”Ett stort hån mot fansen” – tankar och funderingar efter återstarten

”Ett stort hån mot fansen” – tankar och funderingar efter återstarten

Snart två veckor har passerat sedan Bundesligas återkomst och Filip Wollin har nu sammanställt de tankar och funderingar han samlat på sig sedan dess.



Ingen har väl vid det här laget undgått att Bundesliga är tillbaka. Nu till helgen är det exakt två veckor sedan återstarten och det har redan hunnit spelats tre omgångar där den fjärde går av stapeln från och med i morgon.
 
Intresset för den tyska fotbollen är rekordstort av den enkla anledningen att det just nu är den enda av världens stora ligor som valt att återuppta säsongen. Efter den första helgen rapporterades det friskt om tittarrekord från alla världens hörn och det verkar som att det är många som fått upp ögonen för främst Bundesliga. Någonting som givetvis är väldigt glädjande med tanke på att den tyska fotbollen sällan får den uppskattning den förtjänar trots att det ständigt bjuds på stor spänning och underhållning.
 
Undertecknad har under de senaste två veckorna samlat på sig en hel del intryck och tänkte nu göra ett sammandrag av sina tankar och funderingar i notisform.  
 
Skadligt för den tyska fotbollen
Med jämna mellanrum får jag frågan om jag hatar Bayern München med tanke på deras överlägsenhet. Varje gång svarar jag att jag faktiskt inte känner något större avsky gentemot dem eftersom de gjort sig förtjäna av att vara så dominanta. Dock kan jag inte förneka att jag är otroligt less på att de år efter år vinner Bundesliga. Den här säsongen såg det länge ut som att det mycket väl skulle kunna bli ett trendbrott, men efter deras vinst mot den främsta titelutmanaren i form av Dortmund är jag hundra procent säker på att titelstriden nu är avgjord. Skadligt för den tyska fotbollen, skulle jag vilja hävda. Men återigen är det inte Bayern Münchens ”fel” att de är övermäktiga.
 
Dags att tänka på refrängen
Redan innan tisdagens supermatch mellan Dortmund och Bayern München nämnde jag att resultaten i den skulle kunna påverka Lucien Favres framtid i Dortmund. Som bekant slutade det med ett nederlag för den gulsvarta klubben och direkt efter slutsignalen tog det fart i tysk media om att schweizarens tid som tränare för Dortmund snart är förbi. Personligen har jag alltid haft ett gott öga till Favre, men jag har väldigt svårt för att se honom leda Dortmund till en efterlängtad och nödvändig ligatitel. Därför tror jag att det bästa för klubben vore om man efter den här säsongen valde att friställa 62-åringen. Vem som ska ta över är dock en klurig fråga, men jag är säker på att det finns tränare där ute som lämpar sig bättre för Dortmund än vad Favre gör.
 
Labbadia har gjort det igen
Hertha Berlin har sannerligen vaknat till liv efter uppehållet och är just nu det hetaste laget i Bundesliga. Det har man Bruno Labbadia att tacka för, som är klubbens fjärde tränare för den här säsongen. Labbadia har tidigare gjort sig känd för att få omedelbar effekt när han tagit över ett nytt lag. Det negativa är att den oftast varit kortvarig och när trenden börjat vända har han haft svårt för att få sina spelare att komma på fötter igen. Det ska därför bli intressant att se hur länge Herthas fenomenala svit håller i sig och vad som kommer hända när den väl börjar dala. 
 
Från superlöfte till sprattelgubbe
Redan för några år sedan började jag benämna Schalke som ”det nya Hamburg” då det finns många likheter som är slående mellan de klassiska klubbarna. Jag känner att jag får mer och mer rätt i min jämförelse då Schalke just nu är det formsvagaste laget i ligan. Dock hade jag inte tänkt gå djupare in på deras kris, utan på deras målvakt. I och med att Alexander Nübel i sommar lämnar för Bayern München har han förpassats till bänken. I stället är det Markus Schubert som fått förtroendet mellan stolparna. Ett förtroende han inte tagit vara på, för att uttrycka sig snällt. 
 
21-åringen har allt annat än stärkt sina aktier sedan återstarten då han i match efter match stått för makalösa misstag och tavlor. Hans självförtroende är förmodligen kört i botten och det är svårt att inte känna medlidande med honom när man gång på gång ser honom göra bort sig. Frågan är hur länge han får fortsätta som nummer ett i Schalke, och det är också tveksamt om han framöver kommer vakta målet i det tyska U21-landslaget. Som sagt, jag lider med honom...
 
Havertz sista shower i Bundesliga
En spelare som på senare tid visat framfötterna är Kai Havertz. Blott 20 år gammal har han tagit hela världen med storm och jag kan inte tänka mig något annat än att hans tid i Bayer Leverkusen går mot sitt slut. För han är ämnad att vinna de stora titlarna och det kommer han garanterat inte göra hos ”Neverkusen”. Så jag räknar kallt med att han lämnar och den stora frågan är om han ska bli kvar i hemlandet eller söka sig utomlands. Väljer han det första alternativt finns det bara en klubb för honom och det är Bayern München. Utanför de tyska gränserna är valmöjligheterna desto fler och jag kan tänka mig att spel på de brittiska öarna lockar. Magkänslan säger mig att han lockas mer av att testa sina vingar utanför Tyskland och det gör han rätt i. Om så är fallet har vi några sista shower kvar att njuta av innan det bär vidare ut i världen för superstjärnan.
 
Väntat avsked för Götze
För bara några dagar sedan blev det vi alla egentligen redan visste officiellt. Mario Götze och Dortmund går skilda vägar efter den här säsongen och jag tror det är helt rätt beslut sett ur båda parternas perspektiv. Götze är i stort behov av ett miljöombyte då han helt enkelt inte är tillräckligt bra för att sitta på en av Dortmunds tyngsta löneposter. Jag har tidigare propagerat för att han borde prova på spel i Italien och det står jag fast vid. Att stanna i Bundesliga tror jag inte kommer gynna honom i längden, utan det är dags att prova något helt nytt. Så tack för allt Götze och lycka till framöver, för nog är du fortfarande en skicklig fotbollsspelare även om du alltmer sällan visar det.
 
Fortsatt spännande i tabelltoppen
Jag förstår de som anser att säsongen är över eftersom titelstriden av allt att döma redan är avgjord. Men för mig och många andra som följt Bundesliga i flera år finns det så mycket mer än bara titelstriden. För det räcker med att ta sig en titt från plats två till plats fem för att se hur jämnt och spännande det är där bakom Bayern München. Dortmund, Leipzig, Leverkusen och Mönchengladbach gör alla upp om de tre återstående platserna som innebär spel i Champions League från och med i höst och förmodligen kommer det hela inte avgöras förrän den sista omgången spelas. När det kommer till Europa League-platserna är det sex klubbar som på allvar är involverade och det känns som att mycket kan komma att hinna ske innan säsongen är till ända.
 
... och så även i bottenträsket
Plötsligt har både Werder Bremen och Fortuna Düsseldorf börjat ta poäng med jämna mellanrum och Paderborn verkar ha som taktik att kryssa sig fram i hopp om att det ska räcka till ett nytt kontrakt. Ovanför bottentrion hittar vi Mainz, Frankfurt, Union Berlin och Augsburg som alla riskerar hamna under nedflyttningsstrecket. Så som sagt, det finns så mycket mer än bara titelstriden som engagerar och skapar spänning.
 
Den enorma saknaden efter supportrarna 
Ja, det går att spela fotboll utan fans närvarande på arenorna. Men nej, det är verkligen inte samma sak när läktarna gapar tomma och man hör spelarnas röster eka. Saknaden efter den tyska supporterkulturen är stor och att det under tv-sändningarna erbjuds pålagda ljudkulisser från fans är inget annat än ett stort hån mot de som viger sina liv åt att stötta sitt favoritlag då man parasiterar på all den tid, energi och pengar de offrar.

Filip Wollinfilip.wollin@svenskafans.com@W0llin2020-05-28 21:00:00
Author

Fler artiklar om Tyskland