Lagbanner
Decenniets Freiburg-lag
Papiss Cissé ger tummen upp till Decenniets Freiburg-lag.

Decenniets Freiburg-lag

Vilka SC Freiburg-spelare har varit bäst under 2010-talet? Svaret på den frågan får ni i denna artikel då Freiburg-redaktionen har tagit fram decenniets lag för Bundesligaklubben från Schwarzwald.

När vi på Freiburg-redaktionen tog fram decenniets lag för SC Freiburg så valde vi helt enkelt de spelare som har presterat bäst i Freiburg under decenniet. Hur spelarna har presterat i sina landslag samt vad de har gjort innan eller efter sin tid i SC Freiburg har inte haft någon betydelse.  
 
Formationen för decenniets lag är 4-4-2 eftersom det är den formationen som den valde tränaren har använt sig mest utav under sin tid i SC Freiburgs A-lag. Utöver en startelva har vi även tagit med nio avbytare. Statistiken som presenteras bredvid varje spelare avser 2010-talet.
 
Vad som är väldigt intressant att kunna konstatera är att hela fem spelare i startelvan kommer från Freiburgs egen ungdomsakademi, och att dessutom ytterligare fyra spelare från akademin finns på avbytarbänken.  


Tränare: Christian Streich 
Även om resultaten har pendlat en del genom åren kan man inte säga något annat än att Streich har varit fantastisk för SC Freiburg och att han är det givna valet som decenniets tränare. Under sina åtta år och 303 matcher som huvudtränare har Streich varit den ultimate representanten för SC Freiburg och alla de värden som klubben vill stå för. Genom sitt excentriska och genuina sätt att vara har Streich också blivit en kultfigur i Tyskland. Men Streich är så mycket mer än bara en citatmaskin – han är också en av Tysklands bästa tränare. Framförallt är det en pragmatism och långsiktighet som har genomsyrat Streichs tränargärning. Dessutom har Streich utbildat och utvecklat många fotbollsspelare till det bättre under resans gång. Att många av hans adepter har refererat till honom som en extrapappa visar vilken speciell förmåga Streich har haft att knyta an till sina spelare.

 
Målvakt: Oliver Baumann 
147 matcher och 39 hållna nollor
 
Oliver Baumann kom som 10-åring till SC Freiburgs ungdomsakademi och blev sedan som 20-åring förstemålvakt för SC Freiburg i Bundesliga. Säsongen 2012/2013 lyckades Freiburg säkra en historisk femteplats i Bundesliga och en semi-final i tyska cupen, där Baumann hade en stor roll i framgången. Att Baumann var född och uppvuxen i närområdet kring Freiburg, en akademiprodukt och en jävligt bra målvakt gjorde att han blev en älskad identifikationsfigur för Freiburgs supportrar. Allting förändrades dock när Baumann valde att lämna Freiburg för rivalen Hoffenheim, och idag ses han som en svikare av många supportrar. Vid de tillfällen Baumann har besökt Schwarzwald-stadion med TSG Hoffenheim har han blivt utvisslad utav delar av Freiburgpubliken. Om Baumann skulle återvända till SC Freiburg någon gång i framtiden så har han en brant uppförsbacke att vandra för att vinna tillbaka fansens kärlek.


Högerback: Oliver Sorg 
119 matcher, 3 mål och 8 assist
 
Oliver Sorg var SC Freiburgs egen Philipp Lahm. Självklart spelade Sorg aldrig på samma höga nivå som Lahm, men med tanke på Sorgs rörelsemönster och att han kunde spela både som ytterback och defensiv mittfältare så finns det vissa likheter med en av Tysklands bästa spelare genom tiderna. Oliver Sorg värvades till Freiburgs U17-lag som 16-åring, och sedermera skulle han bli en av Streichs mest givna spelare i startelvan i Freiburgs A-lag. Att Sorg fick landslagsdebutera för Tyskland år 2014 under sin tid i Freiburg visar att han en gång i tiden räknades som en väldigt bra spelare. När Freiburg degraderades till Zweite Bundesliga år 2015 valde Sorg att lämna klubben för Hannover, och sedan dess har Sorgs karriär långsamt men stadigt förfallit. Idag spelar 29-årige Sorg för bottenlaget FC Nürnberg i Zweite Bundesliga.


Mittback: Matthias Ginter 
81 matcher, 5 mål och 1 assist
 
Blott 18 år och 2 dagar gammal blev Matthias Ginter klubbens yngste målskytt genom tiderna efter ett sent avgörande mål i debuten år 2012 hemma mot FC Augsburg. En kort tid efter debuten blev Ginter given i Christian Streichs startelva, och var högst delaktig i att rädda lagets Bundesliga-kontrakt två gånger om samt framgångarna säsongen 12/13. Den passningsskicklige och positionssäkre mittbacken är kanske den största talang som Freiburg har fått fram från sin fotbollsakademi. Att så ung bli en viktig stöttepelare för en Bundesligaklubb är inte lätt, inte minst i en utsatt mittbacksposition. Att Ginter lyckades ta sig in i Tysklands guld-vinnande VM-trupp 2014 är ett kvitto på hur väl Ginter presterade i SC Freiburg. Idag spelar Ginter i Mönchengladbach men har fortfarande känslor för födelsestaden Freiburg och engagerar sig i olika samhälleliga projekt. Kanske blir det en återkomst till SC Freiburg nästa decennium?


Mittback: Caglar Söyüncü 
55 matcher, 1 mål och 1 assist
 
Den unge turken kan mycket väl räknas som den allra största talangen som någonsin har representerat SC Freiburg. Caglar Söyüncü värvades in från Altinordu FC i den turkiska andraligan men visade hög kvalité direkt vid sin ankomst till Schwarzwald-stadion. Visst visade den hårfagre mittbacken upp en viss orutin ibland med sin riskfyllda spelstil, men framförallt blir Söyüncü ihågkommen under sin tid med Freiburg som en bollskicklig, närkampsstark och spelintelligent fotbollsspelare. Sommaren 2018 blev Söyüncü Freiburgs största försäljning någonsin när han för en övergångssumma på cirka 21 miljoner euro lämnade klubben för Premier League och Leicester City, där han har utvecklats ännu mer. Frågan är nog inte om utan när vi får se Söyüncü spela för Real Madrid, Barcelona, Juventus, PSG, Liverpool, Manchester City eller Bayern München.


Vänsterback: Christian Günter 
240 matcher, 3 mål och 27 assist
 
Günter är född i Villingen-Schwenningen – en timma med bil från Freiburg im Breisgau – och är den tredje spelaren i decenniets elva som har tagit sig igenom samtliga ungdomslag i Freiburgs fotbollsakademi. Till skillnad från Ginter och Baumann är Christian Günter fortfarande kvar i klubben från Baden. Det är alltså en så kallad ”One-club man” vi pratar om här, och med sina 240 matcher är vänsterbacken den spelaren som har gjort flest matcher i Freiburg-tröjan under 2010-talet. Günter har vissa brister i defensiven, men det vägs upp av att få se den snabbe 26-åringen flyga fram på vänsterkanten med långa älgkliv när han sätter fart mot motståndarmålet. Att Günter kommer fortsätta spinga längs sin vänsterkant under en lång tid framöver är inte omöjligt; numera bär Günter kaptensbindeln när Mike Frantz saknas på planen.


Högermittfältare: Jonathan Schmid 
149 matcher, 26 mål och 35 assist
 
Frisparksspecialisten från Strasbourg är som en adopterad son i SC Freiburg. Med tanke på att Schmid har spelat i Bundesliga under hela sin proffskarriär så är det ibland svårt att förstå att Schmid egentligen är fransos och inte Freiburg-född. Det var Christian Streich som en gång i tiden fick upp ögonen för Schmid och värvade honom till SC Freiburgs U19-lag. Med tanke på Schmids punkiga frisyr och klädstil, samt tatueringarna på kroppen (bland annat en pussmun och ett ankare under vänstra örat) så är det lätt att tro att Schmid är extrovert. Men tvärtom är Schmid faktiskt väldigt blyg och pratar gärna så lite som möjligt med media. Istället är det framförallt med fötterna på fotbollsplanen som Schmid helst uttrycker sig, viket har varit till stor glädje för Freiburgs supportrar genom åren. Efter några säsonger i Hoffenheim och Augsburg återvända Schmid till SC Freiburg i somras. Nu för tiden spelar Schmid för det mesta wingback på högerkanten.


Innermittfältare: Cédric Makiadi  
119 matcher, 12 mål och 8 assist
 
Cédric Makiadi föddes år 1984 i Kinshasa i dåvarande Zaire och flyttade till marsipanstaden Lübeck som åttaåring. Till SC Freiburg kom Makiadi först sommaren 2009, där han blev en viktig kugge i laget – inte minst under Christian Streichs ledning. Det första Streich gjorde när han blev huvudtränare i slutet på år 2011 var att ge kaptensbindeln till Makiadi. Den kongolesiske landslagsmannen var en hårt arbetande box-till-box mittfältare som var väldigt mångsidig. Efter att Freiburg säkrade en Europa-League placering säsongen 2012/2013 valde Makiadi att lämna Freiburg för ett Werder Bremen som vid den tiden var rejält på dekis – ett beslut som Streich blev extremt chockad av. Sommaren år 2016 lade Makiadi skorna på hyllan efter en kort sejour i turkiska Rizespor. Idag återfinns Makiadi i Bremens organisation, där han numera är assisterande tränare i Werder Bremens U17-lag.   
 

Innermittfältare: Julian Schuster 
200 matcher, 13 mål och 22 assist
 
Tio säsonger, varav åtta under 2010-talet, blev det för Julian Schuster i SC Freiburg. Trots att Bundesliga hela tiden har utvecklats – där vikten av snabbhet har blivit större – så lyckades den långsamme tysken ändå behålla en viktig roll i Freiburg. Under decenniet styrde Schuster Freiburgs spel, som defensiv mittfältare, med sina passningar. Men kanske framförallt utmärkte sig Schuster som en fantastisk ledare för klubben. I flertalet av sina säsonger i Freiburg bar Schuster kaptensbindeln, exempelvis under säsongen 2012/2013 när Freiburg slutade femma i Bundesliga. Utöver sina passningar och sitt ledarskap bör man tillägga att Schuster lyckades med den svåra konsten att slå en hörna direkt i mål för Freiburg. Efter säsongen 2017/2018 valde Schuster att lägga skorna på hyllan, och numera har Schuster arbetsrollen att arbeta individuellt med ungdomsspelare som klubben försöker slussa in i A-laget.


Vänstermittfältare: Vincenzo Grifo  
91 matcher, 31 mål och 34 assist
 
Vincenzo Grifo blev för 7 miljoner euro i somras SC Freiburgs hittills dyraste spelarförvärv genom alla tider. SC Freiburg är inte känd för att lägga stora pengar på spelarköp, men om vi backar bandet lite så fanns det stort fog för att genomföra köpet. Under Grifos första sejour förförde han Freiburg-publiken med häftiga frisparksmål och läckra assist i Zweite Bundesliga. Sedan var han med om att leda laget till en Europa League-plats när Freiburg var Bundesliganykomling säsongen 2016/2017. Trots några säsonger i både Mönchengladbach och Hoffenheim har Grifo aldrig slutat vara en favorit bland supportrarna – och Jochen Saier. Sommarens köp innebär att Freiburgs sportchef har köpt Grifo två gånger och däremellan lånet honom från Hoffenheim en gång. Efter alla framgångar i karriären har Grifo nu även fått göra landslagsdebut i ”Gli Azzurri”, vilket har varit en stor dröm för tysk-italienaren. 


Anfallare: Nils Petersen 
162 matcher, 83 mål och 16 assist
 
Genom att rulla in en straff mot Schalke 04 i decenniets sista Freiburg-match lyckades Petersen tangera Joachim Löws klubbrekord på 83 gjorda mål för klubben. Det är dock inte enbart alla mål som har gjort Petersen till en omåttligt populär spelare bland alla supportrar. Petersen är en orubbligt ödmjuk och laglojal spelare, vilket han ånyo visade i den just nämnda matchen mot Schalke när han gav bort Freiburgs andra straff till Vincenzo Grifo – trots chansen att slå Löws rekord. Lojalitet och tålamod har han även visat gentemot tränare Streich, som har bänkat Petersen i fler matcher än vad som borde vara tillåtet. Men Petersen har aldrig klagat, utan istället följt Streichs matchplaner och tagit tillfället i akt att bli Bundesligas bäste ”Joker” med 22 mål som inhoppare. Att den spelintelligente Petersen därtill sköt SC Freiburg till ligavinst i 2. Bundesliga visar hur viktig spelaren har varit för klubben under 2010-talet.


Anfallare: Papiss Demba Cissé  
67 matcher, 39 mål och 5 assist
 
Papiss Cissé hade alltid ett leende på läpparna – och inget konstigt med det med tanke på att målkungen från Dakar kunde göra mål från de snävaste vinklarna. Senegalesen hade trots sin obrydda spelstil alltid en förmåga att befinna sig på rätt plats vid rätt tillfälle, och varvade drömmål med Inzaghi-eska mål. Säsongen 2010/2011 exploderade Cissés målproduktion totalt då det tillslut blev 22 mål i Bundesliga och en andraplats i skytteligan bakom Mario Gomez. Med den bedriften är Cissé den spelaren som har gjort flest mål för Freiburg under en och samma säsong. Enligt Cissé själv ville Bayern München värva honom, men det blev istället en rekordförsäljning till Newcastle United vintern år 2012. Papiss Cissé är den enda i decenniets lag som aldrig spelade under Christian Streichs tid som huvudtränare för A-laget. Idag spelar 34-årige Cissé för turkiska Alanyaspor, där han har fått en renässans med hittills 26 mål på 40 matcher i den turkiska högstaligan.



Avbytarbänken
Målvakt: Alexander Schwolow 
150 matcher och 36 hållna nollor


Mittback: Fallou Diagne  
65 matcher, 2 mål och 1 assist


Mittback: Robin Koch 
72 matcher, 4 mål och 2 assist


Innermittfältare: Janik Haberer 
115 matcher, 10 mål och 16 assist


Innermittfältare: Nicolas Höfler 
174 matcher, 7 mål och 11 assist


Vänstermittfältare: Daniel Caligiuri  
94 matcher, 14 mål och 10 assist


Anfallare: Karim Guédé   
114 matcher, 8 mål och 10 assist


Anfallare: Max Kruse 
39 matcher, 12 mål och 10 assist


Anfallare: Maximilian Philipp 
88 matcher, 18 mål och 23 assist

 

Fabian Dahlström och Ludwig Dahlström2019-12-27 11:35:00
Author

Fler artiklar om Freiburg

Del 2: Talangerna som vill vinna 3.Liga - det här är Freiburg II
Del 1: Talangerna som vill vinna 3.Liga - det här är SC Freiburg II