Lagbanner
2020-02-20 18:55

Frankfurt - Red Bull Salzburg

Inför SGE - AUSTRIA SALZBURG

Dåså. Dags igen. Slutspel i en Europeisk turnering för det goda Eintracht. Förra året var vi nästan triumferande in i det absolut sista, men i år har allt gått lite mer hackigt. Emellertid har vi fått en relativt normal lottning i sextondelsfinalen - ett lag som kastades ur sin grupp i Champions League, trots att man gjorde synnerligen respektabla insatser mot Liverpool o co. En storvinst mot Genk var därtill meriterande. 

Klubben vi möter är inte värdig mina ord. Det är, liksom Leipzig, ett plastälskande konglomerat som står för skeva värderingar och extremkapitalism- ett eko från en värld jag trodde människan gått vidare från, men som tydligen änn existerar. Eller inte alls ett eko, utan blott ett bistert verklighetsmonument över allt som är fel, har gått fel och kan gå fel i samhället. Red Bull Salzburg. Istället skriver jag idag om klubben som fick utstå Red Bulls påfrestande taurin-inducerade andedräkt när företaget med extrem vilja och påklistrat engagemang ville slå sig in i fotbollsvärlden - Austria Salzburg. 

Bildad 1933 efter en ihopslagning i den gamla Mozartstaden Salzburg. Hertha och Rapid Salzburg gick samman och bildade denna nya klubb som skulle komma att bli den största klubben den 100 000-stora staden vid floden Salzach. Man valde då färgerna lila och vitt, detta eftersom färgerna var politiskt neutrala, i ett försök och protest att få landet att hålla sig politiskt neutralt i denna ack så klagsamma tid. Relativ obskuritet hämmade klubbens utveckling i den stora sfären länge. Sen kom kriget, man kunde inte göra mycket väsen av sig, vem kunde det på en fotbollsplan?, men efter kriget började landet Österrike, staden Salzburg och dess fotvollsklubb Austria Salzburg att byggas upp igen, liksom hela Europa försökte återhämta sig från nazismens spillror. Emellertif hade klubbens förra stadion utplånats av bomber och granater. Den nya starten fick ett abrubt avbrott. Men inga framgångar utan lite hinder, menades det, och man flyttade kvickt till en liten plätt i Franz-Josefs-Park i Volksgarten. 

Eftersom en beklaglig mängd spelare dessvärre föll i kriget var man illa tvungen att bygga en helt ny struktur och trupp, utöver den nya arenan. Det var sannerligen ett nybygge av rang för klubben i Volksgarten, en nybildning fylld med avbrott och problem, men till slut fann man sig till rätta. Till slut fann man sig hemma vid Roseggerstrasse och började bygget av Lehener Stadion, som skulle komma att bli deras permanenta hem och svaret på krigets alla destruktiva frågor om fotbollens krishantering. Man hade ännu sportsliga problem och nådde som högst en åttondeplats i högstaligan under 50-talet. 

Fortsatt obskuritet föranledde det som skulle komma att kallas den gyllene tidsåldern för klubben som inträffade under slutet av 80-talet och början av 90. Man gick upp till Bundesliga i Österrike 89 och satsade hårt genom ett nyformerat lag med ett par landslagsspelare på plats. Efter att ha slagit topplag landade man på sjätteplats i ligan, en succé för den nyuppflyttade Mozart-klubben. 

Olivier Bierhoff värvades 1990. En stor grej för klubben, som ändå var relativt liten i landet. Säsongen fortlöpte finfint och Bierhoff hade ett par numer legendariska matcher, bland annat när han gjorde fyra mål mot St. Pölten. Oliver Bierhoff slutade sensationellt nog säsongen på 26 mål och vann naturligtvis skytteligan. Man vann emellertid inte ligan detta år och inte året eter, när man åkte till Wien med ett försprång på tre poäng inför sista matchen, men tappade allt ändå. Man nådde dock UEFA-Cupen 92/93, men åkte ut direkt mot Ajax. Iligan ledde man ånyo ligan, men tappade. 93/94 blev klubbens mest framgångsrika år någonsin, då man både vann ligan gick långt i Uefa-cupen. Man slog både Antwerpen och Dunajska Streda innan man ställdes mot Luis Figos Sporting Lissabon. Man förlorade borta med 0-2. Men i hemmamatchen blev Adi Hütter hjälte för Austria, då han prickade in 2-0 och sedan vann man med 3-0 efter förlängning. Enligt klubben sjäöv den stördta match någonsin. 

2006 kollapsade allt. Man köptes upp av Red Bull. Som gjort klubben till en megafon för högt blodsocker och fåniga slogans. Som det kan gå. Red Bull är klubben vi möter. Austria är klubben som har födslorätt på denna turnering, denna match och denna stund. Glöm inte det. Normalisera inte det. 

Axel Falkinstafalk@outlook.com@Falkfurt2020-02-20 14:56:27
Author

Fler artiklar om Frankfurt