns ensamsegling mot ligatiteln. För Leipzigs del väntar viktiga matcher direkt efter i uppehållet i jakten på Europa League-slutspel och Bundesligatoppen. Då krävs att formen nu konserveras.