Foppa-dubbel när Leipzig tog stort steg mot EL-slutspel

CL-avancemanget borta och ett ligaspel som floppat. Då räddade Leipzig säsongen via 5-0-segern borta mot Club Brügge. Emil Forsberg nätade gånger två när tyskarna tog ett stort steg mot Europa League-slutspel till våren.

Med huvudtränare Marsch och lagkapten Gulasci på frånvarolistan på grund av Covid-19 var det ett något stukat Die Roten Bullen som reste till Belgien denna onsdagskväll. Helgens svaga insats i ligaspelet mot Hoffenheim hade satt Leipzig i en situation där säsongen mer eller mindre kunde tagit slut ikväll. Något annat än tre poäng hade nämligen inneburit att chansen till Europa-slutspel till våren försvunnit.

Någon nagelbitare skulle det dock aldrig bli. Redan efter knappa halvtimmen hade gästerna avgjort tillställningen på Jan Breydel Stadium. Detta efter mål från de som ska göra det. Nkunku öppnade målskyttet i den 12:e minuten innan Emil Forsberg från straffpunkten (inget snack om vem som skulle ta hand om den) behärskat satte 2-0 i den 17:e minuten. I den 26:e minuten punkterade sedan André Silva den här matchen mot ett håglöst hemmalag när han nickade in trenollan. Innan halvleken var över skulle också Foppa hinna med sitt andra. Det var verkligen ett helt annat Club Brügge än det som stod upp rätt bra inledningsvis i gruppspelet. Andra halvlek kom att bli precis så avslagen som man kan tänka sig, med två lag som inte tog ut sig nämnvärt. Det betydde såklart inte att Nkunku skulle fylla på sin målskörd och göra sitt sjunde (!) mål denna CL-höst när han spikade slutresultatet 5-0 på tilläggstid.

I och med segern sitter nu Leipzig i förarsätet när det gäller att nå tredjeplatsen i gruppen. Det som behövs är ett bättre resultat än Brügge i sista omgången. En tredjeplats som alltså innebär Europa League-slutspel i vår. Något som definitivt inte ska underskattas för en klubb som Leipzig, som suktar efter en första stor titel. Efter ett par år med Champions League-slutspel, där en ordentlig överprestation har krävts för att gå riktigt långt, kan ett Europa League-dito mycket väl vara ett perfekt mellansteg för Leipzig. För visst finns det potential att gå hela vägen i en sådan turnering. När nu ligaspelet dessutom ser ut att bli ganska avslaget till våren så finns ju alla möjligheter att lägga all kraft på Europa.