Lagbanner

Riederwalder Sterne - Aufsichtsratvorsitz Philipp Holzer

Vi tar en titt på några av de som styr klubben Eintracht och hyllar det som sannerligen bör hyllas. Först - Aufsichtsratvorsitz Philipp Holzer

När klubben är i ett slags upproriskt stadium är det upp till de med större makt att reda i klubbens framtid. Eintracht Frankfurt har, genom de många åren, upplevt ett antal kriser och har även överlevtg coronakrisen med bravur. Men nu rivs allt vi känner till upp och vi måste göra om allt igen. I situationer som dessa finner jag tröst i att hitta människor att lita på. Lyckligtvis finns det många sådana i Eintracht Frankfurt. I de närmaste fyra artiklarna tänker jag berätta om fyra olika personer som är kring den styrande kretsen i Eintracht Frankfurt och som är de som tar besluten som förändrar riktningar och strömningar i vår kära klubb. Vi börjar med Philipp Holzer, som är Aufsichtsratsvorsitz (vilket underbart ord, right?) sedan Wolfgang Steubings avgång i juli 2020. 

Philipp Holzer, född i München och med en fotbollskarriär som målvakt i hessiska Bad Homburg, har en utbildning vid Harvard Business School samt ett halvt liv som medarbetare på den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs bakom sig. Holzers far var under en tid chefredaktör på Frankfurter Rundschau och familjen är en uppskattad välgörare i staden Frankfurt och i klubben Eintracht. Holzer har varit med i styrandet av klubben sedan 2009 när han, efter finanskrisen, sade upp sig från sin lukrativa tjänst på Goldman Sachs i New York för att koncentrera sig på sin älskade klubbs framtid. 

Holzer är vältalig och har en extrem sakompetens, om man ska tro Peter Fischer och diverse medarbetare på Frankfurter Rundschau (som gjort två stora intervjuer med mannen). Sedan han blev invald i Frankfurts Aufsichtsrat har han varit högst delaktig i samtliga projekt som klubben tagit på sig och har varit ytterst ansvarig för den modernisering som klubben under de senaste åren gått genom. För många år sedan, när han blev invald, ska han ha sagt till Frankfurter Rundschau att han önskade att Frankfurt kunde bli som Arsenal FC. Detta på grund av London-klubbens då långsiktiga tänkande med billiga inköp och strukturella investeringar som i längden skulle göra klubben stabil. Han pratade även om att det vore drömmigt att ha en tränare som Arsene Wenger, som kunde stanna i klubben en längre tid och bygga någonting stort. Medan tränardelen inte direkt har gått genom, har mycket av det andra slagit in. Frankfurt har, i hans, Fischers och Steubings regi stått för en investering i klubbens struktur. Man har moderniserat arenan, tagit bort det olukrativa U23-laget och skapat en tydligare ungdomssatsning med investeringar i teknologi och statistisk analys som ska göra ungdomarna som kommer ur Eintrachts akademi bättre rustade för a-laget. Detta har gått sådär ännu, med egentligen bara Aymen Barkok som en solskenshistoria. Men saker tar tid. 

Holzer har ett makroperspektiv som få andra vad gäller Eintracht Frankfurt. Han talar om klubbens kultur som någonting av absolut högsta vikt och att en investerare i klubben måste vara medveten om vad Eintracht står för. Allt ska gå genom den tradition och emotionella makt klubben utstrålar. I detta ramverk arbetar han och hans kollegor i Aufsichtsrat och det är en fröjd för fansens öron att höra. Ingen Martin Kind här inte, nej. En människa som älskar och förstår klubbens alla veck, som förstår problemen som tradition leder till, men som också ser den enorma styrka det innebär att ha en stark emotionell koppling till sin stad och sina fans. 

Vidare pratar han ofta om klubbars värde och hur fotbollens värde ökar, men också att Frankfurt, medan man har ambitioner, är långt ifrån. Däremot ser han klubbens framtid som ljus. man har tjänat in ett fint kapital med hjälp av ett nytt avtal med staden vad gäller arenan, samt genom deltagande i stora turneringar. I spenderandet av pengar och förvaltandet av kapital ser han en vinst i att vara kreativ. Han verkar, utifrån alla intervjuer, se styrkan i att bygga långsiktigt och investera i strukturen. Klubbens marketing, som framförallt går genom Axel Hellmann, riktar sig till de delar av världen som är mest lukrativa för den tyska fotbollen. Han pratade 2018 om USA och Kina som viktiga marknader, då det finns mycket pengar och många investerare, men verkar också se närområdet som viktigt för att bygga ut den emotionella koppling området har till klubben.

Kreativitet, modernisering och långsiktighet. Philipp Holzers Eintracht Frankfurt är en bastion av bra skit som genomsyrar klubbens alla grenar, medarbetare och även spelare. Vilken sportchef, vilka spelare och vilken situation Eintracht än besitter när nästa säsong börjar är jag övertygad om att klubben inte bara kommer fortleva, utan utvecklas till en storspelare både nationellt och internationellt. 

Axel Falkinstafalk@outlook.com@Falkfurt2021-04-15 15:42:49
Author

Fler artiklar om Frankfurt