Lagbanner

Rebic eller André Silva?

Vore det klokt att göra lånen permanenta? Eller vänta tills nästa sommar och plocka hem Rebic igen?

Frågeställningen är enkel, självklar, self-explanatory. Med ett år kvar på lånen med Andre Silva och Rebic har vi änu tid att känna efter. Men det kan vara vist att skaffa sig en rimlig åsikt, eller åtminstone en orimlig sådan, eftersom klubben kommer behöva ta beslutet relativt snart med vem de vill satsa. Cuphjälten Rebic eller överraskande duktiga Andre Silva. 

Andre Silvas historia är, sett till det stora, ganska dyster. Eintracht är egentligen den första klubben han har slagit i sedan Porto. Han kom fram som en potentiell stjärna, men det fanns tydliga defekter hos honom redan då, defekter som Milan kanske inte riktigt hade räknat med när man värvade honom ganska dyrt för nästan 40 miljoner Euro. I Milan kom han aldrig till sin rätt och blev under 18/19 utlånad till Spanien där han gjorde lite väsen av sig i Sevilla, men inte bra nog för att italienarna skulle ge honom en reell chans. Där fanns det varken förtroende eller en okej grund att stå på. Att försöka slå genom i 10-talets AC Milan är en av de mer otacksamma uppgifter man kan få. 

Så när han kom till oss förra sommaren var det med ett relativt besudlat rykte som ett spolierat underbarn som aldrig rättfärdigat den summa man betalat för honom i Milan blott två år innan. Då var Silva 22 år gammal och skulle slå sig in i ett erratiskt och galet Milan, ett Milan som är långt ifrån det som Pioli lyckats bygga upp av några smartare värvningar nu. Med Rafael Leao och Zlatan har man dåtid, nutid och framtid på anfallspositionerna. Silva behövs inte. Kanske har han aldrig behövts. För han är en klassisk anfallstyp där Ante Rebic är en irrationell iller. Klassiska anfallare behövs knappt längre. 

Förutom i Eintracht Frankfurt. Vi har under det senaste decenniet alltid haft en rejäl spelartyp i anfallet. En som kan ta emot bollar och avsluta de få chanser de kan få. Under 18/19 hade vi två stycken sådana i Haller och Jovic. Innan har vi haft Alex Meier som har mer än dugit för en klubb som Eintracht. När Haller och Jovic såldes vidare för rekordsummor fann man sig med en inneffektiv Goncalo Paciencia som ersättare. Det var, helt enkelt, inte bra nog. För vi skapar en del chanser numera. Det är ingen dussintrupp Hütter har till sitt förfogande. Kostic gjorde 11 assist i Bundesliga, bara det är beundransvärt. 

Rebic är en fantastisk spelare. Men han är lite speciell. Spelatrtypen han representerar är populär i dagens fotboll. Han kan spela lite grann överallt, bra aceleration och ruskigt teknisk med bollen på korta sträckor. Dessutom är han irrationell, näst intill omöjlig att markera effektivt. Påhittighet är essensen i hans arsenal och det är vad kanske varje klubb behöver. Men Filip Kostic har utvecklats från en förutsägbar vänsterspringare till en irrationell ytter. Behåller vi Kostic, vilket verkar vara en självklarhet, så behövs inte Rebic. Vi mår bättre av en spelare som André Silva- en målskytt. 

Stundtals har han varit ganska frustrerande, men hans siffror talar för sig själva. 12 mål och fyra assist på 26 matcher är mer än godkänt för de förväntningar man hade på honom och den stundtals begränsade speltid han har fått under dessa 26 matcher. Han har ersatt de mål vi saknade efter trions kosläpp på ett mer än dugligt sätt. Applådervärt och framförallt någonting att bygga på. För André Silva vill stanna, han är 25 år gammal i år och har fått sitt absoluta genombrott i en klubb som tror på honom och behöver honom. Ante Rebic har just haft ännu en, siffermässigt, okej säsong i Milan- en klubb som passar hans ego. Dessutom går Rebic kontrakt i Eintracht ut 2022, sommaren efter att han kommer tillbaka från lånet. Varför inte få en kapabel målskytt i direkt byte? 

För mig är det en no-brainer att Silva ska behållas till förmån för Rebic. Vi behöver Andre mer än Ante. Så enkelt e de. 

Axel Falkinstafalk@outlook.com@Falkfurt2020-07-08 13:35:55
Author

Fler artiklar om Frankfurt