Lagbanner
2019-02-14 21:00

Shakhtar Donetsk - Frankfurt

Inför Shakhtar - Eintracht

Bortamatch i ett kyligt och kargt Ukraina. Dekadens och hopp om mål.

Sextondelsfinal i Europa League och vi åker till norra Ukraina fyllda med hopp och lycka inför vad framtien har att utvisa, men även med en del orosmoln som dykt upp på en annars blå och fin himmel. Lass uns schauen. 

Adi Hütters flexibla bygge har en riktig maktkamp framför sig. På bortaplan i ett, på förhand trott, iskallt Kharkiv ska hans lag försöka rubba de Ukrainska mästarna, som i dödens grupp i Champions League lyckades sluta före Hoffenheim, men bakom City och Lyon. Men vad är det egentligen för lag vi kommer möta där borta i öst? Det är ett lag byggt runt teknik och flärd, som spelar en offensiv fotboll driven av en tränare vi mött och blivit utslagna av förut. Paulo Fonseca var nämligen tränare för FC Porto när vi åkte ut efter 3-3 på hemmaplan, ni vet matchen när Eliaquim Mangala gjorde två mål? Ja, just den. 

Men vi är också ett lag som kan. Det har vi visat vid ack så många tillfällen under denna säsong, inte minst i just Europa League mot lag vi borde ha haft vissa problem mot. Vi har få skador, få spelare som är ur form och har faktiskt inte förlorat ännu under 2019, vilket ger oss trygghet och värme när vi går in i detta svåra och snåriga dubbelmöte. Vi har en anfallstrio som alltjäm gör mål, om än lite mindre frenetiskt än under perioder 2018, och vårt försvar är förnyat och föryngrat med bredd och talang. Det ser bra ut. 

Men vi har många matcher, vi spelar mer eller mindre två gånger i veckan framöver och det tär på oss. Helgens match mot RB Leipzig var svår och matchen vi har nu i helgen mot Borussia Mönchengladbach kommer även den bli en knepig kamp att spela. Som tur är har vi bredd, men har vi hög kvalitet i bredden? Det vet vi ännu inte. Det vi kommer få se ikväll är emellertid en hög nivå av frenesi, en fin niv på fotbollen och fantastiska bortasupportrar (3000) som kommer slå bortarekordet för Shakhtar Donetsk. 

Vad är målet med matchen? Att få med oss ett bra resultat till ett kokande Waldstadion där vi kan ge dem nådastöten. Det är en svår bortamatch på fler plan än ett och att förvänta sig, eller raktav kräva en vinst vore måhända för mycket att be om. Det vi emellertid kan önska, det vi måhända kan hoppas på och det vi tror på är ett bra oavgjort. Gärna med ett eller två bortamål som vi kan bygga vidare på på hemmagräs framför 50.000 heta och kokande människor i en häxkittel i skogen nära Südkreuz. 

Nu kör vi. Vi ska få Ukraina att skaka. Poltava? Ha! Nu tar vi revansch för allas misslyckanden i öst. Nu ger vi fan i vad folk säger. Nu gör vi det vi kan och exakt det vi ska. 

Axel Falkinstafalk@outlook.com@Falkfurt2019-02-14 11:28:23
Author

Fler artiklar om Frankfurt