Lagbanner

Ett stycke protest, ett stycke historia

Nordwestkurve i Frankfurt sätter en ny ribba

Kan ni tänka er en Nordwestkurve i Frankfurt helt tom? Det är vad kvällens match mot Union Berlin lovar, om man ska lita på Eintracht.de och UF97. Som en synnerligen radikal protest mot måndagsmatcher har våra ultras valt att inte beträda Nordwestkurve under hela matchen. Istället har klubben erbjudit ersättingsbiljetter för fansen på sittplats, så att de med säsongskort ska kunna se matchen ändå. 

Detta är en ny nivå, även för oss, även för UF97. Att kasta in tennisbollar på planen, tillika toapapper, är en sak. men att inte stötta sitt lag är en annan. Jag vet inte riktigt vad jag tycker om det. Idén är att visa hur det skulle kännas utan fans- en gest som stöttats och testats av många runtom i Bundelsiga- man aldrig på detta vis, aldrig såhär vansinnigt rejält. Klackar har under vissa delar av matchen varit tysta, eller någorlunda dämpade. Jag såg till exempel Fortuna Düsseldorf mot Leipzig live i december och förvånades av Fortuna-fansens tystnad. Tills en lokal vän förklarade för mig hur det egentligen stod till. Då förstod jag, då kändes allt lite mer rimligt. fast ändå inte. 

Jag förstår idén. Absolut. jag inser att man vill visa hur det kommer se ut. men man har redan vunnit denna kamp. Man har redan lyckats få bort måndagsmatcher från 2021. Man behöver inte skada lagets chanser att vinna en match för det. Om man inte anser att laget har en god chans även utan fansen- men om det är parollen blir idén istället att fansens roll är utspelad. Och att den aldrig har spelat en roll. UF97 och dyl. har en kämpaglöd, en rejäl Kampfgeist, men i detta fall kan jag tycka att deras ideologi tar överhanden. En protest som, enligt en själv, skadar laget ser inte bra ut. Även om den stöttas av klubben. 

Det är fram och tillbaka om man undersöker idéerna bakom, som det ofta är med protester. Jag tror de flesta åskådare har fått nog av dem, medan ultras är mer än kära i dem. Som man ofta är som fundamentalist. Det är nog essentiellt någonting som man inte kommer finna samförstpnd kring. Vi får nog helt enkelt acceptera UF97s beslut och deras ideologi här. De gör vad de anser vara bäst för klubben, ett område där de bör anses vara auktoriteter. 

Axel Falkinstafalk@outlook.com@Falkfurt2020-02-24 09:36:00
Author

Fler artiklar om Frankfurt