Lagbanner
Joachim Löw i diskussion om tysk fotbollsutveckling
På bilden från vänster: Christian Streich, Jens Todt, Joachim Löw, Christoph Biermann, Stefan Simm, Johannes Flum (Foto: A. Keller, SC Freiburg)

Joachim Löw i diskussion om tysk fotbollsutveckling

I år firar Freiburgs fotbollsskola tioårsjubileum. Flera unga spelare som varit utbildade i Freiburgakademin har lyckats hittat sin väg till den professionella fotbollen i Bundesliga. Även den tyska fotbollen i sin helhet har upplevt en boom de senaste åren – inte minst på grund av den systematiska ungdomsutvecklingen. Tyska förbundskaptenen och Freiburgprofilen, Joachim Löw diskuterade ämnet i en paneldiskussion vid jubileumsfirandet.

SC Freiburg hade arrangerat ett mycket festligt jubileum som ägde rum i måndags i SC Freiburgs utsålda lokal, där totalt 400 personer deltog denna kväll. Gästerna hade en knapp halvtimme framför sig i sällskap med den högkvalitativa panelen i närvaro av SC-styrelsen, lagets tränarstab, liksom många andra ungdomstränare och spelare som uppmärksammade dagens frågeställning: ”Talang utan slut - Hur viktiga är utbildningscentrerna (Nachwuchsleistungszentrum) för tyska fotbollens progression?”  En högaktuell fråga, då den tyska fotbollen fått ett stort erkännande och respekt världen över för det stora antalet välutbildade professionella fotbollspelare som kommer fram i landet. Det beröm som har ett visst berättigande, visas inte minst på landslagets imponerande prestationer.

Utbildningscentrernas arbete ger oss frukter att skörda 
Om frågan hur man ska förklara en sådan uppgång, samtalade journalisten och författaren Christoph Biermann från chefredaktionen på fotbollstidningen Förbundskaptenens elva vänner, SC Freiburgs genom tiderna främste målskjut, hedersmedlem och Tysklands nuvarande förbundskapten Joachim Löw, Jens Todt, före detta SC proffs och nuvarande sportchef i VfL Bochum, Stefan Simm, tidigare projektledare för Foot Pass Deutschland, ett företag som bland annat ansvarar för certifiering av dem tyska utvecklingscentrer, SC Freiburgs assisterande tränare och chef för fotbollskolan Christian Streich, samt SC-spelaren Johannes Flum, som en gång utbildat sig i Freiburgs fotbollsskola.

Inledningsvis betonade Joachim Löw, att i jämförelsen med 2004, då han kom till landslaget som assisterande tränare, finns det många fler tallanger idag - om än inte utan slut. ”Det arbetet som utbildningscentrerna står för, har gett oss frukter som vi kan skörda nu. Klubbarna bidrar med en hel del och vi har idag mycket bättre förutsättningar i toppen, även om det fortfarande existerar ett eller annat problem i internationell jämförelse.” Johannes Flum berättade om sin tid som ungdomsspelare i Freiburgs ungdomsskola, där han började i C-juniorlaget. På den tiden pendlade dem nuvarande Bundesligaspelare regelbundet från sitt hem i Hochrein till Freiburg för att träna med laget. ”Fritid fanns det inte mycket av”, minns Flum. ”Men den som gör det, vet vad han får avstå från eftersom fotboll ger så mycket tillbaka.”

Perspektiv utanför fotbollen
”Och om den professionella fotbollen inte fungerar i slutändan?” frågar någon i publiken. I hanteringen av unga spelare, säger Christian Streich, som inför den här säsongen arbetat 15 år som A-ungdomstränare i SC Freiburg, i bedömningen av individuella perspektiv måste man ha ”total öppenhet med spelare.” ”Det är viktigt att låta dem ha kvar en del av deras drömmar, men kommunicera öppet när det inte räcker.” Slutligen är utbildningen i SC Freiburg, baserad på principen om en dubbelutbildning, där varje spelare, som förutom att få en fotbollsutbildning, även får en gymnasieexamen eller yrkesutbildning. Något som ska erbjuda alternativa perspektiv. Kriterier som dessa finns också med i certifieringsprocessen för utbildningscentrerna. Freiburg har vid två tillfällen fått landets högsta betyg för sitt arbete inom området.  

Stefan Simm som var med och genomförde utvecklingsprocessen, gav en insikt i de invecklade och omfattande krav som ställs på utvecklingscentrerna och Bundesligaklubbar. Hur hållbart är arbetet? Har föreningen en idé? Hur konsekvent följer de den? Hur förmedlas den? Hur arbetar man med träningar, pedagogiken och reflektionsarbetet? För att hitta ett svar, studerade Simm inte bara Freiburgs träningsenheter, utan närvarade bland annat vid halvtidsnack i omklädningsrummet. Certifieringen är i slutändan ”en form av kvalitetsmanagement”, sa Simm. Proffsklubbarnas utvecklingscentrer ser han som ”en forskningsavdelning”: ”Man vänder sig tillbaka till något och utvecklar det vidare med förbehållet: ”vad är bra för oss?”

När Jens Todt lämnade Freiburg som spelare 1996, fanns det ännu ingen fotbollsskola i Freiburg. Jens Todt som är sportchef i VfL Bochum, arbetade tidigare som bland annat utvecklingschef för fotbollsskolor i SV Hamburg och VfL Wolfsburg. ”Freiburgs skola har ett utmärkt ryckte i branschen. Det inkluderar en igenkännbar spelstil, en positiv miljö och funktioner.” I grunden har Freiburg börjat satsa tidigt på ett bra talangarbete. Samtidigt är han säker på att ungdomssatsningen har verkställts i alla klubbar idag.

Klubbarna måste ha en filosofi
Joachim Löw påpekade att klubben, genom att följa denna riktning, sätter internationella normer som mål, där man har FC Barcelona som förebild. Deras förre president hade satt ett mål att 80-85% av spelarna skulle vara egenfostrade. I Champions League segern för två år sedan var 7 spelare i startuppställningen från den egna akademin. I SC Freiburg finns det åtminstone sex stycken i det aktuella laget. Baserat på klubbnivån har framfångsrika föreningar en filosofi, sa den tyska förbundskaptenen.  ”Och om man håller sig till den och utför sin filosofi konsekvent, då når man också framgång.” Precis som fotbollen har förändrat sig de senaste åren, måste kvalliten på utbildningen utveckla sig vidare. ”Vi har en klart bättre utbildning inom tekniska områden. Men utrymme på planen har blivit allt mindre och tiden man har på sig att agera är liten. Därför är den individuella kvalitén den viktigaste utbildningsfaktor, viktigare än spelsystemet. Vi måste göra det enkla till något speciellt, passningsspelet, timing, bollmottagningen, spel utan boll, hur man löser en-mot-en situationer, hur man snabbt hittar lösningar i trånga utrymmen.”

 I och med framkomsten av utvecklingscentrer, har det även kommit en ny generation av tränare och SC Freiburg är ett bra exempel för det. Huvudtränaren Marcus Sorg och hans assisterande tränare Christian Streich och Patrick Beier har alla tidigare arbetat i Freiburgs fotbollsskola. Deras kollegor Thomas Tuchel och Marco är ett annat exempel. ”Men vart måste den tyska fotbollsutvecklingen bli ännu bättre?” får panelen ännu en fråga. ”Den måste bli bättre inom alla område”, underströk Joachim Löw. ”Vi har gjort stor utveckling, men vi kan inte sluta bara för det. Fotbollen har blivit komplexare och snabbare. Förutom den tekniskt-taktiska utvecklingen, är även den kognitiva utvecklingen av spelarna mycket viktig. Precis som social kompetens eller karakteristiska värden som exempelvis disciplin och lagarbete.”

Som Arsene Wenger en gång sa till Löw: ”Varje gång vi tog en titel med Arsenal, hade vi ett intelligent lag.” Löw fortsatte utveckla därifrån: ”Av alla utvecklingar som finns inom fotbollen, håller jag intelligensutvecklingen högst av alla.” Ett råd som alla tyska utvecklingsskolor kan använda sig av från och med nu. Att utvecklingscentrerna har en stor andel i tyska fotbollens frammarsch hade påpekats många gånger under kvällens gång. Grunden till deras införande var ett beslut från DFB (tyska fotbollsförbundet) som gjorde utvecklingscentrerna till en obligatorisk sak för alla tyska lag i första (fr.o.m. säsongen 2001/02) och andra (2002/03) ligan. Eller som Jens Todt uttryckte sig: ”Man kan säga att föreningarna blivit tvingade till sin lycka.”
 
Ett kort videoreportage om evenemanget finns att se på tyska på kickers video. Länk nedanför.
http://www.kicker.de/news/video/1157329/video_loew-glaubt-nicht-an-bayern-durchmarsch.html
 
Fotnot: Texten är baserad på en artikel av Dirk Rohde på SC Freiburgs hemsida.   

Nikolai von Schlippenbach2011-10-27 00:55:00
Author

Fler artiklar om Freiburg

Del 2: Talangerna som vill vinna 3.Liga - det här är Freiburg II
Del 1: Talangerna som vill vinna 3.Liga - det här är SC Freiburg II