Framtidens stjärnor i SC Freiburg
Vilka talanger i Freiburgs reservlag får spela med A-laget nästa säsong?

Framtidens stjärnor i SC Freiburg

SC Freiburgs reservlag är på väg att ta klivet upp till den tyska tredjedivisionen för första gången i klubbens historia. I denna artikel riktar vi fokus mot reservlagets främsta byggstenar i denna framgångssaga - huvudtränaren, veteranerna och framförallt de största talangerna.

Medan SC Freiburgs A-lag går mot en stabilt genomförd säsong i Bundesliga, som troligtvis slutar med en plats i tabellens ingenmansland, så håller Freiburgs reservlag på att skriva historia. Freiburgs reservlag - eller SC Freiburg U23 och SC Freiburg II som de också kallas - ockuperar för tillfället förstaplatsen i Regionalliga Südwest på ett betryggande vis, vilket man även har gjort under i princip hela säsongen. Efter 36 spelade matcher i Regionalliga Südwest har reservlaget plockat ihop 82 poäng och man har sju poäng ner till ligatvåan SV Elversberg, som dessutom har spelat en match mer än Freiburgs reservlag. Det räcker alltså att reservlaget tar ytterligare nio poäng på de återstående sex matcherna av säsongen för att de ska koras som vinnare av Regionalliga Südwest. 



Skulle reservlaget bli ligamästare så innebär det en uppflyttning till 3.Liga, vilket i sin tur betyder att SC Freiburg för första gången i klubbens historia har två representationslag i det som räknas in som den tyska proffsfotbollen (det vill säga 3.Liga, Zweite Bundesliga och Bundesliga).

Nästa säsong är det alltså möjligt att Borussia Dortmunds, SC Freiburgs och Bayern Münchens reservlag kommer att spela i 3.Liga. Dortmunds reservlag leder för tillfället Regionalliga West och skulle precis som Freiburgs reservlag flyttas upp till 3.Liga ifall de blir ligamästare i sin region. Bayern Münchens reservlag befinner sig redan i 3.Liga, även om de för tillfället ligger på nedflyttningsplats.

Jag har full respekt för de personerna med åsikten av att reservlagen i det tyska seriesystemet är ett otyg. För samtidigt som vissa Bundesligaklubbars reservlag marscherar framåt så finns det flera klassiska klubbar i de lägre serierna vars utveckling till viss del hämmas av reservlagen. Supportrar till Alemannia Aachen, Preussen Münster, Energie Cottbus, Dynamo Berlin, Lokomotive Leipzig och SSV Ulm kan ju inte tycka att det är svinroligt att deras största konkurrenter till stor del är Bundesligajättarnas reservlag.

Å andra sidan går det nog med kraft att hävda att reservlagen fyller sin funktion i att producera nya talanger till den tyska fotbollen, då unga spelare tidigt i sina karriärer får ställas mot (relativt) starkt motstånd och samtidigt även får tillgång till Bundesligaklubbarnas kompetens. Det är just Freiburgs talanger i reservlaget jag framförallt vill rikta strålkastarljuset mot i denna artikel, för det finns gott om unga spelare i detta lag som ser ut att kunna få en framtid i Bundesliga (eller åtminstone Zweite Bundesliga). Jag har valt ut de spelare som räknas som de största talangerna i klubben och som även har varit störst bidragande till att den nuvarande säsongen i Regionalliga Südwest har blivit så framgångsrik. Först tar vi dock en titt på reservlagets huvudtränare och reservlagets “veteraner”, vars primära uppgift inte har varit att ta laget till 3.Liga, utan att fostra talangerna.        

Huvudtränaren 
Reservlagets huvudtränare heter Christian Preußer (37 år) och har varit i SC Freiburg sedan sommaren år 2016, då han anslöt från FC Rot-Weiß Erfurt. Under sin tid i Freiburg har det blivit stor succé, med bland annat en uppflyttning till Regionalliga Südwest efter att ha blivit ligamästare i Oberliga Baden-Würtemberg säsongen 2016/2017. Därtill har ett dussintal talanger tagit klivet upp till A-laget och spel i Bundesliga, bland andra bröderna Schlotterbeck. Formationen som Christian Preußer har använt i en stor majoritet av matcherna under den pågående säsongen är ett väldigt offensivt inriktat 3-4-3, där spelare som vanligtvis är anfallare ibland har använts som yttermittfältare. Att laget har gjort 84 mål och släppt in 35 mål på 36 omgångar ger en liten fingervisning i att offensiven är det som prioriteras. Om det nu skulle bli en uppflyttning till 3.Liga för reservlaget så kommer inte Preußer att följa med ändå. I februari i år stod det nämligen klart att Preußer väljer att lämna klubben efter säsongen för att “söka nya utmaningar och ta nästa steg”. Var Preußer hamnar härnäst är ännu inte klart, men det är väl inte otänkbart att många andra klubbar i 3.Liga - kanske till och med Zweite Bundesliga - funderar på att anställa Preußer när läget väl dyker upp. Ny huvudtränare för Freiburgs reservlag nästa säsong blir den 38-årige schweizaren Thomas Stamm, som kommer från klubbens U19-lag.

Veteranerna
I grund och botten består reservlaget av spelare som är yngre än 23 år. Dock finns det tre undantag som bekräftar regeln. 33-åringarna Felix Roth och Johannes Flum samt 32-årige Sandrino Braun-Schumacher är veteranerna i truppen och har som primär uppgift att stötta och utveckla de yngre spelarna under deras resa till att bli fullblodiga fotbollsproffs. Det stora namnet i trion är självklart lagkaptenen Johannes Flum, som själv är en produkt från Freiburgs ungdomsakademi och som spelade för Freiburgs A-lag mellan år 2008 och 2013. Dessutom har Flum även erfarenhet från spel i Eintracht Frankfurt och FC St.Pauli. Både Felix Roth och Johannes Flum har under den gångna säsongen hyllat de yngre spelarnas kvalité och Roth har även sagt att han är övertygad om att några av talangerna från reservlaget snart kommer att spela i antingen Zweite Bundesliga eller Bundesliga.

    
Johannes Flum under sin tid i FC St.Pauli. 

Målvakter 
Noah Atubolu – Den snart 19 år fyllda målvakten är född i Freiburg och har nigerianska rötter. Atubolu har tillhört SCF:s ungdomsakademi sedan år 2015 och blev uppflyttad till reservlaget inför denna säsongen, där han är given förstemålvakt framför de konkurrerande 21-åringarna Lars Hunn och Bennet Schmidt. Atubolus egenskaper har jag svårt att uttala mig om, men jag har ändå fått känslan av att han internt i klubben ses som en framtida förstemålvakt i Bundesliga. Att Atubolu är tysk ungdomslandslagsspelare och att han fick chansen redan som 17-åring i en träningsmatch med Freiburgs A-lag ger åtminstone en fingervisning om målvaktens potential. Kan mycket väl flyttas upp till A-laget redan nästa säsong, men det beror nog också lite på vad som händer med de övriga målvakterna i Freiburgs A-lag.    

Försvarare
Kiliann Sildillia – Värvades in i somras från FC Metz i Frankrike och deras högt ansedda ungdomsakademi. Fick direkt följa med på A-lagets försäsongsläger i österrikiska Schruns och den unge fransmannen har även ganska frekvent tränat med A-laget under hela säsongen. Har dessutom suttit på bänken i två matcher i Bundesliga, men ännu inte fått debutera i A-laget. I reservlaget får Sildillia mest spela mittback, men jag vill minnas att han även spelade högerback under försäsongen i Schruns. Jag har fått känslan att Sildillia är en spelintelligent och aggressiv försvarare, men han verkar även vara målfarlig då han redan är uppe i sex mål och en assist på 32 matcher i Regionalliga Südwest. Trots att Sildillia endast är 19 år skulle det förvåna mig om han inte permanent flyttas upp till A-laget den kommande sommaren. Framförallt kan Sildillia ge mer konkurrens på högerbacksplatsen då Lukas Kübler är skadebenägen och Jonathan Schmid i grund och botten är yttermittfältare. Ska även sägas att Sildillia – tillsammans med Carlo Boukhalfa – är den med högst marknadsvärde (400 000 €) i truppen enligt transfermarkt.de. 

Kimberly Ezekwem – Är en 19-årig vänsterback som i reservlaget mest får spela mittback. Precis som Noah Atubolu är Ezekwem tysk med nigerianskt ursprung. Har tidigare tillhört Bayern Münchens ungdomsakademi, men flyttade till Freiburg för cirka tre år sedan. Under säsongen har Ezekwem gjort 11 assist på 32 matcher som mittback, vilket gör att han leder den interna assistligan. 

Mittfältare 
Carlo Boukhalfa – Den 22-årige innermittfältaren befinner sig lite i limbo mellan reservlaget och A-laget. Officiellt tillhör Boukhalfa reservlaget, men det har bara blivit elva matcher i Regionalliga under säsongen. Istället tränar han mycket med A-laget och har även fått sitta på bänken i sju matcher i Bundesliga, även om debuten ännu inte har kommit. Att det inte har blivit många matcher i vare sig Regionalliga eller Bundesliga har dock sin förklaring i att tysk-algeriern har haft ljumskproblem under en stor del av säsongen. Personligen tycker jag Boukhalfa är en intressant spelartyp med sin box-till-box mentalitet, och han ligger på ungefär samma nivå som Yannik Keitel och Lino Tempelmann i A-laget. Skulle gissa på att Boukhalfa under sommaren antingen flyttas upp permanent till A-laget eller lämnar klubben för andra utmaningar.      

Luca Herrmann – Den 22-årige innermittfältaren har varit SC Freiburg trogen sedan han var 12 år gammal. Har de senaste åren vid sporadiska tillfällen tränat med A-laget och även spelat en del träningsmatcher med A-laget. Har denna säsongen varit den kreativa spelmotorn på det centrala mittfältet i reservlaget och även stått för fem mål och sju assist på 30 matcher. Kanske inte är den som ligger närmast att flyttas upp till A-laget, men det skulle inte förvåna mig om andra klubbar i 3.Liga och Zweite Bundesliga funderar på att värva Luca Herrmann.

Noah Weißhaupt – Noahs farsa, Marco Weißhaupt, spelade för bland andra Hamburger SV, Hansa Rostock och SC Freiburg i Bundesliga under 90-talet och i början av det nya millenniet. Noahs farfar, Jörg Weißhaupt, spelade tillsammans med sin tvillingbror Horst Weißhaupt för FC Rot-Weiß Erfurt i DDR:s förstaliga. Fotbollsgenerna verkar gå i arv hos familjen Weißhaupt, för idag räknas Noah Weißhaupt som en av Freiburgs största talanger. Den idag 19-årige Noah har tillhört Freiburgs ungdomsakademi sedan han var 11 år gammal, och han är en dribblingsskicklig ytter. Enligt Wyscout.com gör han i snitt 9,53 dribblingar per match (varav 53,91% av dem är lyckade dribblingar). För att få en känsla hur mycket dribblingar detta är kan man jämföra det med Kingsley Coman i Bayern München, som gör mest dribblingar i Bundesliga med sina 9,04 per match. Weißhaupt var med på A-lagets försäsong i Schruns förra sommaren, och under säsongen i Regionalliga har det hittills blivit fyra mål och nio assist på 26 matcher. Jag har fått känslan att han är lite av en supporterfavorit nere i Freiburg och att supportrarna har stora framtidshopp för Weißhaupt.        

Anfallare
Guillaume Furrer – En 20-årig schweizisk ytteranfallare som kom från FC Zürichs ungdomsakademi för cirka två år sedan. Har denna säsongen gjort sju mål och tre assist på 29 matcher. Har gjort en landskamp med det schweiziska U20-landslaget.  

Emilio Kehrer – En 19-årig anfallare som har erfarenhet från det tyska U19-landslaget. Har under den nuvarande säsongen gjort tio mål och två assist på 21 matcher. Har tillhört Freiburgs ungdomsakademi sedan han var 15 år gammal. Ytterligare ett år med reservlaget i 3.Liga hade nog varit bra för Kehrer, innan ett steg till A-laget kan tas.      

Marvin Pieringer – Den 21-årige anfallaren fick ett stort genombrott i höstas. Gjorde 12 mål på 14 matcher i Regionalliga, även om det också ska sägas att samtliga mål gjordes i sex matcher. Detta skapade intresse hos andra klubbar under vinters transferfönster, och således blev även Pieringer utlånad till bottenlaget Würzburger Kickers i Zweite Bundesliga. Pieringer gjorde direkt succé med tre mål på de två första matcherna i Zweite, men därefter har målproduktionen stannat av och tysken har endast mäktat med ett mål och två assist på 16 matcher. Kanske att en ny utlåning i Zweite Bundesliga ligger nära till hands även nästa säsong. 

Kevin Schade - Precis som Sildillia och Weißhaupt fick 19-årige Kevin Schade följa med A-laget på försäsongslägret i Schruns förra sommaren. Därefter fick han under hösten sitta på bänken i två Bundesligamatcher. Hade det inte varit för en del skador som Schade har ådragit sig under säsongen hade han troligtvis redan debuterat i Bundesliga, då han räknas som en av de största talangerna i klubben. I Regionalliga har det under säsongen blivit sex mål och tre assist på 21 matcher. Schade kom till SC Freiburg som 17-åring från sin moderklubb Energie Cottbus efter att Freiburg slantat upp 100 000 € för talangens signatur. Förhoppningen är att Schade går samma framtid till mötes som Maxi Philipp och Nils Petersen - två andra före detta respektive nuvarande Freiburganfallare med stark Cottbus-anknytning - och blir en viktig kugge i Freiburgs A-lag i Bundesliga.     

Nishan Burkart - Den 21-årige schweiziske anfallaren värvades in från Manchester Uniteds U23-lag för två år sedan. Fick göra sin Bundesligadebut mot Mönchengladbach den 3 april i år och har även suttit på bänken mot Frankfurt och Bielefeld i Bundesliga. I Bundesligadebuten blev det inget mål, men i Regionalliga har Burkart tryckt in bollen i mål vid 15 tillfällen på 31 matcher, och därtill bidragit med fyra målgivande passningar. Har beskrivits av Christian Streich som en väldigt snabb spelare, vilket kanske inte är så konstigt med tanke på att Nishan Burkarts båda föräldrar, Helen Barnett och Stefan Burkart, har deltagit i två OS vardera som sprintlöpare.


I nedanstående länk kommer ni till Freiburgs egna hemsida, där ni kan få ett ansikte på talangerna i reservlaget.      

https://www.scfreiburg.com/teams/u23/spieler/

Ludwig Dahlström2021-05-14 16:08:00
Author

Fler artiklar om Freiburg

Del 2: Talangerna som vill vinna 3.Liga - det här är Freiburg II
Del 1: Talangerna som vill vinna 3.Liga - det här är SC Freiburg II